Yaz zehirlenmelerine dikkat !
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, sıcaklık ve nem oranının artmasıyla yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığının arttığını, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Mustafa Tözün yaptığı açıklamada, besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinlerinin (zehir) özellikle sıcaklık ve nem oranının yükselmesiyle üremek için uygun ortam bulduğunu belirtti.
Yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığına artış olduğuna değinen Tözün, "Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar yaşanıyor. Ancak zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın kimi zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açıyor" dedi.
Kuyu suyu kullanımı veya besinlerin çiğ tüketilmesi sonucu bulaşıcı virüs hastalıklarının ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Mustafa Tözün, bu durumun yaygın olarak bağırsak enfeksiyonlarına sebep olduğunu, ishallerin toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğini anlattı.
Tözün, sağlıksız besin saklama ortamı, pişirme koşullarının da besin kaynaklı hastalıkların artışına yol açtığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Yaz aylarında olabildiğince dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt, balık açıkta bekletilmemeli. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmeli. İçinde bulunduğumuz ayda hava sıcaklığının beklenenden yüksek seyretmesi, kusma ve ishal gibi hastalıkların daha erken ortaya çıkması ihtimalini güçlendirmektedir. Pişirilmiş yiyecekler uzun süre oda sıcaklığında saklanmamalı. Yine bu aylarda elektriklerin ara ara kesilmesinin yiyeceklerin bozulmasına neden olabileceği akılda tutulmalı ve çözülmüş olan yiyeceklerin tekrar dondurulmasından kaçınılmalı."
"Bebekler ve çocuklar daha duyarlı"
Mustafa Tözün, bebek ve çocukların bağışıklık sisteminin erişkinlere göre daha zayıf olduğunu ifade ederek, küçük yaş grubundakilerin besin kaynaklı kusma ve ishallere daha duyarlı olduğunu ifade etti.
Virüs kaynaklı olan ishallerin önlenmesinde besleme öncesi el temizliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Tözün, tüm meyve ve sebzelerin uygun nitelikle su ile iyice yıkanmasını istedi.
İshali olan bebek ve çocukların derhal sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Tözün, şunları söyledi: "Besin zehirlenmesi kadar sık rastlanılmasa da özellikle meyvelerin bol olarak tüketime sunulduğu bu aylarda, dalından koparılan meyvelerin tarım ilaçları kalıntıları ile bulaşık olma ihtimali mutlaka göz önünde tutulmalı. Bu tür ilaçların kan hücreleri ve kimi enzimler üzerinde olumsuz etkileri var. Tarım ilaç kalıntılarını uzaklaştırmak ve olası zehirlenmelerden korunabilmek için yıkama, meyve ya da sebzenin kabuklarını soyma gibi temel koruyucu işlemler mutlaka uygulanmalı."
Yaz sıcaklıklarının ciddi sıvı kayıplarına ve buna bağlı kimi rahatsızlıklara yol açabileceğine işaret eden Mustafa Tözün, "Su içmek, yoğut gibi mayalanan süt ürünlerini cacık ve ayran şeklide tüketmek terle kaybolan minerallerin başta sodyum olmak üzere yerine konmasında büyük önem taşıyor" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Sanıklar tek tek ifade verdi
- Özgür Özel'den 'ABB' açıklaması
- Kelepçeli burjuvanın duyulmayan çığlığı
- Belediyelerden hastane adımı
- Yavaş'tan 'istifa' iddialarına açıklama
- Görüntülerle ortaya çıkardı: Doktor gözaltında
- ‘Yediniz, içtiniz, geldiniz’
- Konserve ton balığında cıva tespit edildi
- Galatasaray, Tottenham'ı sahadan sildi!
- AKP’li vekil ateş püskürdü!