Madenciler açlık grevine başlamıştı... O şirketin sicil dosyası kabarık
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri, haklarını alamadıkları gerekçesiyle yer altında başlattıkları açlık grevinin 4. gününde. Seçim öncesi ziyaretlerde bulunup vaatler veren siyasilerin seçimden sonra kendilerini unuttuklarını belirten işçiler “Sesimizi duyan var mı” çağrısıyla yerin 400- 500 metre altında açlık grevi yapıyor. Grev yapan işçilerden biri dün hastaneye kaldırıldı.
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri, haklarını alamadıkları gerekçesiyle yer altında başlattıkları açlık grevinin 4. gününde. Seçim öncesi kendisini ziyaret eden ve vaatlerde bulunan bakanların seçimden sonra kendilerini unuttuklarını belirten işçiler “Sesimizi duyan var mı” çağrısıyla yerin 400- 500 metre altından seslerini duyurmaya çalışıyor.
MAAŞLAR GECİKTİ HAKLARIMIZI ALAMADIK
Açlık grevindeki 170 maden işçisinden biri Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı: “2009 yılından beri bu firmada çalışıyorum. Darbe girişiminden sonra kayyum atandı. Bundan sonra da TMSF’ye devredildi. Geçtiğimiz aralık ayında SSS Yıldızlar Holding’e satıldığını öğrendik. Maaş haricinde alamadığımız ödemelerin satış sonrası ödeneceği söylenmişti ancak ödenmedi. 2 ay süreliğine 250 kişi ücretsiz izne çıkarıldı, ücretsiz izine çıkmayı reddedenleri işten çıkarmakla tehdit ettiler.
Sonrasında da bu firma maaş aksatmaya başladı. Bu firma geldikten sonra maaşlar 15-20 gün gecikmeye başladı. Herkesin düzenli ödemesi gereken ödemeleri var. Bu firma ücretsiz izne ayrılanlara 5’er bin lira avans yatıracağını söylemişti. Bunu ilk ay yaptı diğer aylar yapmadı. Bazıları işten ayrıldı. Bir şekilde de ağustos ayına kadar geldik. Bu sırada yer altı işçisini yer üstünde çalıştırmaya başladılar. Yunus Emre Termik Santralinin girilmeye cesaret edilemeyen 60-70 derece sıcak ortamlarına girdik. Elleri yanan sıcaktan bayılan arkadaşlarımız oldu.”
“SEÇİMDEN SONRA UNUTULDUK’
Cumhurbaşkanlığı ikinci tura kaldığında Fuat Oktay ve dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen işçi, “Alacaklarınız ödenecek ocak çalışacak denildi. Seçim de bittikten sonra biz unutulduk. Santral faaliyete geçti ama biz ağustos ayında temmuz ayının maaşını aldık ama maaşlarımız yer üstü olarak aldık. Madencinin maaşı iki asgari ücretten az olamaz. Yer altı çalışanına bu para yatırılamaz. 10 bin lira alan 11 bin lira alan arkadaşlarımız oldu.
Maaşlarımız eksik yatmış dedik yetkililere. Holding bir karar aldı bundan sonra böyle yatıracak dediler. Bize bunu tebliği etmeden bunu yapamazsınız dedik. Çözüm odaklı yaklaşımda bulunulmadı. Biz de sendikamızın aldığı kararla eylem başlattık. İşi aksatmadan mesaimiz bitince iş yeri yakınındaki alanda oturma eylemi başlattık. İşverenle görüşmek istedik olumlu dönüş alamadık. Verdiği vaatler inandırıcı olmadı, aralık ayında verdiği vaatleri tutmadı. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız, 'Ağalık bende kalsın üçer beşer bin lira daha göndereyim' diye bize haber göndermiş. Emeğimiz hakkında bu şekilde konuşamaz. Hakkımız gasp ediliyor” dedi.
İÇİLEBİLİRLİĞİNDEN EMİN OLMAYAN SULAR
Açlık grevindeki son duruma ilişkin de konuşan işçi, “Günleri karıştırdım kendi adıma ama perşembe akşamından beri madende açlık grevindeyiz. Şu an 160-170 kadar kişi ocaktayız. Hiçbir şey yemedik. Sadece içilebilirliğinden emin olmadığımız suları içmek zorunda kalıyoruz. 3-4 arkadaşımız sağlık durumunun kötüye gitmesi sonucu çıktı. Şu anda da durumu kötüye giden arkadaşlar var ancak yarı yolda bırakmak istemiyorlar. K
Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Ailesinde hamile olanlar, yakını ameliyat olacak, hasta annesi babası olanlar, çocuğu okula başlayacak olanlar var. Depremde 6 gün enkazlara girdik. Türkiye bizi unuttu. Biz devlete karşı bütün sorumluluğumuzu yerine getiren insanlarız. Tek isteğimiz taleplerimizin yerine getirilmesi, haklarımızı alabilmek” ifadelerini kullandı.
Madendeki bir işçi
TMSF’DEN HEDİYE GİBİ DEVİR
Süreç, 2022 yılının aralık ayında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun 2016 yılından bu yana kayyum olarak yönettiği Eskişehir'deki Adularya Yunus Emre Termik Santrali'nin satışını Doruk Madencilik'e devretmesiyle başladı.
Sicil gazetesinde yer alan bilgilere göre Doruk Madencilik de 2022 yılının aralık ayında Yıldızlar Holding’in yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız tarafından kuruldu. Şirket kurulur kurulmaz Santrali devraldı. Ancak yaklaşık 700 işçinin 2016 yılından beri yaşadıkları mağduriyet giderilmedi.
İşçiler holdingin bünyesinde bulunduğu diğer şirketlerdeki çalışan işçilerle aynı kaderi yaşadı hem hak kayıplarıyla hem de ücretsiz izne çıkarılmakla karşı karşıya kaldı.
SİCİLİ KABARIK
AKP iktidarı sürecinde büyümeye başlayan holdingin sicili de maden kazaları, işçi grevleri, doğa tahribatlarıyla dolu.
İktidarın özelleştirdiği Eti Gümüş şirketini de bünyesinde bulunduran holding; Kütahya Eti Gümüş’te, Çanakkale Nesko’da, Gümüşhane’de, Çankırı’da işçilerin yaptıkları grevle gündeme geldi. Holding bunların yanı sıra madenlerinin bulunduğu bölgelerde kimyasal atıkların derelere karıştığı iddiasıyla da gündeme gelmişti.
İKTİDARLA YAKIN BAĞI VAR
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Doruk Madencilik’te yaşanılanlar ve SSS Yıldızlar Holding’e ilişkin Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “TMSF tarafından el koyulan madeni 7-8 ay önce SSS Yıldızlar Holding’in Doruklar madencilik şirketine hediye ettiler.
Holding’in bakır, gümüş, krom, kurşun üreten bir madencilik firması. İktidarla da çok yakın bir bağı var. Burası da o yakın bağ üzerinden alındı. Bu şirket kömürcülükten anlayan bir şirket de değil. İlk kez bir görevlendirmeyle bu işe başlamışlar belli ki hediye edildi” dedi.
“İŞÇİLERİN ALACAKLARINI SERMAYELERİNE EKLİYORLAR”
Uzun yıllardır bütün işçilerin haklarını gaspettiklerine dikkat çeken Aksu, şöyle konuştu:
”Bütün holdingler emek yağması, doğa yağması yaparlar ama bunlar doğrudan işçilerin kıdemleri, birikmiş tazminatları, birikmiş ücret alacaklarını da gaspetmek üzerine bir teknik yürütüyorlar. Kıdem haklarına karşı önce yüzlerce işçiyi ücretsiz izin diyorlar uzun zaman sonra geri almıyorlar. İşçiler işe geri döneriz umuduyla bekledikleri için işçiler dava açma hakkını da kaybediyorlar.
Bu muhasebe oyunlarıyla yüzlerce işçinin milyonlarca alacağını da kendi sermaye birikim hanesine yazmış oluyorlar. İşçilerin alacaklarının yağma edilmesi konusunda özel bir şirket politikaları var”
Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yılmaz’ın holdingin internet sitesinde yer alan mesajı ise oldukça manidar: “Çalışanların mutluluğu, tartışmasız vazgeçilmezlerim olmuştur.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!