Yolsuzluğu Türkiye çözecekmiş

Kendi sorunlarını çözememiş bir ülkenin, küresel düzeyde yolsuzluğu nasıl çözeceği merak konusu.

Yayınlanma: 19.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Türkiye’nin gelecek yıl G-20 başkanlığını yürütecek olmasıyla ilgili yaptığı basın toplantısında sıraladığı konu başlıklarından birinin “yolsuzlukla mücadele” olduğunu
söylemesi ve “Türkiye’nin dönem başkanlığında yolsuzluğa karşı bir strateji olacak” vurgusu yapması, dikkatleri yolsuzlukla mücadele konusunda yapılacaklara çekerken, bu konu başlığının bilinçli bir tercih olup olmadığının sorgulanmasını da gündeme getirdi. Gelecek dönem Türkiye’de yapılacak G-20 toplantıları sırasında gündeme alınacak konu başlıklarından ‘Yolsuzlukla Mücadele’nin iki yıl önce Avustralya tarafından planlandığı ortaya çıkarken, yolsuzluğun babadan oğula geçtiği Türkiye’nin geliştireceği küresel öneriler de merak edilmeye başlandı. Aynı soru işaretlerini taşıyan Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, “Bu konuların birçoğunda Türkiye’nin büyük eksiklikleri mevcut, kendi içinde bu sorunları çözememiş bir ülke olarak küresel düzeyde bu sorunların çözümüne nasıl öneriler getirilecek, nasıl bir yaklaşım içinde bulunacağız, görmek istiyoruz” dedi.

Öncelikle “yolsuzlukla mücadele” yolunu çizen Türkiye değil, aslında Avustralya ama uygulayan Amerika yardımcılığında Türkiye olacak. Özarslan, Başbakan Davutoğlu’nun sıraladığı konu başlıkları içinde yer alan yolsuzlukla mücadelenin öncelikler arasında olmadığını ama Türkiye’nin de her dönem başkanı gibi daha önceden açılan her türlü başlık ve çalışma grubunu yürütmek zorunda olduğunu söyledi. Özarslan, “Toronto’da 2012’de kabul edilen iki yıllık Yolsuzlukla Mücadele Aksiyon Planı bu seneki Avustralya’daki zirvede sona erecekti, bu sebeple geçen yıl Avustralya dönem başkanlığında bu plan üzerinde ayrıntılı çalışmalar yapıldı. Planın içeriğinin de geliştirilmesine uğraşan Avustralya başkanlığındaki Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu, çok kapsamlı ve incelikli bir plan hazırladı. Bu plan G-20 altındaki aksiyonlar devamlı olduğu için Türkiye tarafından yürütülmek zorunda. Amerika da bu çalışma grubuna başkan yardımcılığı yapacak” bilgisini verdi. Mücadelede 6 yol  Özarslan’ın verdiği bilgiye göre çalışmalar 6 ana başlık altında toplanıyor:

* Özellikle dünyanın en önemli konularından biri olan off shore paravan şirketlerin gizli ortaklıklarının kaldırılması için önlem almak, G-20 tarafından “yüksek derecede öncelikli” bir başlık.

* Kamu sektörüne standartlar getirilmesi.

* İşlemlerdeki rüşvetin azaltılması.

* Küresel düzeyde madencilik, petrol ve gaz gibi yeraltı kaynaklarının çıkarılmasına ilişkin sektörler ile inşaat, gümrük, orman ve balıkçılık alanlarında çalışma.

* Özel sektör standartları.

* Yolsuzlukla mücadelede uluslararası işbirliği yapılması, sınırları aşan kişi ve mal varlıklarının iadesi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler