"Yürürlüğe girmemiş olan bir şeyin yürürlüğü olmaz"
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğini incelemeye alması kararına farklı bir yorum getirerek, "Referanduma giden Anayasa değişikliklerinin yürürlükleri durdurulamaz. Çünkü; Bu metinler halk oylamasında kabul edilmedikçe, yürürlüğe giremez. Yürürlüğe girmemiş olan bir şeyinde yürürlüğü olamaz" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa değişikliğine yönelik verdiği kararı değerlendirirken, Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerinin, yargısal denetimi ile referandum arasındaki bağı açıkça ya da dolaylı düzenlemediğini savundu. İyimaya bu yönde yapılan güncel tartışmaların nedeninin de "bu denetim" boşluğundan kaynaklandığını ifade etti.
Anayasal değişikliklerinin, yargısal denetimiyle, referandum arasındaki bağı Anayasa'nın düzenlemediğini vurgulayan İyimaya, "Anayasa Mahkemesi yürürlüğü durdurma içtihatın da olduğu gibi bu sorunu bir içtihatla çözebilir" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin denetim yetkisi sona erer
İyimaya, YSK'nın Anayasa değişikliği ile ilgili olarak verdiği 120 günlük sürenin ardından, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği konusunda "denetim" yetkisinin sona erdiğini savundu.
Benzeri bir sorunu Fransız Mahkemesi'nde yaşandığını hatırlatan İyimaya şöyle dedi:
"Fransa sorunu yeni bir içtihatla çözmüştür. Sorunda şudur; Anayasa değişiklikleri kurucu iktidar yasama organı gerçekleştirmiştir. Referandumda ise kurucu iktidar kimlik değiştirmiştir. Kurucu iktidardan asli kurucu iktidara (millete) geçiş vardır. Bu süreçte Anayasa yapıcılığına millet doğrudan katılmıştır. Asli kurucu iktidarı denetleyebilecek hiçbir erk, hiçbir organ olamaz. Anayasa Mahkemesi kurul bir iktidardır, millet ise kurucu bir iktidardır. Anayasa değişiklikleri halk oyuna sunulduğu anda ise Anayasa Mahkemesi'nin denetim yetkisi sona erer."
İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğine yönelik verdiği karar tartışılırken, farklı bir yorum getirdi. İyimaya, "Referanduma giden Anayasa değişikliklerinin yürürlükleri durdurulamaz. Çünkü; Bu metinler halk oylamasında kabul edilmedikçe, yürürlüğe giremez. Yürürlüğe girmemiş olan bir şeyinde yürürlüğü olamaz" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!