'Kanser depremin gölgesinde kalmamalı'

Hatay Tabip Odası ve Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER), Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği’nin (ÇİSAD) katkılarıyla Hatay’da meme kanseri için etkinlik düzenledi.

Yayınlanma: 01.10.2023 - 03:00
'Kanser depremin gölgesinde kalmamalı'
Abone Ol google-news

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi sonrası, demokratik kitle örgütlerinin bölgedeki çalışmaları sürüyor. Hatay Tabip Odası ve Meme Sağlığı Derneği(MEMEDER), Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği’nin (ÇİSAD) katkılarıyla Hatay’da meme kanseri için etkinlik düzenlediler. Etkinlik aracılığıyla çadırkent ve konteynerlerin yakınlarında belirlenen okullarda yaklaşık iki bin depremzede kadına meme kanseri için eğitim verildi.



Etkinlik sonrası Cumhuriyet’e konuşan MEMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın, hem kanser hem de meme kavramlarının toplum için tabu olduğuna ve bunun aşılması gerektiğine dikkat çekti.



“UTANMAYIN, DOKUNUN, FARKINDA OLUN”

Meme kanserinin erken teşhis ile tedavi edilebildiğine değinen Özaydın, bu kapsamda kadınların kendi muayenelerini yapmasının çok önemli olduğunu söyledi. Memenin de tıpkı burun gibi, göz gibi bir organ olduğunun altını çizen Özaydın, “Şartlar ne olursa olsun kadınlarımız kendilerini ihmal etmemeli. Kendilerini her ay muayene ederlerse hem elleri hem zihinleri vücudunu tanıyacağı için kendi teşhisini koyma şansı ortaya çıkacaktır. O yüzden ‘utanmayın, dokunun, farkında olun’ diyoruz” ifadelerini kullandı.



“YETKİLİLERİ UYARIYORUZ”

Deprem sonrası sürecin doğru yönetilmemesi ve özellikle asbest sorununa yeteri kadar duyarlı davranılmamasının orta ve uzun vadede kanser riskini artırabileceğine dikkat çeken, Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ise “Ortaya çıkan hava kirliliği 15-20 yıllık zaman diliminde çok ciddi sorunlar yaratabilir” dedi. Bu konuda farkındalık yaratmayı çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Bu konuda yetkilileri uyarıyoruz, toplumu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Deprem, kanserin üstünü örtmemeli. Halk sağlığının ve doğanın dengesinin korunması için sorumluluk bilinciyle yaklaşılmalı” dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler