AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'i, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yerine de Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi'yi atamasının ardından iki bakan yemin etmek için TBMM'ye giriş yaptı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, atama kararı sonrası milletvekillerinden TBMM Genel Kurulu'na eksiksiz olarak genel kurul çalışmalarına katılım istedi. Genel kurul toplantısı başladığında da CHP milletvekilleri sıralarındaki yerlerini aldı.
"HUKUK DEVLETİ ADINA KAPKARA BİR GÜN"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, genel kurul açılınca gündem dışı söz alarak “Bugün hukuk devleti adına kapkara bir gün yaşıyoruz. Gürlek’in Adalet Bakanı olarak atanması, adaletin tabutuna son çiviyi çakan kişinin o tabuta bekçi yapılması demektir. Onu bakan olarak atayan Erdoğan, İstanbul’daki davaların siyasi olduğunu kabul etmiştir. Gürlek seçilmemiştir. İlk defa bir başsavcıyı bir gece vakti Adalet Bakanı yaptılar” dedi. Emir “Bu kişi İstanbul’da nasıl darbe yaptıysa bunu Türkiye’de yapmaya kalkacak. Hakimlere, savcılara mesaj veriliyor. Birazdan yapacağı yemin geçersizdir, anayasaya aykırıdır. Anayasa tanımayan birinin yemini geçersiz olacaktır. Eğer yemin edecekse gitsin o yemini kendisini atayan Erdoğan’ın önünde, Saray’da yapsın. Gürlek’le baskıyı artırırız hesabı yapılıyorsa aldanıyorsunuz. Biz dünden daha kararlıyız, bu zorbalığa boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.
AKP Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, eleştirilere karşı “Bu değişiklikler milletin helal oyuyla seçilen Erdoğan’ın anayasadan kaynaklanan yetkisidir. Bu yetkiyi kullandı diye eleştirileri kabul etmiyoruz” karşılığını verdi. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ da bir usul yanlışlığı olmadığını savundu.
ARBEDE ÇIKTI, MAHMUT TANAL HASTANELİK OLDU
Emir’in itirazlarına karşın Bozdağ, yemin etmesi için Gürlek’i kürsüye çağırdı. Emir de elinde anayasa kitapçığıyla kürsüye geldi. Emir’in kürsüye hareketlenmesiyle AKP’li ve CHP’li milletvekilleri de kürsüye geldi. Gürlek'in TBMM'de yemin edeceği sırada CHP'li milletvekilleri set oluşturarak Gürlek'e engel oldu. Bunun ardından AKP'li milletvekilleriyle CHP'li vekiller arasında arbede yaşandı.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal'ın yüzünden yaralandığı kavganın ardından Akın Gürlek, yoğun protesto altında Meclis Genel Kurulu'nda yemin etti.

Akın Gürlek'in yemini sırasında AKP'li milletvekilleri Gürlek'in etrafında koruma çemberi oluşturdu.
Gürlek'in ardından, İçişleri Bakanlığına atanan Mustafa Çiftçi de AKP'li milletvekillerinin arasında yemin etti. Ardından Bekir Bozdağ oturuma ara verdi.
Kavgada AKP'li milletvekillerinden yüzüne darbe alan ve burnu kanadığı görülen Mahmut Tanal ise kontrol amaçlı olarak hastaneye götürüldü.
MURAT EMİR: BU YEMİN GEÇERSİZDİR
Meclis'teki protestonun ardından TBMM önünde basına bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Gürlek'in yemininin geçersiz olduğunu söyledi.
Emir, "Bu yemin töreni mutlak butlandır, hiç gerçekleşmemiştir ve koşulları sağlanmamıştır. Divan olmaksızın çağrılmıştır. Kendisi çağrılmadan gelmiştir. İki bakan kürsüde olmuştur. Kürsü fiilen ablukadayken olmuştur ve bu şekliyle bu yemin geçersizdir. Bu yemin geçersiz olduğu için de şu anda Akın Gürlek'in Adalet Bakanlığı şu anda oluşmamıştır. Yeterli işlem tamamlanmamıştır. Gürlek gibi İstanbul'da hukuku, adaleti katletmiş, siyasi davalar yürütmüş, siyasetçi kimliğiyle başsavcılık yapmış birisinin Türkiye'de Adalet Bakanlığı'na getirilmesi aslında Cumhuriyete ve demokrasiye meydan okumaktır" dedi.