Yeşil fosille yarışıyor

Petrol ve doğalgaz yatırımlarındaki yüzde 25’i aşan gerileme toplam yatırımı yüzde 12’lik düşüşle 1.7 trilyon dolara çekti.

Yayınlanma: 11.07.2017 - 21:50
Abone Ol google-news

Enerji yatırımlarında bir ilk gerçekleşti. Petrol ve doğalgaz yatırımları düşerken elektrik ilk kez fosili geçti. Küresel enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12 düşüşle yaklaşık 1.7 trilyon dolara geriledi. Gerilemede petrol ve doğalgaz yatırımlarında yüzde 25’i aşan düşüş etkili oldu.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) “2017 Dünya Enerji Yatırımı” raporuna göre Petrol ve doğalgaz kaynaklarının yeraltından çıkarılması için yapılan yatırımın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 26 düştü ve küresel enerji yatırımları geriledi. Petrol ve doğalgaz sektörü yatırıma ilişkin liderliğini ilk kez elektrik sektörüne kaptırdı. Geçen yıl bu alanda toplam 649 milyar dolar yatırım yapıldı. Petrol ve doğalgaz çıkarılması için 434 milyar dolar, bu iki kaynağın işlenmesi ve altyapısı için ise 215 milyar dolar yatırım harcaması yapıldı.

Dünyada kömür yatırımı da geçen yıl 59 milyar dolar ile toplam enerji yatırımının yüzde 3.5’ini oluşturdu. Elektrik sektöründe 717 milyar dolar yatırım yapıldı.

Elektrik sektöründeki bu yatırım, fosil yakıtlara ayrılan kaynağı geçerek geçen yıl ilk defa enerjide en çok yatırımın yapıldığı alan oldu.

Yeşil enerji arttı

Elektrik sektörüne ayrılan kaynağın yüzde 61,4’ü elektrik üretimine yönelikken, yatırımların yüzde 38,6’sını elektrik hatlarına ilişkin harcamalar oluşturdu. Geçen yıl, dünya genelinde elektrik üretimi için 440 milyar dolar harcandı. Elektrik üretimi için yapılan kaynak aktarımının yüzde 67.5’i yenilenebilir enerjiye yapıldı. Yenilenebilir enerji yatırımları 297 milyar doları buldu. Elektrik üretimi için yapılan yatırımın 117 milyar dolarlık kısmı fosil yakıtlı kaynaklardan elektrik üretimi, 26 milyar doları da nükleerden elektrik üretimi için kullanıldı. Elektrik hatlarına yapılan harcama 277 milyar doları buldu.

Enerji verimliliği için yapılan harcamanın toplam enerji yatırımının içindeki payı yaklaşık yüzde 13.8 oldu. Geçen yıl enerji verimliliğinde yapılan yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 9 arttı. Enerji verimliliği için 231 milyar dolar yatırım yapıldı. Geçen yıl enerji verimliliği yatırımı en çok Avrupa’da yapıldı.

Geçen yıl, yenilenebilir enerji kaynaklarının ısınma ve ulaşımda kullanılmasını artırmak için ise toplam 19 milyar dolar harcandı.

Gazprom’la anlaşma mümkün

Botaş Genel Müdürü Özcan, Gazprom’la anlaşmaya varmaları halinde tahkim sürecinin sonlandırılacağını bildirdi.

Sputnik’in haberine göre Özcan, “Gazprom ile tahkim süreci devam ediyor, ancak diyaloğumuz da sürüyor. Olumlu bir sonuç üzerinde anlaşırsak, tahkim ihtiyacı ortadan kalkacak” dedi.

Botaş, Ekim 2015’te gaz fiyatı indirimi üzerinde anlaşamayınca Gazprom’a tahkim davası açmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon