Yurttaş, en çok taksici ve minibüsçüden şikayetçi

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (İSTESOB) ''Çürük Elma Raporu''na göre, vatandaş, geçen yıl en çok taksici ve minibüsçülerden şikayetçi oldu.

Yayınlanma: 27.02.2013 - 21:31
Abone Ol google-news

İSTESOB, geçen yıl yaptığı denetimleri ve ''Alo Esnaf'' hattına gelen şikayetleri değerlendirdi. Disiplin Kurulu, bu kapsamda 2012 yılı ''Çürük Elma Raporu'' hazırladı.
Rapora göre, İstanbul'da, en çok taksiciler şikayet edildi. Taksicileri, sırasıyla minibüsçüler, berberler ve kuaförler izledi.

Rapor sonucunda ''çürük elma'' olarak tabir edilen esnafa, cezai yaptırımlar uygulanacak ve meslek adlarının bu kişilerce kirletilmesinin önüne geçilecek.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, yaptığı açıklamada, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nda belirtilen hükümleri ihlal eden esnafa, para cezasından meslekten mene kadar yaptırımların uygulanacağını hatırlattı.

''Tırnakçı taksiciler var''

Taksici ve minibüsçülere yönelik de ''öfkeli oldukları'' ve ''müşteriye kötü davrandıkları'' yönünde şikayetler geldiğini dile getiren Yılmaz, bazı taksicilerin ''tırnakçılık'' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemiyle müşterilerini kandırdığı yönünde şikayetler aldıklarını kaydetti.

Yılmaz, taksicilere yönelik ''kısa mesafede iki katı ücret almak, taksimetreyi açmadan pazarlık ederek fazla ücret almak, trafik kurallarına uymamak, yolcu araçtan inerken taksiyi sürmek, yolcunun kaza geçirmesine neden olmak ve gideceği yere götürürken dolaştırarak fazla para almak'' gibi şikayetler bulunduğunu anlattı.

Faik Yılmaz, minibüsçülere yönelik de ''Trafik kurallarına uymama, yolcuya kaba davranış, yolcuya hakaretamiz konuşmak, durak düzenini bozmak, tam para verildiğinde 'Bozuk yok mu' diye müşteriye kötü davranma, yolcuyu ineceği yerde indirmeme, minibüs kullanırken sigara içmek, çok sayıda yolcu alarak istiflemek, müşteriye hakaret ederek araçtan atmak'' şeklinde şikayetler geldiğini kaydetti.

Berberlerle ilgili şikayetleri de sıralayan Yılmaz, berberlerin ''mağdur müşterilere paralarını iade etmemek, saçı yakmak, saçın kopmasına neden olmak, yanlış saç ilacı kullanarak saç derisine zarar vermek, saçı yanlış kesmek, müşterinin istediği gibi kesmemek, müşterinin saçına boya işlemi yaparken hatalı işlem yapmak'' gibi nedenlerle şikayet edildiğini anlattı.

''Tek tırnaklı et satan kasap meslekten men edildi''

Şikayetlerin değerlendirilmesi sonucu geçen yıl 168 esnafa para cezası verildiğini, 54 esnafın uyarı cezası aldığını belirten Yılmaz, uyarı cezası alanların, ihlalleri tekrarlamaları halinde para cezası alacaklarını söyledi.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, bu yıl içerisinde bir esnafın da meslekten men edildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

''Bayrampaşa Belediyesi, Ruhsat Denetim Müdürlüğü ekiplerince tespit edilen bir kasap, tek tırnaklı et sattığı için meslekten men ve iş yerinin kapatılması cezası aldı. 2012'de taksiciler ile ilgili şikayet ilk sırada yer aldı. Şu ana kadar 50 taksici hakkında para cezası uyguladık. İkinci sırada yer akan minibüsçüler ile ilgili 48 tane şikayet aldık. Üçüncü sırada erkek berberleri ve kadın kuaförleri yer aldı. Erkek berberleri ile ilgili toplam 30, kadın kuaförleri ile ilgili olarak da 40'a yakın şikayet vardı.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler