Yüce Divan çatlağı
Komisyon, ‘Yüce Divan’ kararı için toplandı, 3 bakan bilirkişi raporuna itiraz etti. Oylama 5 Ocak’a ertelendi.
TBMM Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili dün beklenen Yüce Divan oylaması 5 Ocak’a ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan’ın mal varlıklarıyla ilgili “orantılı değil” saptaması yapılan bilirkişi raporuna itirazlarına ek olarak sundukları belge ve bilgilerin incelenmesi gerekçe gösterildi. Ancak kulislerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında eski bakanların Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesi konusunda görüş ayrılığı yaşandığı, ertelemenin bundan kaynaklandığı belirtiliyor. Öte yandan 5 Ocak’ta yapılacak oylamanın ardından komisyonun raporunu hazırlaması ve muhalefet milletvekillerinin şerh hazırlaması için 4 günlük süre kalıyor. TBMM Soruşturma Komisyonu, dün 4 eski bakanla ilgili kararı vermek üzere toplandı. Saat 15.00 olarak açıklanan toplantı saati 15.30’a ertelendi. Komisyon ancak 16.00’ya doğru başlayabildi. Bakanlarla ilgili oylamanın her fiil için ayrı
ayrı mı yoksa tek mi yapılacağının netleştirilmesinin beklendiği saatlerde, saat 16.40’ta toplantıya saat 18.00’e kadar ara verildi. Komisyonun bilirkişisinin hazırladığı raporda, “gelirleriyle mal varlıkları orantılı değil” saptamasının yapıldığı 3 bakan; Çağlayan, Bağış ve Güler’in rapora itiraz ederek komisyona sundukları ek belge ve bilginin üyelerce incelenmesi gerekçesiyle toplantıya ara verildiği belirtildi. Şirketleriyle ilgili bilanço ve muhasebe kayıtlarını komisyona sunan 3 bakan, komisyonun 2013 öncesiyle ilgili soruşturma yetkisinin olmadığını savundu.
4 bin altın bozdurmuş
Bilirkişi raporuna göre 500’er bin TL’ye aldığı 3 evle ilgili açıklama yapmayan Egemen Bağış’ın, şirketleri ve banka hesaplarındaki hesap hareketlerine ilişkin dökümle birlikte aileden kalma bazı tapuları komisyona sunduğu öğrenildi. Çağlayan, oğlu Salih Kaan Çağlayan’ın hesabına Altınbaş AŞ’den gönderilen 2 milyon 537 bin lira ile diğer oğlu Ahmet Çağan Çağlayan’dan kendisine borç gönderilen 1 milyon 50 bin liranın kaynağını çocuklarının düğün takıları olarak göstermişti. “Altınların hangi tarihte kim tarafından götürüldüğüne ilişkin bir raporuna karşı Çağlayan, 4 bin cumhuriyet altınının bozdurulduğu biçiminde ek savunmada bulundu. Komisyon, saat 18.00’de yeniden toplanırken 1 saat geçmeden bakanlarla ilgili oylamanın 5 Ocak 2015’e ertelendiği açıklandı. Komisyonda tartışmalar yaşandığı öğrenildi. AKP’lilerin, bilirkişinin raporunu tam olarak inceleyemedikleri, özellikle Bağış’ın sunduğu ek belge ve bilgilerin de bilirkişi tarafından incelenmesi
gerektiği gerekçesiyle erteleme istedikleri, muhalefet milletvekillerinin ise itiraz ettikleri belirtildi. CHP’li üyeler ise, “O zaman Bağış dışındaki bakanların oylamasını yapalım. Eğer ertelenirse bu komisyonun tarafsızlığını zedeler, çalışmaları şaibe altında bırakır” diye itiraz etti. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün de “Ertemelenin komisyonla ilgili olumsuz bir algı yaratacağını ben de düşünüyorum, bu konuda üzgünüm” dediği, ancak AKP’lilerin ısrarı üzerine erteleme kararı alındığı öğrenildi.
Hava birden değişti
AKP kulislerinde toplantı öncesinde “Yukarıdan bir telkin yok, milletvekilleri kendi vicdanlarına göre karar verecek” görüşü dile getiriliyordu. Hatta bazı milletvekilleri “3 bakan gider, birisi kalır” diyerek Güler, Çağlayan ve Bağış’ın Yüce Divan’a sevk etme yönünde karar alınacağı, Erdoğan Bayraktar’ın ise aklanacağını belirtiyordu. Ancak toplantı saatinin yarım saat ertelenmesiyle birlikte kulislerdeki hava birden değişti. Bazı üyelerin bazı grup yöneticileriyle bir araya geldikleri öğrenildi. Oylamanın 5 Ocak’a ertelenme kararından önce de toplantı sürerken Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, dışarı çıkarak bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Köylü, “Jammer olduğu için konuşamadım, evle konuştum” demesine karşın, bir grup yöneticisiyle görüştüğü öğrenildi. Kulislerde, toplantının ertelenmesinin Erdoğan ile Davutoğlu arasında yaşanan görüş ayrılığından kaynaklandığı belirtiliyor. Erdoğan’ın “Paralel yapının darbe girişimi tezinin çökeceği” gerekçesiyle bakanların Yüce Divan’a sevkini istemediği, Davutoğlu’nun ise bunun topluma anlatılamayacağı gerekçesiyle bazı bakanların Yüce Divan’a sevkinde ısrar ettiği dile getiriliyor. Parti içinde de bu konuda görüş ayrılıkları yaşanıyor.
Parti yönetiminin 5 Ocak’a kadar yaşanan krize bir çözüm bulmayı amaçladığı kaydediliyor.
CHP: Komisyona baskı var
CHP’li komisyon üyeleri, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Oylama sudan bahanelerle ertelendi. AKP’li üyeler üzerinde büyük bir baskı var. Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi istenmiyor. 5 Ocak’a kadar da AKP’li üyeler üzerindeki baskı daha da artacak ve bakanların Yüce Divan’a gönderilmemesi sağlanacak” görüşünü dile getirdi.
Rapor için 4 günlük süre kalıyor
Komisyonun süresi 27 Aralık’ta bitiyordu. Ancak TBMM Genel Kurulu’nun 5 Ocak’a kadar çalışmalarına ara vermesiyle komisyonun görev yapılacak oylamanın ardından komisyonun raporunu hazırlaması ve muhalefet milletvekillerinin şerh hazırlaması için 4 günlük süre kalıyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre, komisyonun raporunu en geç 9 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunması gerekiyor. Rapor 10 gün içinde bastırılarak milletvekillerine dağıtılacak. 10 gün içinde rapor, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek bakanlarla ilgili Yüce Divan oylaması gizli olarak yapılacak.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği