Süper grip çocukları esir aldı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak, süper gribin 200’den fazla farklı virüsün neden olduğu bir hastalık olduğunu belirterek, "Bu yeni salgına yakalanan çocuk ve yetişkinler, ancak birkaç haftada iyileşebiliyor ve hastalık süreci ise ağır seyrediyor" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak, Covid-19 pandemisinin hafiflediği, vaka sayılarının azaldığı, okullarda yüz yüze eğitimin yeniden başladığı bu yeni dönemle birlikte solunum yolu virüslerinin etkileri yeniden ve daha güçlü bir şekilde ortaya çıktığını bildirdi.
"TAM İYİLEŞTİM DERKEN DOMUZ GRİBİNE DÖNÜŞÜYOR"
Dünya çapında, polikliniklerin süper grip vakaları ile dolup taştığını aktaran Çakır, süper grip olarak tanımlanan bu yeni salgına yakalanan çocuk ve yetişkinler, ancak birkaç haftada iyileşebildiğini ve hastalık sürecinin ağır seyrettiğini kaydetti.
Bekir Çakmak, “Süper grip, 200’den fazla farklı virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Yaklaşık 3 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisiyle birlikte, maske kullanımının yaygınlaşması, grip vakalarının son üç yılda azalmasına sebep olmuştu. Bu süre zarfında, grip virüsleri kendini geliştirme, yenileme, güçlendirme fırsatı yakaladı. Pandeminin hafiflediği, vaka sayılarının azaldığı, bu yeni dönemle birlikte, maske kullanımı da azaldı. Maske kullanımının azalması, grip virüslerinin yeniden konakçı bulması demek.
Pandemi süresince güçlenen virüslerin neden olduğu hastalıklar daha ağır seyrediyor, “süper grip” çocuklarımızın peşini bırakmıyor. Havaların soğuması ile birlikte, soğuk algınlığı ile başlayan mevsimsel grip (influenza), tam iyileştim derken domuz gribine dönüşüyor. Domuz gribi bitti derken Covid-19... Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yaygın, bulaşıcı bir virüs olan RSV de özellikle çocuklarda çok sık görülüyor ” diye konuştu.
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLÜ OLMALI"
Dr. Elif Pınar Çakır ise pandemi sürecinde de görüldüğü gibi bağışıklık sistemini güçlü tutmanın her mevsim önemli olduğunu kaydetti.
Küçük yaşlardan itibaren çocukların yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazanmasının sağlanması gerektiğinin altını çizen Çakır " Erken yaşlardan itibaren, vitamin ve mineraller bakımından zengin taze sebze ve meyve tüketimi ve çeşitliliği, daha güçlü bir bağışıklık sistemi demek. Taze meyve ve sebzelerin yanında probiyotik gıdalara soframızda yer açmak çok önemlidir. Araştırmalar probiyotik içerikli gıdaların bağışıklık sistemimiz için faydalı olduğunu göstermektedir.
Probiyotik besin tüketimiyle birlikte bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalması, zararlıların yerleşmesini önler. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve bağırsak sağlığımız için kefir ve Anadolu arı ekmeği gibi doğal probiyotik gıdaların tüketimi faydalı olacaktır. Güçlü bir bağışıklık için atacağımız en önemli adımlardan bir tanesi de bol su tüketmektir. Doğal bir gıda takviyesi olan propolisin değeri de özellikle pandemi döneminde anlaşıldı.
Özellikle Anadolu propolisi 15 farklı fenolik ve flavonoid içerdiği için diğer propolislere kıyasla en az 3 kat daha yüksek antioksidan etki gösterir. Yapılan bilimsel çalışmalarda, propolisin virüsler üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Saf Anadolu propolisi içeren bir özütten çocukların her gün en az 10 damla, 11 yaş ve üzeri yetişkinlerin ise her gün en az 20 damla süt, su, meyve suyu, bal, pekmez, yoğurt gibi gıdalarla birlikte tüketmesi önerilir” ifadelerine yer verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu