Yurtlarda boşluğu cemaat doldurdu
Özel yurtların sayısı son 14 yılda neredeyse yüzde 100 arttı. Bu yurtların büyük bölümü ise cemaatlere ait.
Adana’nın Aladağ ilçesi’nde 12 kişinin tarikat yurdunda çıkan yangında yaşamını yitirmesi, öğrencilerin barınma sorunlarını yeniden gündeme getirdi. Ensar Vakfı’nın Karaman’daki öğrenci yurdunda yaşanan cinsel istismar olayının ortaya çıkmasıyla büyük tepki çeken cemaatlere ait yurtlar, yasak olmasına karşın Aladağ’daki cemaat yurdunda kalan 10 öğrencinin yangında can vermesiyle yeniden tartışma yarattı. Ülke genelinde özel öğrenci yurtlarının sayısı son 14 yılda neredeyse yüzde 100’lük bir artış gösterirken bu artışın önemli bir kısmını dini cemaatler ve vakıflar tarafından açılan yurtlar oluşturuyor.
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) salı günü, çocuklarını kaybeden ailelerin acısını paylaşmak için Aladağ’da olacak. Tüm STK’leri de salı günü Aladağ’a davet eden derneğin Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya, dar gelirli ailelerdeki çocukların eğitime erişiminde yaşadığı eşitsizliğin, dini cemaatlere yönelmelerine sebep olduğunu söyledi. Kaya, “Bu çaresizlik ailelerin kendilerine yardım edeceğini söyleyen vakıf, cemaat vb. çevrelere dört elle sarılmalarına yol açıyor” dedi. Son 14 yılda resmi rakamlara göre özel yurt sayısının yüzde 100 arttığının altını çizen Kaya, bu yurtların çoğunun, derme çatma binalarda açılan ve yeterliliği meçhul kişiler tarafından işletilen yerler olduğunu belirtti. Bunun, devletin, öğrencinin barınma ihtiyacını karşılama görevini vakıf ve cemaatlere devrettiği anlamına geldiğini kaydeden Kaya, bu yurtların denetiminde ihmaller yaşandığını bunun da taciz, tecavüz, yıkım ve yangınlarla ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Kaya “Devlet, dinci vakıflarla çeşitli protokoller imzalıyor; kimine eğitim programı içeriklerini hazırlatıyor; kimi bütün yaz devletin okullarında din eğitimi adı altında çocukların beynini çağ dışı hurafelerle dolduruyor” dedi.
Kim bu tüzel kişiler?
İstatistiklere göre, Türkiye genelinde 455 bin 123 öğrencinin kaldığı 4 bin 741 özel yurt bulunuyor. Bu yurtlar içinde 1482’si ise tüzel kişilere ait olarak görünüyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu tüzel kişilerin kim olduğunu açıklamıyor. Bakanlık bu isimlerin gizli tutulmasına bir gerekçe de göstermiyor. Öte yandan, istatistiklerde, 2 bin 432 yurt derneklere, 208 yurt ise vakıflara ait olarak görnüyor. Tüzel kişilerin, vakıf ve dernekten farklı olarak hangi statüde yer aldığı ise ayrı bir soru işareti. Ülke genelinde şahsa ait yurt sayısı ise 619. Aladağ gibi çoğunlukla kırsal kesimden gelen öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı yurtlarda ücretler 200 lira seviyesindeyken özellikle dini vakıf ve cemaatlere ait yurtlarda öğrencilerden para alınmadığı hatta ihtiyaçlarının karşılanarak, karşılığında cemaatin inancına yakın yaşam tarzının benimsenmesinin istendiği biliniyor.
ÇOCUK AKŞAM EVİNDE OLMALI Eski İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu: Dernek ve vakıf yurtları kapatılmalı. Yatılı bölge okulları var, taşımacılık sistemi var. Servislerle en ücra köydeki öğrencileri bile istedikleri okula götürmek mümkün. Köyden yeni çıkmış bir çocuğun ailesinden ayrılması, psikolojik olarak örselenmesine neden oluyor. Böyle yerlerde psikolog, sosyal hizmet uzmanı, rehber öğretmen olması gerekir. Bu yurtlarda kalan çocuklarda alt ıslatma, tırnak yeme gibi problemler çok görülüyor. 12 yaşına gelince kurtulmak için evliliği düşünmeye başlıyorlar. Çocuk, akşam evinde olmalı. DEVLET GİTTİ, TARİKATLAR GELDİ Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık: Cemaatlerin amacı kendi düşünce ve yaşam tarzlarına uygun insan yetiştirmek. Bunun için yurtlar büyük bir fırsat. Çünkü bu yapılar, devletin boş bıraktığı alanları değerlendiriyor. Devlet, öğrencinin barınmasını karşılamakta eksik kalıyorsa, bunu çeşitli inanç ve düşüncelere yakın vakıflar doldurur. Cemaatler dar gelirli halk çocuklarını kullanıyorlar. Dar gelirli ailelerin çocukları okumak için, çaresizlikten bu yurtlara gidiyor. Son yıllarda, iktidar da buna ciddi anlamda çanak tutuyor. Buradan yetişen çocukları oy deposu olarak görüyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza