Zülfü Livaneli: Bir kardeş kavgasının içindeyiz

Dünyanın gözünü 1972’deki Vietnam Savaşı'na çeviren ünlü fotoğraftaki Kim Phuc, Ortadoğu’daki savaşa dikkat çekerek, kalbinin hala çok kırık olduğunu söyledi. Kim, “Bugün hala aynı durumda olan çocukları gördüğüm zaman yine çok üzülüyor, kırılıyorum. Umarım daha fazla savaş olmamasını, daha yüksek sesle söylememiz gerekiyor” dedi. Zülfü Livaneli ise "Madem ki bütün savaşlar insanın zihninde başlar, o zaman barış insanın zihninde başlamalı ve biz de barış kültürü eğitimi yapmalıyız.

Zülfü Livaneli: Bir kardeş kavgasının içindeyiz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.12.2016 - 16:02
<video:645449>

Sarıyer Belediyesi, sanatçı Zülfü Livaneli'nin 50. sanat yılına özel bir sempozyum düzenledi. 'Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam' adıyla gerçekleşen sempozyuma katılan sanatçı dostları, Livaneli'nin kültür, sanat ve politika yaşamındaki çalışmalarını, 50 yıllık birikimini anlattılar.

Vietnam savaşının simgesi; UNESCO İyi Niyet Elçisi Kim Phuc, besteci, şarkıcı, yazar ve film yönetmeni Zülfü Livaneli'nin 50'inci sanat yılı kapsamında Tarabya Otel’de düzenlenen "Barış ve Özgürlüğe adanmış bir yaşam" konulu konferansa katıldı. Programın sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kim, “Kalbim çok kırık. Bugün hala aynı durumda olan çocukları gördüğüm zaman yine çok kırılıyor. Bundan sonra umarım benim durumumla aynı durumu yaşayan çocukları görmem. Daha fazla savaş olmamasını, daha yüksek sesle söylememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

"Bir kardeş kavgasının içindeyiz" diyen Livaneli de "Kardeş kavgası Kabil ve Habil'den bu yana kavgaların en korkuncudur. Bizim söylemimiz şudur; bunlar olmasın. Madem ki bütün savaşlar insanın zihninde başlar, o zaman barış insanın zihninde başlamalı ve biz de barış kültürü eğitimi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

“Savaşların olmaması için tüm gücümüzle çalışıyoruz”

UNESCO İyi Niyet Elçisi Kim Phuc, son yıllarda savaşlardan etkilenen çocukların içinde bulunduğu drama ilişkin yöneltilen bir soruya ise, “Ülkelerin liderlerinin öğrenmesi gerekiyor. Herkesin affetmeyi, umut beslemeyi, sevmeyi öğrenmesi gerekiyor. Savaştan gelen biriyim, bundan çok muzdarip oldum. Ben bunun iyi bir örneğiyim. Bundan sonra savaşların olmaması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Çocukları bugünlerden eğitmemiz gerekiyor. Sevgiyi, umudu öğretmemiz, affetmeyi öğretmemiz gerekiyor ki bugünün çocukları yarının yetişkinleri oldukları zaman bu savaşları durdurabilsinler. Savaşların olmaması için bu durumu çok ciddiye almamız gerekiyor. Ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor” cevabını verdi.

“Çocuklar mutlu ortamlarda, barış içinde büyümeli”
Dünya kamuoyunda yankı bulan Suriyeli Ümran ve Aylan bebek ile ilgili soruya verdiği cevapta, bu fotoğrafları gördükten sonra bütün dünyanın büyük reaksiyon göstermesi gerektiğini anlatan Kim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fotoğrafları gördüğüm zaman kalbim kırılıyor gerçekten. Dünyanın etrafındaki insanların ayağa kalkması ve uyanması için bu savaşlara dur demeleri içinde aynı zamanda itici güce sahip bu fotoğraflar. Bunları böyle değerlendirmek gerekiyor. Çocukların mutlu ortamlarda barış içinde büyüyebilmeleri için bu fotoğrafları gördükten sonra büyün dünyanın büyük reaksiyon göstermesi gerekiyor.”



Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in ev sahipliğinde Tarabya Oteli'de düzenlenen 'Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam' adlı sempozyuma Zülfü Livaneli'nin yanı sıra sanat, edebiyat ve basın dünyasından dostları katıldı. Sempozyumun özel konukları ise Vietnam Savaşı sırasında atılan Napalm bombaları arasında yaçekildiği bir fotoğrafla savaşın sembolü olan ve bugün 54 yaşında olan UNESCO iyi niyet elçisi Kim Phuc ile Alman piyanist Henning Schmiedt oldu.
 
SANAT YAŞAMI ANLATILDI

Zülfü Linaleni'nin hayat hikayesinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterisiyle başlayan sempozyum, açılış konuşmalarıyla devam etti.

Zülfü Livaneli, konuşmasında sanatta 50. yılı nedeniyle kendisi için özel program hazılayan Sarıyer Belediyesi'ne teşekkür etti.

BİZ RAHAT YAŞAYALIM DİYE EN AĞIR BEDELLERİ ÖDÜYORLAR

Son dönemde Türkiye'de kötü zamanlar yaşadıklarını dile getiren Livaneli, Ülkemiz ve insanımız çok güzeldir. Biz bu ülkeyi çok seviyoruz. Hayatımızın en büyük amacıdır, bu ülkede mutluluğu görmek. Bugünlerde Namık Kemal'in bir şiirinde yazdığı gibi, 'vatan mahzun ben mahzun' diyoruz. Ne yazık ki gene canlarımızı, kardeşlerimizi, sivillerimizi, polislerimizi, askerlerimizi kaybediyoruz. Onların fedakarlıkları onların anıları önünde saygı ile eğilmek istiyorum. Bütün yüreğimle eğilmek istiyorum. Çünkü onlar biz bu ülkede rahat yaşayalım diye en ağır bedelleri ödüyorlar diye konuştu.

UMUTSUZ OLMAYA HAKKIMIZ YOK

"Bir kardeş kavgasının içindeyiz" diyen Livaneli şunları söyledi:

Kardeş kavgası Kabil ve Habil'den bu yana kavgaların en korkuncudur. Bizim söylemimiz şudur; bunlar olmasın. Madem ki bütün savaşlar insanın zihninde başlar, o zaman barış insanın zihninde başlamalı ve biz de barış kültürü eğitimi yapmalıyız. Bunun için de dostum Kim ile birlikte barış kültürünü dünyada yayabilmek için Unesco'da çok çalıştık. Umutsuz olmaya hakkımız yok. Bu kardeş kavgasını, insan hakları ihlallerini bu zulümleri, katliamları ülkemiz aşacaktır. Laik demokratik yolda hiç sarsılmadan ve sapmadan devam edecektir.

O RESİM ZULME BAŞKALDIRMANIN EN BÜYÜK SİMGESİ

Zülfü Livaneli, Kim Phuc ile birlikte dünyada barış kültürünü yaymak için UNESCO'da çok çalıştıklarını kaydetti. Phuc'un Vietnam'da çekilen fotoğrafıyla dünyada barışın simgesi haline geldiğinin altını çizen Livaneli, O resim zulme başkaldırmanın en büyük simgesi olmuştur. O, yaşayan bir semboldür ifadelerini kullandı.

GENÇ BARIŞA GÖNÜL VERDİ, SEVGİYİ ANLATTI

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise konuşmasında dünyanın zor günler yaşadığını belirterek, Çünkü aklın ermediği, dünkü yaşamın, bilginin, birikimin bugüne ulaşamadığı bir dönemden geçiyoruz. Bir sürü sorun acımasızca dünyanın başında, Dünya, bereketini sunduğu insanı tarafından değersiz hale getirildi ve savaşlarla da en ağır bedeli ödüyor. İşte, ısrarla barış ile birlik ve beraberlik çağrısı yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Böyle bir ortamda bize birlik ve beraberliği hatırlatacak en önemli kavramların başında gelen müziğe, edebiyata, kültüre ve barışa gönül veren her alanda barışı ve sevgiyi anlatan sevgili Zülfü Livaneli nin 50.sanat yılında bir araya gelmiş olmamız çok daha anlamlı ve önemli ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL EŞYALARINDAN OLUŞAN FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILACAK

Sempozyum, Livaneli'nin sanat yaşamına dair 'Müzik', 'Dostluklar ve Anılar, 'Edebiyat' konulu çeşitli oturumlarla devam etti. Öte yandan bugün Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde 18.00'da ise Zülfü Livaneli'nin kişisel eşyalarının ve fotoğraflarının yer aldığı bir sergi de açılacak.



Kim Phuc Kimdir?
Kim Phuc ya da Phan Thi Kim Phuc. 1963 yılında, Saygon'un kuzeyinde bir köyde dünyaya gelen Vietnam vatandaşı. 1972’de dünyanın gözünü Vietnam Savaşı’na çeviren ünlü fotoğraftaki kız. Adı, Vietnamca “Altın Mutluluk” anlamına geliyor. Vietnam Hava Kuvvetleri tarafından atılan napalm bombasıyla köyü bombalanana kadar, savaşa rağmen mutlu bir çocukluğu oldu. Bombardıman sonrası kaçarken iki kardeşi yanarak öldü. Hayatta kalmayı başaran Kim, 45 yıl önce yaşanan savaşın sembolü haline gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler