Son bir haftada, çalışmak zorunda bırakılan üç çocuk yaşamını yitirdi
Uzmanlar, “Anne-babalar geçimlerini sağlayamadıkları için çocuklarını okuldan alıp çalıştırmak zorunda kalıyor. İşletmelere verilen destek yoksul ailelere verilmeli” diyor.
Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon toplumun tüm kesimlerini zorlarken, en olumsuz etki çocuklar üzerinde görülüyor. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) Ekim ayı verilerine göre, 2022’nin ilk on ayında 22’si 14 yaş ve altı olmak üzere toplam 54 çocuk/genç, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Son yedi günde üç tarım işçisi çocuk iş kazası nedeniyle öldü.
Hatay Erzin’de 14 yaşındaki Dicle Nur Selçuk, bir narenciye paketleme fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışıyordu. Selçuk, meyve paketlerken kıyafetini makinenin makarasına kaptırdı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Selçuk, tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. Yine Erzin’de bir narenciye tarlasında ailesi ile birlikte tarım işçiliği yapan 14 yaşındaki Fidan Tunç, iddiaya göre çalıştığı esnada ortadan kayboldu. Jandarma ve AFAD ekibi tarafından aranan Tunç, Karahöyük mevkisindeki Botaş yolu üzerinde başka bir narenciye bahçesinde ölü olarak bulundu. Konya Çumra’da ise 9 yaşındaki Hasan Eymen Ergen iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Ergen, ailesiyle birlikte pancar tarlasınca çalışmaya gitmişti. Traktöre takılmaya çalışan iki römork arasında sıkışan 9 yaşındaki Eymen yaşamını yitirdi.
‘KANUNA UYULMUYOR’
Yaşanan bu kazaların ardından Cumhuriyet’e konuşan İSİG Meclisi’nden Özgür Hüseyin Akış, anne-babaların geçimlerini sağlayamadıkları için çocukları okuldan alıp çalıştırmak zorunda kaldıklarını belirtti. Giderek artan yoksulluktan çocukların olumsuz etkilendiklerini belirten Akış, “İş kanununa göre çocuklar ağır işlerde çalıştırılamaz ama buna dikkat edilmiyor. Çocuk işçiliğinin nedeni yoksulluktur. Bir iş yeri çocuk işçileri genelde sigortasız çalıştırıyor ve asgari ücretin altında ödeme yapıyor” dedi.
MESEM’E BAŞVURULAR
Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz da Mesleki Eğitim Merkezleri’nin (MESEM) çocukların okullardan koparılmasının aracı olduğunu söyledi. Yılmaz, Son 7 ay içinde MESEM’lerdeki öğrenci sayının 160 binden 1 milyona ulaşmasının nedeninin tercih değil yoksulluk olduğunu belirterek, “İşletmelere verilen destek yoksul ailelere eğitim desteği olarak verilmelidir. Yoksulluk nedeniyle çocuklar eğitimden yoksun kalıyor. Bu durum çok tehlikeli. Bundan sonraki kuşakları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt