Atatürk Havaliman'ı kuş tehlikesiyle karşı karşıya
Sivil havacılık konusunda Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından birisi olan Oktay Erdağı, Atatürk Havalimanı'ndaki pistlerin bu şekilde kullanılmayacağını söyledi.
Uzmanların tüm uyarılarına rağmen Atatürk Havalimanı’ndaki pistlerin üzerine millet bahçesi yapmak üzere binlerce ağaç dikimine başlandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği ağaçlandırmanın, faaliyete devam edeceği açıklanan tek pisti kullanacak uçaklar için büyük risk yaratacağı kaydedildi.
Havacılık uzmanları, havalimanında ağaçlandırmanın Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) belirlediği standartlara açıkça aykırı olduğunun altını çizdi.
Odatv'ye konuşan Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, Atatürk Havalimanı'ndaki pistlerin bu şekilde kullanılamayacağını belirterek, "Havalimanının yüzde 90'nını yok etmişlerdi. Kullanılacağı söylenen pistleri de ağaçlandırma yapıldıktan sonra gelecek kuşlar yok edecek. İşin özeti yüzde 90 yok olmuştu, yüzde 10'nunu da kuşlar yok edecek" dedi.
Türkiye'nin hava sahasının kuşların göç yolları üzerinde olduğunu vurgulayan Oktay Erdağı şöyle konuştu:
"Atatürk Havalimanı'nda kullanılacağı söylenen pistlerin kaldırılması büyük bir maliyet oluşturduğu için bırakıldığını düşünüyorum. Zaten bir havalimanının etrafına insanların toplu olarak bulunduğu yerler yapılmaz. Bu açıdan bakıldığında Atatürk Havalimanı'nın insanların toplu olarak bulunacağı millet bahçesinin içinde yer alması büyük bir risk. Dünyada uçak kazalarının yüzde 99'u uçakların iniş ve kalkışlarında oluyor. Diğer bir durumda Türkiye kuşların göç yolları üzerinde bulunuyor. Şimdi bu ağaçların büyümesiyle birlikte kuşlar sürü halinde bu alana gelecek. Bu durum da Uçakların iniş ve kalkışlarında büyük risk yaratacak. Bu nedenle hava meydanlarında ve çevresinde kuşlarla ilgili oldukça ciddi çalışmalar sonunda çok detaylı şartlar getirildi."
DÜNYADAKİ KUŞ KAZALARI
Sözcü gazetesinden Yusuf Demir önceki gün yaptığı haberde dünyadaki kuş kazalarını yazdı. Bu kazalar şöyle:
- 7 Eylül 1908 Wright Flyer uçağını kullanırken, Orville Wright, kuş çarpması olarak bilinen ilk çarpışma olduğuna inanılan bir çarpışma yaşadı.
- 3 Nisan 1912 Long Beach, Kalifornia'da, Birleşik Devletler'de ilk uçak uçuran kişi Calbraith Perry Rodgers, kuş çarpması sonucu hayatını kaybeden ilk kişi oldu.
- 4 Ekim 1960 En büyük can kaybı yaşandı. Eastern Air Lines uçağı kalkış sırasında bir sığırcık sürüsüne girdi. 72 yolcudan 62’si hayatını kaybetti.
- 1988 Etiyopya Havayollarıkalkış sırasında güvercinler her iki motora da girdi. 35 yolcu öldü.
- 1995 Dassault Falcon 20 uçağı Paris havaalanında düştü. 10 kişi öldü.
- 22 Eylül 1995 ABD AWACS uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra kuş çarpması sonucu düştü. 24 kişi öldü.
- 4 Ocak 2009 Louisiana’da bir Sikorsky S-76 kırmızı kuyruklu bir şahine çarptı. 8 kişi öldü.
- 15 Ocak 2009 LaGuardia Havalimanı’ndan kalkan US Airways uçağı bir kaz sürüsüne çarptı. Pilot mucize bir iniş başararak uçağı Hudson nehrine indirmeyi başardı.
İlgili Haberler
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti