Zoraki inceleme

MASAK savcılığın talimatı üzerine Akman ve 5 kişi için harekete geçti. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki savcıların Almanya'ya gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 08:59
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), Almanyadaki Deniz Feneri vurgunundaasıl fail olarak gösterilen RTÜK Başkanı Zahid Akmanın da aralarında bulunduğu 6 kişinin servetini incelemeye aldı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiyedeki savcıların Almanyaya gönderilmesi gerektiğini vurgulayarak,Türkiyede delillerin büyük ölçüde karartıldığı kanısındayımdedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Alman mahkemesinin Deniz Feneri yolsuzluğunun asıl faillerinin Türkiyede olduğu yönündeki görüşü üzerine 6 Ekimde Adalet Bakanlığı kanalıyla Almanyadan dosyayı istemişti. Aradan geçen 1.5 aylık süre boyunca dosya gelmedi. Bu süre boyunca da başsavcılık dosyayı bekleme kararı alırken somut adım atmadı.

Alman mahkemesinin gerekçeli kararını tamamlamasının ardından vurgunun Türkiye ayağını yürüten savcı Nadi Türkaslan, MASAKa yazı yazarak, soruşturmada adları geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, kanalın yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve şirket ortağı Harun Kapuyoldaş ile Almanyadaki Deniz Feneri Derneği yöneticisi Mehmet Gürhanın kişisel mal varlıkları ile bu kişilerin varsa ortağı oldukları şirketlerin mal varlıklarının incelenmesini istedi. Başsavcılığın talimatı ile harekete geçen MASAK, bu kişilerin, kişisel mal varlıkları ile ortağı olduğu şirketlerin mal varlıklarını incelemeye aldı. İnceleme kapsamında, yasal olmayan yollardan para girişi olup olmadığı ile kara para aklanıp aklanmadığı araştırılacak. MASAK, elde ettiği bulguları başsavcılığa sunacak.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiyede soruşturmayı yürüten savcıların Almanyaya gönderilmesi gerektiğine işaret ederek,Oradaki savcılarla bir araya gelmeliler. Yüz yüze bilgi paylaşımı mutlaka yapılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde olayın vahameti yeterli ölçüde Türk yargısına intikal etmeyecektirdedi. CHPli Kılıçdaroğlu, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol tarafındanhasıraltı edilen dosyanın da yargıya taşınması zorunluluğu bulunduğunu kaydederek şunları söyledi:

Çünkü o dosyada Kanal 7nin gerçek yüzü gösteriliyor. Almanyadaki, Bahreyndeki banka hesapları var o raporda. Savcılığa Zekeriya Karaman, İsmail Karahan ve Mustafa Çelik hakkında suç duyurusunda bulunulması isteniyor. Bu kişiler Deniz Feneri davasının Türkiyedeki asıl failleri olarak tanımlanmıştı. Savcıları Almanyaya göndermeyen Adalet Bakanı, görevini iyi yapmamış olur. RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında defalarca görevinden ayrılması gerektiği söylendi. Bunu toplumun tüm duyarlı kesimleri dile getirdi, yalnızca siyasetçiler değil. TBMM Başkanı da söyledi. Parlamentonun seçtiği bir kişi hakkında TBMM Başkanı görevden ayrılmasını istiyor. Ama o kişi göre-vinde kalmayı sürdürüyor. Bu doğru değil. Endişem şu; Türkiyedeki Deniz Feneri davasının sağlıklı bir yargılama süreci olmayacaktır. Çünkü delillerin büyük ölçüde karartıldığı kanısındayım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler