Elektriğe gelen yüksek zamlar cihaza bağlı yaşayanları vurdu, 12 bin yurttaş mağdur oldu

Elektriğe gelen zamlar, kronik rahatsızlıkları nedeniyle cihaza bağlı yaşamak zorunda kalan hastaları zor durumda bıraktı. 12 bin hastanın bulunduğu Türkiye’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sadece 144 haneye aylık 200 TL destek verdiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 27.04.2022 - 02:00
Elektriğe gelen yüksek zamlar cihaza bağlı yaşayanları vurdu, 12 bin yurttaş mağdur oldu
Abone Ol google-news

Elektriğe gelen yüksek zamlar, kronik rahatsızlıkları nedeniyle cihaza bağlı yaşamak zorunda kalan hastaları da zor durumda bıraktı. Devlet tarafından şartlı olarak sağlanan ve en fazla 200 TL olan fatura desteğinden geçen yıl sadece 144 hasta yararlanabildi.

Eskişehir’de solunum cihazına bağlı yaşayan 85 yaşındaki Feride Kuşlar’ın faturası da 3 ayda 3 katına çıktı. 

2022’nin başında elektriğe yapılan zamlar evde solunum cihazına bağlı yaşayan hastalar ve ailelerini perişan etti. Yoğun şekilde enerji tüketen cihazlar nedeniyle elektrik faturalarını ödemekte güçlük çeken hastalar, elektrik tüketim bedellerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını istiyor.

Devlet tarafından kronik hastalara yönelik elektrik desteği veriliyor. Ancak bundan yararlanabilmek için kronik hastalık nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamanın yanı sıra başka şartlar da aranıyor. Kişinin ihtiyaç sahibi olduğunun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca tespit edilmesi, evde bakım yardımı alınmıyor olması, cihaza bağımlı olarak yaşamın devam ettiriliyor olduğunun sağlık raporuyla da ispatlanması gerekiyor.

Kronik hastaların birçoğu bu şartların tamamını karşılayamıyor. Eğer tümü karşılanırsa cihazın kullanım durumu dikkate alınarak devlet en fazla 200 TL’ye kadar fatura desteği veriyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde solunum cihazına bağlı olarak yaşayan Feride Kuşlar ve ailesini ziyaret etti. 7 yıldır aralıklarla solunum cihazına bağlı yaşayan ve zatürre teşhisi konulan 85 yaşındaki Feride Kuşlar’ın ailesi zamlar nedeniyle artan elektrik faturalarından yakındı. Feride Kuşlar’ın kızı Semra Kuşlar, “Daha önce 105 lira, 110 lira gelen elektrik faturaları yüzde 200 zamlandı. Üç katına çıktı. Şubat ayında 336 lira, en son martta da 286 lira geldi. Ödemekte zorluk çekiyoruz” dedi. 

Çakırözer, Türkiye’de benzer durumda olan binlerce ailenin sıkıntı yaşadığını belirterek, “Feride annemiz tedavisi gereği günde 10-12 saat solunum cihazı kullanmak zorunda. Zamlar sonrasında elektrik faturası çok artmış.Türkiye’de cihaz kullanmak zorunda kalan binlerce ailemiz var. Her birinin faturaları iki-üç kat artmış, bütçelerine ek yük binmiş durumda. Ailelerin bir yanda sağlık sorunları, diğer yanda katlanan elektrik faturaları arasında bırakılmaları kabul edilemez” diye konuştu. Çakırözer, solunum cihazı ya da benzeri cihazlara bağlı yaşamak zorunda kalan hastaların elektrik faturalarının tamamının devlet tarafından karşılanması çağrısını yaptı.

SADECE 144 HANEYE DESTEK!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 faaliyet raporuna göre de cihaza bağımlı olan hastaların barındığı hanelerden sadece 144’üne elektrik tüketim desteği sağlandı. Rapora göre, 2021’de 144 hanedeki kronik hastalara yönelik 170 bin 87 TL elektrik tüketim desteği sağlandı.

Bu duruma tepki gösteren Çakırözer, Bakan Derya Yanık’a “Rakam devede kulak bile değil. Desteğin kapsamı her ihtiyaç sahibi aileyi karşılayacak biçimde mutlaka genişletilmeli” çağrısında bulundu. Çakırözer konuyu soru önergesi ile Meclis gündemine de taşıdı. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler