"Yöneticilerin ikramiyeleri utandırıcı"

ABD Başkanı Barack Obama, finans merkezi Wall Street'teki yatırım ve finans şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin yıllık ikramiyelerinin ''utandırıcı'' olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 12:17
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, finans sektörüne halkın vergilerinden toplanan parayla destek verildiği kriz ortamında, şirket yöneticilerine geçen yıl toplam 18 milyar dolar tutarında ikramiye ödenmesini ''sorumsuzluğun zirvesi'' olarak tanımladı.

Şirket yöneticilerinin kar edeceği ve ikramiye alabileceği bir dönem yaşandığını, ancak şu anda bunun zamanı olmadığını söyleyen Obama, ''Bu ayıptır. Bizden yardım isteyenlerin disiplinli ve sorumluluk duygusu içerisinde davranmalarını bekliyoruz'' diye konuştu.

 

'Amerikan aileleri için felaket sürüyor'

Barack Obama, ülkesinde ekonomik krizin ağırlığını sürdürdüğünü söyledi.
Obama, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, resesyonun derinleştiğini ve ekonomik krizin aciliyetinin arttığını kaydetti. İşsizliğe değinen Obama, "Amerikan aileleri için felaket sürüyor" diye konuştu.

Temsilciler Meclisinin krize çözüm olması umudu taşıyan yardım paketini onaylamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Obama, paketin Senatoda da onaylanmasını beklediğini ve pakete Temsilciler Meclisinde destek oyu vermeyen Cumhuriyetçiler'den bazılarının da bu kez oy kullanacağını umduğunu kaydetti. Temsilciler Meclisi, ekonomik krizi aşmak için hazırlanan 819 milyar dolarlık devlet yardımını 188'e karşı 244 oyla kabul etmişti. Yardım paketindeki 275 milyar dolar vergi indirimine, 544 milyar dolar da toplu taşıma ve bayındırlık gibi kamu hizmetlerine aktarılacak.

 

Obama Çin Başkanı'yla görüştü

ABD'de yeni göreve gelen Başkan Barack Obama'nın, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüştüğü bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın, Hu'yu telefonla aradığı duyurulurken, görüşmenin içeriği konusunda basına bilgi verilmedi.
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın, Çin'in ihracatını desteklemek için para birimi yuan'ın değeriyle ilgili manipülasyon yaptığı iddiası, geçen hafta Pekin yönetimini kızdırmıştı.


Mitchell, BM yetkililerini dinledi

Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu'nun (UNRWA) Başkanı John Ging, ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile görüştüklerini ve Mitchell'in, BM yetkililerini dinlemesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Ging, Gazze'den video konferans aracılığıyla BM'deki gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün bölgeyi ziyaret eden Mitchell'le bir araya geldiklerini, kendisine Gazze'de yaşananlar ve mevcut durumla ilgili bilgi verdiğini açıkladı. Ging, Mitchell'in de kendilerini dinlediğini söyledi.

Gazze'de ateşkesin sağlanmasının ardından halen geçiş noktalarının açılmamasından yakınan Ging, Gazze'ye tüm geçişlerin biran önce devreye sokulması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyetçiler ilk kez parti başkanlığına bir siyahı seçti

Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlığına ilk kez bir siyahi lider seçildi. Cumhuriyetçi Parti'nin Ulusal Komitesi başkanlığı için yapılan oylamada, siyahi lider Michael Steele, diğer dört adayı geride bırakarak seçildi. Steele, salt çoğunluğun yeterli olduğu 6. tur oylamada 168 oyun 91'ini aldı. Steele, kazanmasının ardından yaptığı konuşmada, "Kuzeydoğu'yu yeniden alacağız. Güney'de kazanmaya devam edeceğiz. Ortabatı'da yeni bir fırtınayla kazanacağız. Batı'ya geldiğimizde kilitlenip orayı da alacağız" diye konuştu.

Eski Maryland Valisi olan Steele'in seçilmesinin, Demokratlara karşı bozguna uğrayan Cumuhriyetçilerin yıllardır kapılarını kapattığı siyahileri, hispaniklere ve diğer gruplara Cumhuriyetçi mesajların götürülmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler