YSK, CHP'nin itiraz başvurusuna ret gerekçesini açıkladı
YSK, CHP'nin seçimleri yineleme başvurusunu reddetme gerekçesini açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan Anayasa referandumunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve CHP YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu'nun itirazlarına ilişkin ret kararının gerekçesini açıkladı. YSK mühürsüz oyların geçerli sayılması kararının önceki seçimler de verildiğini gerekçe gösterdi. YSK'den yapılan açıklamada, "Tam kanunsuzluk oluşmamıştır" denildi. YSK'nin gerekçeli kararında öne çıkan başlıklar şöyle:
"Mühürsüz oy pusulaları önceki seçimlerde de kullanılmıştı"
YSK'nin, AKP YSK Temsilcisi Recep Özel'in itirazı üzerine mühürsüz oy pusulalarını geçerli saydığı skandal kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Geçmiş yıllarda benzer kararların Yüksek Kurul tarafından alındığıdır" denildi. YSK'nin bu kararı sandık sonucu çıkmadan verildiği vurgusu da öne çıktı.
CHP'nin iddiaları soyut sayıldı
YSK, "Başvuru dilekçesinde yer alan düzensizliğin önlenemediğine ilişkin iddiaların, nerede, ne zaman, ne şekilde ve genel olarak gerçekleştiğine ilişkin somut bilgi ve belge sunulamadığından soyut nitelikteki bu iddialar seçimin neticesine müessir olay ve hal olarak görülmemiştir" dedi.
"EVET" mührü kullanılmasına ilişkin açıklama
CHP'nin "TERCİH" mührü yerine "EVET" mührünün dağıtılması ve seçmenin iradesini etkileyebileceğine ilişkin itirazına gerekçeli kararda, "Oylamada kullanılan “EVET” mührü seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olup, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görülmediğinden, “EVET” mührüyle mühürlenmiş oy pusulalarının da geçerli sayılması kararı verilmiştir" yanıtı verildi.
REFERANDUM İPTALİNİ KABUL EDEN TEK YSK ÜYESİ TOPAKTAŞ'IN GEREKÇESİ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliği referandumuna ilişkin mühürsüz oy ve zarfların geçerli sayılmasını 'tam kanunsuzluk hali' olarak niteleyen CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin 'Referandum iptal edilsin' talebini 1'e karşı 10 oyla reddetti.
YSK'nın, CHP'nin itiraz başvurusunun oy çokluğuyla reddine ilişkin kararının gerekçesinde, söz konusu karara katılmayan YSK üyesi Cengiz Topaktaş'ın karşı oy yazısı da yer aldı.
Topaktaş, karşı oy gerekçesinde, YSK'nın çoğunluğunun görüşüne katılmadığını şu ifadelerle açıkladı:
"Cumhuriyet Halk Partisinin 16/04/2017 tarihinde yapılan halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline karar verilmesini talep etmesi üzerine Yüksek Kurulumuzun sayın çoğunluğu 19/04/2017 tarih ve 573 sayılı kararla talebin reddine karar vermiştir. Bu karara katılmamaktayım. Anayasa değişikliği gibi önemli bir halk oylamasının anlatılması noktasında, sivil toplum kuruluşlarının gerektiği gibi propaganda yapma haklarını kullanamamaları, seçim Kanunlarında yapılan değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağı kuralının gözardı edilmesi sonucu, radyo ve televizyon kanallarının sadece kendi görüşlerine yer vermeleri ile Anayasa değişikliği metninin halka anlatılmasında farklı görüşlerin eşit temsil edilmemesi ve 560 sayılı kararımızın yarattığı sonuç gözetildiğinde, Anayasamızın 67 ve 79. maddelerinin ihlal edildiği, bu nedenlerle seçimlerin iptali yolundaki başvurunun kabulüne karar verilmesi gerektiğini düşündüğümden, Yüksek Kurulumuzun sayın çoğunluğunun görüşüne katılmıyorum"
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!