Zaatüreye karşı global mücadele

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF'in dün yayımladığı ''Zatürreye Karşı Global Aksiyon Planı''na Türkiye'den de Enfeksiyon Hastalıkları Derneği destek oluyor.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 09:44
Abone Ol google-news

Dernekten yapılan açıklamaya göre, dünya çapında 100'e yakın uluslararası ve ulusal kuruluş, 2 Kasım'ın ''Dünya Zatürre Günü'' olarak kabul edilmesi ve çocuklar arasında tüm hastalıklardan daha fazla can alan zatürreyle mücadele için hükümetlerin gerekli aksiyonları almasının sağlanması amacıyla güçlerini birleştirdi.

Zatürreyle mücadele için atılması gereken öncelikli adımlar Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından dün yayımlanan ''Zatürreye Karşı Global Aksiyon Planı''nda açıklandı.

Türkiye'den de Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, 100'e yakın uluslararası ve ulusal sağlık kuruluşu ile birlikte ''Çocukluk Zatürresiyle Mücadele için Global Koalisyon''a dahil olarak bu girişime destek veriyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da yaptığı açıklamada, çocuk ve bebek ölümlerinin başta gelen nedeninin zatürre olduğunu ve bu hastalığın dünyada 5 yaş altı çocuk ölümleri nedeninin yüzde 20'sini oluşturduğunu söyledi.

Zatürre hastalığının Türkiye'de her yıl yaklaşık 250 bin çocuğu etkilediğine dikkati çeken Prof. Dr. Ceyhan, bu hastalıktan korunmanın en etkin yolunun aşılanma olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Ceyhan, şunları kaydetti:
''Zatürre dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen çocuk ölümlerinin önemli bir sebebidir. Amacımız zatürreye dikkat çekerek kamuoyunu bu hastalıktan korunma ve aşılanma konusunda bilgilendirmek. Özellikle ciddi zatürre vakalarını ve zatürreye bağlı ölümleri önlemek için elimizdeki en iyi yöntem olan aşılamaya odaklanmalıyız. Sağlık Bakanlığımız, geçtiğimiz yıl bu yolda çok önemli bir adım atarak halk arasında zatürre aşısı olarak da bilinen konjuge pnömokok aşısını ulusal aşılama takvimine dahil etmiş ve tüm bebeklerimize ücretsiz olarak bu aşıdan faydalanma olanağı sunmuştur.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler