Yurttaşlar, bakanlıkların alanıyla ilgili bilgi edinemiyor
Bakanlıktan bilgi ve veri isteyen yurttaşların karşısına bürokratik engeller çıkartılıyor. Bazı bakanlıklar talepler için ‘posta ile başvuru’ koşulu koyuyor. Avukat Cihan Arık, “Elektronik posta, posta ve fax yoluyla başvuru yapılabilir. Posta yoluyla olacak diye bir zorunluluk yok. Yasada olmasına rağmen yurttaşlar bilgi edinmesin diye işleri zorlaştırıp cevap vermemeye çalışıyorlar” dedi.
Yurttaşlar Bilgi Edinme Kanunu kapsamında çeşitli bakanlıklardan söz konusu bakanlıkların alanıyla ilgili bilgilere ulaşmak isterken çeşitli engellerle karşılaşıyor. Bilgi almak isteyen yurttaşlara, bakanlıklar tarafından yeterli bilgi verilmediği belirtiliyor. Bazı bakanlıklar, bakanlığa ilişkin faaliyet raporları için posta yoluyla başvuru koşulu getiriyor. Bazı bakanlıklara ise veri talebi konusunda yeterli ulaşım sağlanamıyor.
Cumhuriyet konuya ilişkin avukat Cihan Arık ile konuştu. Avukat Arık, “Elektronik posta, posta ve fax yoluyla başvuru yapılabilir. Posta yoluyla olacak diye bir zorunluluk yok. Yasada olmasına rağmen yurttaşlar bilgi edinmesin diye işleri zorlaştırıp cevap vermemeye çalışıyorlar” dedi. Arık, “Yönetmelikte cevap verilmeyen durumlar belli. Devlet sırrı, ekonomik çıkarlar, özel hayatın gizliliği, ticari sır. Bunlara bilgi verilmez. Bu sınır çizilmiş. Bunların dışında kalan paylaşılmayan veriler bilgiler tamamen kurumların başındaki siyasi iktidarın menfaati ile ilgilidir. Birilerinin çıkarı ve menfaati konusunda zedelenecek bir durum varsa paylaşmıyor. Tabi ki de bu yasaya aykırı ve tabiki suç” diye konuştu.
“HERKES KENDİ KANUNUNU YARATIYOR”
Arık, “Yurttaşın bilgi alma hakkı temel bir haktır. Anayasada da dilekçe hakkı olarak nitelendirilmiş. Dilekçe hakkının mevzuata yansımış halidir bilgi alma yasası. Bu yasada yurttaşın ne şekilde başvurabileceği kurumun hangi sürede cevap vereceği, cevap verilmediği taktirde yurttaşların hangi itiraz yoluna gidebileceği yasa kapsamında belirtilmiştir” dedi.
Herkes kendi kanununu yaratıyor diyen Arık, “Teşkilatın yapısı, personel sayısı çalışma alanları hizmetleri gibi genel bilgilerin paylaşmalarını yasada söylemişler. Ancak günümüz Türkiye'sinde yasalara riayet çok fazla olmadığı için herkes kendi kanununu yaratıyor. Bu yüzden de vatandaşa posta yolunu zorunlu kılıp, herhangi bir konu hakkında uzunca süre yanıt vermiyorlar. Bu yasal değildir’ ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt