Yıldırım: Türkiye'deki internet çok hızlı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki internetin Avrupa'nın birçok ülkesinden daha hızlı olduğunu belirterek, ''Brüksel'e gidin, telefonda görüşemezsiniz, internete giremezsiniz. 8 yılda sadece bölünmüş yollar yapmadık, bilişim otoyollarını da kazandırdık'' dedi.
TÜSİAD-Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) 8. e-TR ödül töreninde konuşan Yıldırım, 2003'te, Türkiye'yi bilgi toplumuna hazırlamak amacıyla e-dönüşüm Türkiye İcra Kurulunu oluşturduklarını söyledi. Sadece kamu kuruluşlarını değil, sivil toplum örgütlerini de kurula dahil ettiklerini belirten Yıldırım, icra kurulu çalışmalarının en önemlilerinden birisinin strateji belgesi hazırlamak olduğunu kaydetti. Yıldırım, ''Belgeyle ülkemizi 'bilim ve teknoloji üretiminde odak noktası haline gelmiş, bilgi ve teknolojiyi etkin bir araç olarak kullanan, bilgiye dayalı karar alma süreçleriyle daha fazla değer üreten, küresel rekabette başarılı ve refah düzeyi yüksek bir ülke' seviyesine çıkarma taahhüdümüzü kayıt altına aldık'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, bununla yol haritasının hazırlandığını ve bilgi toplumu olma yönünde Türkiye'nin ilk resmi stratejisini hazırladıklarını bildirdi. 111 eylem içerisinden 22 tanesinin tamamlandığını dile getiren Yıldırım, teknolojide değişimin çok hızlı olması nedeniyle planların 3-5 yıllık yapılamadığını, çok daha kısa süreli yapıldığını belirtti.
Türkiye'nin 2003'te 1 megabit olan toplam internet çıkışının, bugün 600 megabite çıktığını anlatan Yıldırım, bunu 2-3 bin megabitlere çıkarmayı düşündüklerini kaydetti. Binali Yıldırım, internetin gelişmesinin, ülkelerin demokrasisinin gelişmesine de katkı sağladığını, milli gelirde de yüzde 120'lik artış meydana getirdiğini söyledi.
''İnternet kullanmadan ticaret yapılamıyor"
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cep telefonu, bilgisayar ve internet kullanmadan ticaret ve seyahat yapılamadığını belirterek, ''Cumhuriyet kurulduğunda, cehaletle mücadele için Atatürk'ün başlattığı seferberliği biliyoruz. Bu mücadeleyi başarıyla verdik. 2000'li yıllarda okur-yazar oranı yüzde 90'lara ulaştı. 'İşimiz bitti' derken, bilgisayar okur-yazarlığı çıktı. Bunun için bütün okullara geniş bant hızlı internet erişimini sağladık. 30 bin okula 750 bin bilgisayar gönderdik'' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı ile başlattıkları 1,5 katrilyon liralık FATİH Projesi hakkında da bilgi veren Yıldırım, projenin, Türkiye'yi dünyada ilk 10 ülke arasına yerleştirecek bir proje olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, 27 ayrı kurumun 223 hizmetle e-devlet uygulamasında vatandaşla buluştuğunu belirterek, bu hizmetleri kullanan vatandaş sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu belirtti.
Bilgi toplumu hedefleri ile ilgili olarak geçen yıl toplantı yaptıklarını ve 2013-2023 dönemi için ayrı ayrı hedefler koyduklarını dile getiren Yıldırım, 8,5 milyon kişinin geniş bant internet erişimine ulaştığını söyledi. Yıldırım, ''Türkiye'deki internet ve telli-telsiz erişim ile bunların altyapısının Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyi ve hızlı olduğunu söylersem mübalağa etmemiş olurum. Brüksel'e gidin, telefonda görüşemezsiniz, internete giremezsiniz; Avrupa'da okullarda internet her yerde yok. Ülkeyi 8 yılda sadece bölünmüş yollarda donatmadık. Havayolunu halkın yolu yapmadık, bilişim otoyollarını hem havadan hem toprak altından hem de uydudan kazandırdık'' dedi.
''3 kuleden 2'si kaldırılacak"
Bakan Yıldırım, nüfusu 500-1000 arasında olan yerleşim yerlerinde hizmet veren 3 cep telefonu şirketine, ortak tesis kullanılması, yani 3 ayrı kuleden 2 tanesinin kaldırılması ve başka yerlere konulması önerisinde bulunduklarını ifade ederek, bu konuda mutabakat sağladıklarını ve uygulamaya yılbaşından itibaren başlayacaklarını bildirdi.
Yıldırım, nüfusu 500'in altında olan yerler için de ortak tesis kullanımı paylaşımını esas alacaklarını söyledi. Türkiye'de 2023 yılında 70 milyon insanı bilgisayar okur-yazarı yapacaklarını belirten Yıldırım, evlerdeki internet erişiminde kapasiteyi 100 megabite kadar çıkaracaklarını söyledi.
''3 günde 166 bin çiftçiye mesaj gönderdik"
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de son 10 yılda Türkiye'nin birçok bölgesinin ulaşılabilir hale geldiğini söyledi. Artık vatandaşların bilgileri ertesi gün gazetelerden değil, anında bilgisayardan ya da cep telefonlarına gelen kısa mesajlardan öğrenebildiğini belirten Ciliv, Diyarbakır ve Erzurum'da yaptıkları yatırımları anlattı.
Ciliv, Diyarbakır'da bine yakın kişinin iş sahibi olduğunu ve engelli kişileri de çağrı merkezlerinde çalıştırarak hayata bağladıklarını kaydetti.
Domates tarlalarındaki güve sorununu duyar duymaz, 3 gün içinde 166 bin çiftçiye ''güve ile nasıl mücadele edileceği'' yolunda kısa mesaj gönderdiklerini belirten Ciliv, üreticilerin, bütün bölgelerin hava durumunu cep telefonlarında anında görmeleri nedeniyle, ürünlerinden daha fazla verim aldıklarını söyledi.
5 milyar liralık yatırım
''Radyodan televizyona geçiş gibi, artık sesten çıkıyoruz, video dönemine geçiyoruz'' diyen Süreyya Ciliv, buna ''mobil internet dönemi'' dendiğini kaydetti. Ciliv, vatandaşların, hızlı interneti cep telefonlarında da kullanmalarını hedeflediklerini ifade ederek, 2008-2009-2010'da Türkiye'ye 5 milyar TL yatırım yaptıklarını anlattı.
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Türkiye'deki hızlı internet hakkında örnek verdi. Ciliv, ''Gazeteci arkadaşları 3 ay önce Diyarbakır'daki Hasan Paşa Hanı'na götürdük. Oradaki mobil internet 14 megabit saniyede. Sonra Paris'e götürdük ve orada gördük ki internet 4 megabit saniye'' diye konuştu.
Bir ekonomi dergisinde, ''Acaba Bill Gates Brezilya'da doğsaydı, bugünkü Bill Gates olur muydu?'' diye bir yazı çıktığını belirten Ciliv, ''Başka bir ülkede doğsaydı, bugünkü Bill Gates olmayacaktı'' dedi. Gates'in bilgisayarla ortaokulda tanıştığını dile getiren Ciliv, geleceğin Bill Gates'lerinin artık ABD'den değil, Türkiye gibi ülkelerden çıkacağını söyledi.
"Birleşmiş Milletler, devlet raporunda 183 ülkeden 69. sıradayız"
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) 2010 E-Devlet Raporu'nda 183 ülke arasında 69. sırada, BM İnsani Geliştirme Endeksi'nde ise 169 ülke arasında 83. sırada olduğunu söyledi.
Eczacıbaşı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın (TBV) ortaklaşa olarak TBMM'de düzenlediği 8.ETR Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, OECD Eğitim Raporu'nda matematik ve fen sorularının anlama ve doğru muhakeme kurarak doğru yanıt verme sıralamasında 15 yaşındaki öğrencilerin durumuna bakıldığında, matematik ve fen dallarında 35 ülke arasında Türkiye'nin 33. sırada bulunduğunu kaydetti.
Bu gibi ölçümlerde durumu iyileştirmek için gösterilen çabaların eş güdümlü, daha hızlı, daha odaklı olması halinde sonuçların çok daha iyi olacağını kaydeden Eczacıbaşı, bilişim kullanarak tüm Türkiye'nin sosyal ve ekonomik ivmesini hızlandırmanın çaresinin e-dönüşüm ilk adımı olarak e-devleti gördüklerini söyledi.
Eczacıbaşı, Avrupa Komisyonu'nun e-Devlet 2011-2015 yıllarını kapsayan Eylem Planı'nı açıkladığını kaydederek, söz konusu planla vatandaşın e-devlet hizmetlerinin planlanmasında ve sunumunda söz sahibi yapılacağını ve en az 1 milyon AB vatandaşının Avrupa Komisyonu'na doğrudan doğruya başvurarak e-devlet ve uygulamalarına dair fikir iletmesinin sağlanacağını kaydetti.
AB nüfusunun yüzde 42'sinin e-devlet hizmetlerinden yararlandığını, bu oranın 2015'de yüzde 50'ye çıkmasının planlandığını kaydeden Eczacıbaşı, üye ülkeler arasında geçerli olacak e-devlet uygulamasına geçileceğini ve buna ''Biz Devlet (b-devlet)'' dendiğini anlattı.
Eczacıbaşı, Türkiye'de ETR Ödülleri'ne başvuran kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerin her yıl daha girift, daha iyi planlanan projelerle başvurduğunu belirterek, yerel yönetimlerin konuya ilgi duymasının hem kendileri hem de vatandaş için çok olumlu olduğunu söyledi.
Ancak, daha gidilecek çok yol olduğuna işaret eden Eczacıbaşı, vatandaşın hala devletin sıcak yüzünü karşısında görmediğini kaydetti. Eczacıbaşı, sosyal medya kullanımını da değinerek, ABD'de sosyal medyanın doğru kullanımı ile başkanlık seçimlerini etkilediğini ve Obama'nın başkanlığıyla beraber ABD başta olmak üzere sosyal medyanın birçok ülkede kullanıldığını söyledi. Sosyal medyanın Türkiye'de de kullanılmaya başlandığını ifade eden Eczacıbaşı, bu konuda Cumhurbaşkanlığı'nı örnek gösterdi.
''s-devlet"
Eczacıbaşı, alfabenin bütün harflerinin devlet için kullanır hale gelindiğini kaydederek, şöyle devam etti: ''e-Devlet, m-Devlet, b-Devlet dedik. Bir harfte ben eklemek istiyorum 's-Devlet'. e-Devletin sosyal medya kullanarak, s-Devlete yönelmekte geç kalmamalı.
s-Devletle sevecen devlet demek istiyorum, sıcak devlet demek istiyorum, sevimli, samimi, saydam devlet demek istiyorum. s-Devletin bugünden itibaren bütün e-Devlet projesi yapacak kamu kurum ve kuruluşlarının da bir hedefi olmasını diliyorum.''
IS-Practice Kurucu ve Yöneticisi Hugo Kerschot da dünyadan verdiği örneklerle e-devlet uygulamalarını anlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'