İYİ Parti’den HDP’nin açıkladığı tutum belgesi değerlendirmesi

HDP’nin önceki gün açıkladığı “demokratik tutum belgesi”, İYİ Parti kanadında “iktidara mesaj” olarak değerlendiriliyor.

Yayınlanma: 29.09.2021 - 04:00
İYİ Parti’den HDP’nin açıkladığı tutum belgesi değerlendirmesi
Abone Ol google-news

İYİ Parti’nin, HDP ile asla yan yana gelmeyeceğinin altı çizilirken, “HDP, iktidara çağrıda bulunuyor çünkü ‘Olması gerekenleri sıraladık. Uzlaşırsanız, biz de sahada uzlaşırız’ demek istiyor. AKP’nin bölgeye yönelik kaygıları var ve HDP de bu kaygıları çok iyi biliyor. İktidarın yumuşak karnına dokunmak istiyorlar” yorumları yapılıyor. 

İYİ Parti Başkanlık Divanı dün genel başkan Meral Akşener başkanlığında toplandı. Edinilen bilgiye göre divanın gündeminde HDP’nin önceki gün açıkladığı “tutum belgesi” de yer aldı. Ancak İYİ Parti, belgeyi “iktidara mesaj” olarak nitelendiriyor. Bu mesajın “iktidarın son dönemde yeni Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören yasa teklifi üzerinde atmak istediği adımlar” nedeniyle verildiği değerlendiriliyor. AKP ve MHP’nin, seçim barajının yüzde 7 olması noktasında uzlaştığı ve AKP’nin yeni anayasa çalışmalarında ilk dört madde için “dil revizyonu seçeceğini sunduğu” ifade edilirken, şu değerlendirmeler yapılıyor: 

“HDP’nin belgede sunduğu şartlar, Millet İttifakı bileşenlerine yönelik değil. İktidara Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki HDP seçmeni için ‘aba altından sopa gösteriyorlar.’ Çünkü HDP yönetimi de İYİ Parti’nin kendileriyle hiçbir koşulda yan yana gelmeyeceğini çok iyi biliyor. Millet İttifakı’nın ‘HDP ile yan yana geleceğine’ yönelik kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algı, iktidarın sürekli ‘gizli ortak’ söylemleri, Millet İttifakı’nın işine yaramaz. Aksine bu hamleler Cumhur İttifakı’nın Doğu ve Güneydoğu’da kaybettiği oylara yönelik. HDP, iktidara çağrıda bulunuyor çünkü ‘Olması gerekenleri sıraladık. Uzlaşırsanız, biz de sahada uzlaşırız’ demek istiyor. ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkeler tartışılmalı’ deniyor. ‘İlkelerin ne olacağını da biz belirleyelim’ diyorlar. AKP’nin bölgeye yönelik kaygıları var ve HDP bu kaygıları çok iyi biliyor. ‘İlkeler’ denilerek, iktidarın yumuşak karnına dokunmak istiyorlar.” 

İYİ Parti kanadı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Kürt sorunun çözümü için HDP’yi meşru görebiliriz” şeklindeki sözlerini de anımsatarak “CHP ile İYİ Parti’nin farklı iki siyasi parti olduklarının ayrımının yapılması gerektiğine” işaret ediyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler