'Erdoğan sayesinde' akımını başlatan tasarımcı Mahir Akkoyun gözaltına alındı

Eleştirel görsel tasarımlar yapan ve son olarak marketlerde viral olan 'Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde' etiketlerini tasarlayıp sosyal medya hesaplarından paylaşan Mahir Akkoyun gözaltına alındı. İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Türkiye İşçi Partisi lideri Erkan Baş gibi çok sayıda isim, Akkoyun'un gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi.

Yayınlanma: 07.04.2023 - 09:32
'Erdoğan sayesinde' akımını başlatan tasarımcı Mahir Akkoyun gözaltına alındı
Abone Ol google-news

Türk Lirası'nın günden güne değer kaybettiği Türkiye'de, marketlerdeki artan fiyatlara ve enflasyona dikkat çekmek için AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının da olduğu çıkartmalar hazırlayan tasarımcı Mahir Akkoyun gözaltına alındı.

Akkoyun, gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.

İzmir’de gözaltına alınan Akkoyun, Konak güvenlik şubeye götürüldüğünü yazdı.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Akkoyun'un tasarladığı etiketleri isteyenlerle paylaşan 'Gençlik Devirecek' platformu, Akkoyun'un İzmir Bayraklı Adliyesi'ne götürüldüğü bilgisini paylaştı.

Paylaşımda, "Sabah saatlerinde gözaltına alınan Mahir Akkoyun, savcının mevcutlu istemiyle İzmir Bayraklı Adliyesi'ne götürülüyor. Dayanışma göstermek isteyen herkesi Bayraklı Adliyesi önüne çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

MENGÜ: HAKKINDA İKİ DOSYA VAR

Gazeteci Nevşin Mengü, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla gözaltına alındığı öğrenilen Akkoyun hakkında iki dosya olduğunu yazdı.

Mengü, "Gözaltına alınan Mahir Akkoyun hakkında iki dosya var. Biri Cumhurbaşkanına hakaret; biri de 298 sayılı kanunun 151/1 151/2 maddeleri, özetle seçimin düzenini bozma, asılsız şayia çıkarma ile suçlanıyor" dedi.

Savcılık, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep ederek mahkemeye sevk etti.

"1-2 SAATE SERBEST KALMASINI BEKLİYORUZ"

Akkoyun'un durumuna ilişkin bilgi veren CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Kaan Akın, "Arkadaşlar savcı Adli kontrol şartı, bulunduğu yeri terk etmeme ve yurt dışı çıkış yasağı ile birlikte Mahir Akkoyun'u Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. 1-2 saat'e serbest kalmasını bekliyoruz" dedi.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Son olarak Akkoyun’un adliyede savcıya verdiği ifade ortaya çıktı.

Akkoyun ifadesinde üzerine atılı suçları kabul etmeyerek şunları söyledi:

  • “Ben grafik tasarımcı olduğumdan siyasi gündem olan bana göstermiş olduğunuz Twitter hesabımda paylaştığım etiketleri tasarladım. Sadece Twitter hesabımda paylaştım bu etiketlerin dökümünü ve marketlerde yapıştırma işlemini ben yapmadım bunu kimin yaptığı hakkında herhangi bir bilgim yok. 
  • Tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaşımda bulundum. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur. Hazırladığım görselleri kullanmak için pek çok kişi mesaj gönderiyordu bunlara cevap vermek zaman aldığından genel bir açıklama olarak Tweeti paylaştım. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Yakalama kararı hukuka aykırı olup işleme itiraz etmekteyim."

“CUMHURBAŞKANINA HAKARET SUÇU YASAL UNSURLARI OLUŞTURMAMAKTADIR”

Akkoyun’un avukatı Berfin Kaya ise “Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu yasal unsurları oluşturmamaktadır. Müvekkil yalnızca hayat pahalılığı ile ilgili düşüncelerini paylaşmıştır. İfade özgürlüğü ve siyasilere ilişkin eleştiri hakkı kapsamı altındadır. Müvekkili serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Haksız şekilde gözaltı kararı olmaksızın müvekkile uygulanan fiili gözaltı işlemine de itiraz ediyoruz” diye konuştu.

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Öte yandan İzmir Adliyesi önünde Mahir Akkoyun’a destek olmak için eylem yapıldı. Açıklamayı okuyan Caner Kayhan, ekonomik krize dikkat çekmenin suç olmadığına vurgu yaptı. 

Kayhan, "Bugün sabah saatlerinde Gençlik Devirecek çalışmamızın görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla gözaltına alındı. Günlerdir sosyal medyada milyonlarca insanın paylaştığı, yoksulluğa ve zamlara dikkat çeken stickerları tasarlamış olmak bu ülkenin savcısı tarafından suç kabul edilmiş durumda. Ne Mahir’in tasarımlarında ne de Gençlik Devirecek imzalı afişler ve stickerlarda herhangi bir hakaret suçu bulunmamaktadır. Miting meydanlarında bas bas bağırıp ‘Ben bir ekonomistim, bu ülkenin ekonomisi benden sorulur’ diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan mevcut ekonomik krizin bir numaralı sorumlusudur" dedi.

"TÜM MUHALEFETE BİR GÖZDAĞI"

Kayhan şunları dile getirdi: 

"Enflasyonun yükselmesinin de zamların her geçen gün artmasının da yoksulluğun giderek derinleşmesinin de tek sorumlusu bu ülkeyi yöneten AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dır. Biz hayatımız boyunca AKP iktidarından başka iktidar görmemiş gençleriz. Bu ülkede biz her geçen gün yoksullaşıyorsak bunun sebebi AKP iktidarıdır. Bu yoksulluğu ve zamları eleştirmek suç değildir. 14 Mayıs seçimlerine günler kala tasarımcı Mahir Akkoyun’un gözaltına alınması tüm muhalefete bir gözdağıdır. Mahir’le dayanışmak bugün en temel görevdir. Bizler bir kez daha yineliyoruz, eğer bu ülkede yoksulluk varsa, zam varsa, geleceksizlik varsa bunun sebebi AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dır. Gözaltılar baskılar bizi yıldıramaz. Mahir Akkoyun serbest bırakılsın."

NE OLMUŞTU?

Akkoyun’un tasarladığı ‘Erdoğan sayesinde’ çıkartmaları, reyonlardaki ürünlerin üstüne yapıştırılmaya başlanmış ve sosyal medyada viral olmuştu.

TEPKİ YAĞDI 

Tasarımcı Akkoyun'un tasarladığı etiketler sonrası gözaltına alınması sosyal medyada büyük tepki çekti.

Aralarına İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP milletvekili Barış Atay'ın da dahil olduğu çok sayıda isim, duruma sert tepki gösterdi.

İşte o tepkilerden bazıları...


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler