Yeşilçam'ı sevindirecek haber

Merhum sanatçı Kemal Sunal'ın oynadığı ''Düttürü Dünya'' ve ''Yoksul'' filmlerinin televizyona satışından elde edilen telif bedellerinden sanatçının ailesine vermediği gerekçesiyle yapımcı Şerafettin Gür hakkındaki 2 bin liralık maddi tazminat cezası Yargıtayca onandı.

Yeşilçam'ı sevindirecek haber
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.08.2012 - 16:13

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Şerafettin Gür'ün, Sunal ailesine 2 bin lira maddi, 10 bin lira da manevi tazminat ödemesine hükmeden İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin kararına itirazını değerlendirdi.

Buna göre, yerel mahkemenin ''telife tecavüz edildiği'' gerekçesiyle verdiği 2 bin liralık maddi tazminat kararını onayan Yargıtay, 10 bin liralık manevi tazminat kararıyla ilgili ise manevi hakların ihlal edildiği hususunun kanıtlanamadığından bu yöndeki hükmün bozulmasına karar verdi.

Sunal ailesi, Yargıtay'ın bu kararıyla bundan sonra sanatçının televizyon kanallarında yayınlanan her filmi için telif isteyebilecek. Ayrıca bu karar, diğer sinema filmleri için de emsal teşkil edebilecek.

Davanın geçmişi

Sunal ailesi, sanatçının oynadığı ''Düttürü Dünya'' ve ''Yoksul'' filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür'e 6 Ekim 2006'da ''fikri ve sanat eserlerine yönelik tecavüzün tespiti'' davası açmıştı.

Kemal Sunal'ın eşi Hafize Gülderen Sunal, oğlu Ali Sunal ve kızı Ezo Sunal'ın avukatı Uğur Güven'in mahkemeye verdiği dava dilekçesinde, sanatçının oynadığı filmlerin işletme belgesi ve sözleşmelerinin sadece sinema gösterimi için devredildiğini, televizyon kanallarına satılması ve satış işlemleri için herhangi bir izin verilmediği belirtilmişti.

Ne Kemal Sunal'a ne de mirasçılarına hiçbir maddi hakkın kullandırılmadığı ifade edilen dilekçede, herkes tarafından bilinen, sevilen, ve defalarca seyredilen Kemal Sunal filmlerinin, televizyon kanallarının ''prime time'' olarak adlandırılan zaman dilimlerinde defalarca gösterildiği kaydedilmişti.

Dilekçede, filmler üzerinde Kemal Sunal'ın ve mirasçılarının da hakkı bulunduğunun tespitiyle, yapımcıdan bu filmlerin devrinden sağladığı kazanç nedeniyle toplam 17 bin lira maddi ve manevi tazminat talep edilmişti.

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 25 Mayıs 2010'da verdiği kararında, filmlerin yayınlandığı tarihte sadece TRT tekelinin kaldırılmasına bağlı açılmasına imkan verilen çok sayıda kanalda, bu tür filmlerin rağbet görmesi nedeniyle kullanım alanının ve ekonomik değerinin beklenmeyen şekilde arttığını kaydetmişti.

Davaya konu filmlerin yalnızca sinemada gösterim hakkının devredildiğini ifade eden mahkeme, taraflar arasındaki devir sözleşmesine aykırı olarak söz konusu filmlerin televizyon ve diğer alanlarda izinsiz kullanıldığına hükmederek, Sunal ailesine 2 bin lira maddi, 10 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler