Zatürre aşısı ulusal ası takvimine eklendi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Pnömokok (zatürre) aşısının ulusal aşı takvimine eklendiğini söyleyerek, "Bir çocuk hekimi olarak çok mutluyum. Bundan böyle, sakatlık ve ölüm nedeni olan bu hastalıktan da çocuklarımız korunacaktır" dedi.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 13:18
Abone Ol google-news

Pnömokok yani zatürre aşısının tanıtım toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yapılan aşılama çalışmaları sonucunda aşı ile korunulabilir hastalıkların görülme sıklığında ciddi düşüşler yaşandığını belirterek, "Aşılama hizmetlerinde önemli bir gösterge olan kızamık vaka sayılarında önemli düşüşler yaşanmıştır. 2001'de 31 bin kızamık vakası varken, 2008'de ise hiçbir vaka bildirilmemiştir" dedi.

Özelikle kızamın hastalığının neden olduğu SSPE hastalığı ile mücadele eden yüzlerce çocuk ile karşılaştığını belirten Bakan Akdağ şunları söyledi: "Ülkede her yıl 10-15 bin çocuk kızamık geçiriyordu. Kızamık 2-3 yılda bir de büyük artış gösterir. 2-3 yılda bir kızamık sayısı 25-30 binlere çıkardı. Kızamık SSPE'ye neden oluyor. SSPE, ilerlemiş bir beyin hastalığıdır. Ve ben yüzlerce SSPE'li çocukla karşılaştım. 6 çocuk babası bir bakan olarak bu beni çok üzdü. 2008 yılında kızamıkla ilgili hiçbir yerli vaka bildirilmezken, 2010 yılına kadar yerli kızamık virüsünün yok edilmesi hedeflenmektedir."


Kampanya filmi Kürtçe'ye de çevrildi 

Zatürre aşısının aşı takvimine eklenmesiyle aşı sayısı 11'e yükseldi. İlk iki yaş içinde çocuklara vurulacak olan Pnömokok aşısı ücretsiz olarak her noktada uygulanacak. Aşının tanıtımına da büyük önem verildi. Tanıtım kapsamında 1 milyon adet broşür ve 100 bin adet afiş basılarak dağıtıldı. Kısa filmlerin yanında 2 adet reklam filmi çekildi ve ilk defa kamusal bir kampanyanın reklam filmi Kürtçeye çevrilerek TRT 6'da yayınlanmaya başlandı. Öte yandan bebeğin aşılama zamanını gösteren ninnili elektronik aşı kartı da ücretsiz annelere verilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler