Ramazan kolileri için "son tüketim tarihi" uyarısı
Tüketici örgütlerinden, satışı başlayan ramazan paketleri ile yardım kuruluşları ve şirketlerin dağıtacağı gıda kolilerine ilişkin uyarı geldi.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte pek çok market ve e-ticaret platformu çok sayıda ürünün yer aldığı ramazan paketlerini çeşitli kampanyalarla satmaya başladı. Ürünlerin fiyatları da paket içeriğine göre değişiyor. Bu paketlerde, meşrubat, makarna, bakliyat ürünleri, salça, ayçiçeği yağı, çay ve şeker gibi temel gıda maddeleri yer alıyor. Kimi paketlerde sucuk, kaşar, kavurma, hurma, zeytin, helva ve reçel gibi iftariyelikler de bulunuyor.
Bu dönemde, şirketler çalışanlarına, yardım kuruluşları da ihtiyaç sahiplerine çok sayıda gıda kolisi dağıtıyor. Gıda kolisi üretiminde yaşanan bu yoğunluk, bazı suistimalleri de beraberinde getiriyor.
"BAKANLIĞA ŞİKAYETTE BULUNUN"
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, ramazan döneminde satışı artan gıda kolileri için dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Koçal, "Vatandaş için satılan ramazan paketleri yanında, hayır kurumları ve işyerlerince dağıtılan gıda kolilerinde son tüketim tarihi geçmiş ve bozulmuş ürünler bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. Bu tür kolilerde çok sayıda son tüketim tarihi geçmiş ürün konulabiliyor. Bir ürünün son tüketim tarihi henüz geçmemiş olsa bile, bu tarihe kadar tüketilebilir olması da önem taşıyor. O üründe ileriye dönük bozulma oluşabilir. Yani son tüketim tarihine kısa süre kalmış ürünler de alınmamalı" dedi.
Gıda ürünleri için "tavsiye edilen tüketim tarihi" ile "son tüketim tarihi"nin farklı olduğuna işaret eden Koçal, tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin halen tüketilebilir olabileceğini bildirdi.
Koçal, son tüketim tarihi geçmiş bazı ürünlerin ambalaj ya da kapakları değiştirilerek de bu durumun gizlenebileceğine işaret ederek, alınan ürünün bozuk çıkması halinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Alo 174 Gıda Hattı ile Bakanlığın ilçe tarım müdürlüklerine şikayette bulunulabileceğini dile getirdi.
"GIDA KOLİLERİ GÜVENİLİR YERLERE YAPTIRILMALI"
Özellikle bakliyat gibi ürünlerde tüketim tarihi geçmiş ürünlerin yeni ürünlerle harmanlanarak yeniden paketlenebildiğine dikkati çeken Koçal, şunları kaydetti:
"Gıda paketi hazırlatanlar paketi yaptırdıkları yerleri bu konuda uyarmalı. Paketi hazırlayanlar da ürünleri aldıkları yere uyarıda bulunmalı. Tüketiciler bu tür ürünleri gördüğünde ilgili yerlere geri dönüş yapmalı ki bir daha benzer şeyler yaşanmasın. Çalışanlarına paket dağıtacak işyerleri, ramazan paketi yaptıran hayır kurumları bunlara dikkat etmeli ve paketleri alacakları yerleri uyarmalı. Paket yaptıranlar hayır yapayım derken, sağlığı da tehlikeye atmış olmasın. Ramazan gıda kolilerinin güvenilir yerlere yaptırılması önem taşıyor."
Koçal, bu paketlere soğuk zincirde taşınması gereken ürünler konulmaması gerektiğini vurguladı.
Bu dönemde yoğun olarak yapılan gıda alışverişlerinde de raf fiyatı ile kasa fiyatının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Koçal, "Fiyat farkı varsa tüketici lehine olanın geçerlilik taşıdığı yasal güvenceye bağlanmıştır. Kasa ve etiket arasında fiyat farkı var ise düşük olanı ödeyin" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Emekliye iyi haber yok!
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!