RTÜK'ün açılımı nedir? RTÜK başkanı kim? RTÜK üyeleri kimler?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD'ye para aktarılması ile ilgili videoyu yayımlayan KRT TV, Tele 1, Flash TV ve Halk TV'ye RTÜK tarafından ceza verildi. RTÜK'ün açılımı nedir? RTÜK başkanı kim? RTÜK üyeleri kimler? RTÜK'ün görev ve yetkileri nelerdir?

Yayınlanma: 30.05.2022 - 19:05
RTÜK'ün açılımı nedir? RTÜK başkanı kim? RTÜK üyeleri kimler?
Abone Ol google-news

RTÜK'ün açılımı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'dur. RTÜK,  Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşudur. RTÜK 1994 yılında kurulmuştur.

RTÜK'ÜN GÖREV VE YETKİLERİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görev ve yetkileri, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 34. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri sektörünü düzenlemek ve denetlemek amacıyla, idari ve mali özerkliğe sahip, tarafsız bir kamu tüzel kişiliği niteliğinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kurulmuştur. Üst Kurul, bu Kanun ve mevzuatta kendisine verilen görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Üst Kurul, bu Kanun'da ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kendisine tahsis edilen mali kaynakları görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüde, kendi bütçesinde belirlenen usul ve esaslar dâhilinde serbestçe kullanır. Üst Kurulun malları Devlet malı hükmündedir, haczedilemez. Üst Kurul, Hükûmet ile olan ilişkilerini Başbakan veya görevlendireceği bir bakan aracılığıyla yürütür. Üst Kurul Sayıştay denetimine tabidir.

Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlal eden, yayın ilkelerine ve Kanun'da belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı hâlinde ihlale konu olan programın yayını, bir ila on iki kez arasında durdurulur. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka bir program yapamaz. Yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına Üst Kurulca hazırlattırılacak eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanır.

RTÜK ÜYELERİ

RTÜK, üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından siyasi partilerin adayları arasından seçilir.

RTÜK ÜYELERİ KİMLERDİR?

1- Ebubekir Şahin(AKP) Başkan

2- Orhan Karadaş(AKP) Başkan Vekili

3- Taha Yücel(AKP) Üye

4- İlhan Taşcı(CHP) Üye

5- Nurullah Öztürk(AKP) Üye

6- Ali Ürküt(HDP) Üye

7- Okan Konuralp(CHP) Üye

8- Mehmet Daniş (AKP)   Üye 

9- Deniz Güçer(MHP) Üye

RTÜK BAŞKANI EBUBEKİR ŞAHİN KİMDİR?

1974 Rize Çayeli doğumlu olan Şahin,  1995 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. 2002 yılında da Gazetecilik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaptı.

Şahin, sırasıyla İçişleri Bakanlığı, TBMM, Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, RTÜK, Başbakanlık gibi birçok kurumda yöneticilik yaptı. Anadolu Ajansı’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar olarak görev yaptı. 2017'de Kurul Üyesi olan Şahin, 2019'dan bu yana Başkanı olarak görev yapıyor. Ebubekir Şahin evli ve 2 çocuk babasıdır.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler