42 madencinin can verdiği Amasra’daki patlamada yetkililer için inceleme izni verilmedi

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen patlamanın ardından 42 madenci yaşamını yitirmişti. Kanun gereği 30 gün içinde karar vermesi gerekirken 69 gün geçmesine rağmen Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sorumlular hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla soruşturma izni istemesine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan hiçbir yanıt gelmedi.

Yayınlanma: 08.03.2023 - 04:00
42 madencinin can verdiği Amasra’daki patlamada yetkililer için inceleme izni verilmedi
Abone Ol google-news

Amasra'da geçen ekimde 42 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağındaki patlamanın ardından TTK ve bakanlık yetkilileri için istenen soruşturma izniyle ilgili karar yasal süre dolmasına rağmen verilmedi. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş ile birlikte TTK ve bakanlık yetkilisi 9 kişi hakkında 26 Aralık 2022’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla soruşturma izni istedi. Söz konusu talep 29 Aralık’ta iki bakanlığa da ulaştı. Bakanlıkların kanun gereği 30 gün içinde konuya ilişkin bir karar vermesi gerekiyor.

CİMER BAŞVURUSU

Zorunlu hallerde 30 günlük süreye ek olarak 15 gün daha süre eklenebiliyor. Ancak soruşturma izni talebi üzerinden 69 gün geçmesine karşın bakanlıklardan Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’na halen bir yanıt gelmedi. Avukatlar ise CİMER’e başvuruda bulundu. Cumhuriyet’e konuşan avukat Derviş Emre Aydın, mevcut soruşturmanın “Olası kastla öldürme” kapsamında ele alınarak soruşturma izni beklenmeden yürütülmesi gerektiğini söyledi. Aydın, “İlgili soruşturma izni talep evraklarının bakanlıklara ulaştığı PTT kayıtlarından anlaşılıyor ve yasal süresi içerisinde cevap vermedikleri görülüyor. Mağdur madenci ailelerinin avukatları olarak yasal cevap süresi dolmuş olan soruşturma izni taleplerine ilişkin CİMER üzerinden bakanlıklardan bilgi isteyerek soruşturmanın sürüncemede bırakılmamasını talep ettik” dedi.

ARMUTÇUK GRİZU FACİASI UNUTULMADI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi’nde, 7 Mart 1983’te meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 103 madenci anıldı. Konuşmasında Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, 3 bin 800 madenci ve 51 maden tetkik arama çalışanının kurtarma çalışmalarında görev aldığını söyledi. Mutlu, “‘Girilemez’ denilen, en riskli enkaza cesaret ve tecrübeyle girerek 350 insanımızı o enkazın altından sağ çıkararak ülkemize de bu acı günlerde umut olduk” dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler