Yurt dışından cep telefonu getirirken bunlara dikkat
Yurtdışından getirilen cep telefonlarına e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden kayıt zorunluluğu uygulanması, yolcu beraberinde gelen telefon sayısını düşürdü.
Geçen yıl 1 milyon cep telefonunun bu şekilde Türkiye’ye geldiğini söyleyen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, “Bu yıl taksitin kaldırılmasından sonra sayısının daha artmasını bekliyorduk. Ancak yıl sonunda yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısı 800 binlerde kalacak. Bunun da nedeni e-Devlet Kapısı üzerinden kayıt zorunluluğu getirilmesi. Bu zorunluluktan sonra bu işin ticaretini yapan üçüncü şahısların önü kapandı” dedi.
Milliyet gazetesinden Hanife Baş'a konuşan Kavas; daha önce Türkiye’ye yolcu beraberinde telefonun en çok Gürcistan ve Kıbrıs üzerinden getirildiğini aktararak, bu yıl bu ticaretin daha çok Körfez ülkeleri ve ABD üzerine kaydığını kaydetti. Kavas, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önceden özellikle Gürcistan üzerinden ciddi oranda farklı şahıslar üzerinden cep telefonu getiriliyordu. Pasaport kiralanıyor, ücretler ödeniyor ve bu konuda ciddi bir ticaret dönüyordu. Ama Temmuz ayında bizim talebimizde getirilen e-Devlet Kapısı üzerinden kayıt zorunluluğu bu ticareti düşürdü. İllegal ticaretin önüne geçildi. Bu şekilde kamu maliyesinin yaşadığı ciddi vergi kaybı da önlendi. Yurtdışından gelen her telefon için Maliye en az 500 TL kaybediyor.”
Yeni yapılan değişiklikle yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonların kayıt yaptırmadan kullanılma süresi 60 güne çıkarıldı. Getirilen telefonların 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında kurulan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne kaydedilmesi gerekiyor. Buradan cihazın seri numarası olan IMEI de sorgulanabiliyor. Ayrıca bu işlemi yaptıktan sonra da vergi dairesine 119 TL ödemek gerekiyor.
2008’den sonra zorlaştırıldı
Dışarıdan cep telefonları Türkiye’dekine göre çok daha ucuza alınabiliyor. Hatta Türkiye’de satışta olmayan ancak yurtdışında satışta olan bir model burada çok prim yapabiliyordu. Ancak bu, 2008 yılından sonra zorlaştırıldı. Her yolcu yurtdışından her yıl bir telefon getirme ve pasaportuna kaydettirme hakkına sahipken, 2008 yılından itibaren 2 yılda sadece 1 adet telefon getirme hakkına sahip oldu. Ayrıca en son yurtdışından gelince bir ay içinde pasaporta kayıt etme zorunluluğu getirildi. Ancak bu uygulama da 60 güne çıkarılarak esnetildi.
Yurtdışından cep getirirken bunlara dikkat
Yurtdışından getirilen telefonları sorunsuz kullanmak için yapılması gerekenler bulunuyor.
- Herhangi bir cihazın kayıt durumu www.mcks.gov.tr adresinden öğrenilebiliyor.
- IMEI kaydı yapılacak pasaportun ülkeye giriş tarihi 60 günden eski olmamalı.
- Pasaport üzerinde kesinlikle giriş mührü bulunmalı. Mühür yoksa veya okunmuyorsa Emniyet Müdürlüğü’nden giriş tarihiyle ilgili kağıt alınmalı.
- Pasaportla son iki yıl içinde başka telefon kaydı yapılmamış olmalı.
- Telefonu www.turkiye.gov.tr üzerinden de kaydettirmek gerekiyor.
- 2014 yılı için 119 TL harç bedelinin vergi dairesi ya da vergi almaya yetkili banka şubelerine yatırılması gerekiyor.
- Pasaport ve dekontla cihaz kayıt işlemi operatörlerin iletişim merkezlerinde yapılabiliyor.
- IMEI kaydından sonra kapanan telefonlar 3 iş günü içerisinde açılır. Kapanmamış telefonlar sorunsuz kullanılmaya devam edilir.
- Bir kez IMEI kaydı yapılan telefon sonraki yıllarda dilediği kadar ülkeye giriş ve çıkış yapabilir. Tekrar kayıt gerekmez.
- IMEI kaydı yapıldıktan sonra verilen kağıdı saklamak gerekir. Yasal işlem yapma hakkınızı bu şekilde kullanabilirsiniz.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi