'Sorunlar çözülene kadar özel öğrenci hakkı verilsin'
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği okullardan Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenciler yeni dönem öncesinde kaygılı.
Depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da üniversite eğitimi de belirsizliğini koruyor. Depremde hasar görmesi nedeniyle afet sonrası Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri uzaktan, 4, 5 ve 6. sınıf tıp öğrencileri ise özel statü ile başka üniversitelerde eğitim gördü.
Yeni dönemde ise Rektörlük tarafından tüm sınıfların eğitiminin 4 Eylül’de başlayacağı açıklandı. Karar sonrası sosyal medyadan kamuoyu yaratmaya çalışan öğrenciler Cumhuriyet’e konuştu. Geçen yıl 200 kişi kontenjanı olan bölüme bu yıl yalnızca 40 kişilik kontenjan açıldığına dikkat çeken 5. sınıf öğrencisi Sude Yolcu, “Kontenjanlarda azalmaya gidecek kadar problemi olan üniversiteye öğrenciler nasıl yüz yüze eğitime çağırılmaktadır?” sorusunu sordu.
“ÇOĞU ARKADAŞIMIZ RAHATSIZLIK YAŞIYOR”
Staj görecekleri bölümlerdeki hocaların bir kısmının istifa edip bir kısmının ise depremde yaşamını yitirdiğini belirten Yolcu, “TUS için Hatay’da eğitim veren dershane yok. Asbest ve salgın hastalık tehdidi ortada, tutabilecek ev kalmadı, kalan evlere de bütçemiz yetmez. Bu nedenle geçici olarak geçiş yapabileceğimiz özel öğrencilik hakkı istiyoruz” dedi.
Depremin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen MKÜ Araştırma Hastanesi’nin toparlanamadığının altını çizen 4. sınıf öğrencisi Burcu Çiftçi “Hocalarımız olmadan alacağımız tıp eğitiminin bize bir faydası olmayacaktır. Arkadaşlarımızı, hocalarımızı, meslektaşlarımızı, anılarımızı kaybettik. Çoğu arkadaşımız travma sonrası stres bozukluğu yaşamaktadır. Hatay'a dönmek konusunda çoğumuz büyük bir korku içindeyiz” ifadelerini kullandı. Çiftçi, yaşanan durum nedeniyle yatay geçiş kontenjanlarında da artışa gidilmesi çağrısında bulundu.
“ÖNCE SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”
Rektörlüğün aldığı kararın öğrenci yanlısı olmaktan uzak olduğunu söyleyen 4. sınıf öğrencisi Arjin Nas ise “Tıp eğitimi bu kadar basite indirgenecek bir eğitim değildir. Meslektaşlarımızla eşit şartlarda eğitim almak hakkımız için HMKÜ Rektörlüğünü ve YÖK’ü göreve çağırıyoruz” dedi.
Tıp eğitiminin sıradan bir eğitim süreci olmadığını ve öğrencilerin tamamen eğitimlerine odaklanabilmeleri gerektiğini vurgulayan Türk Tabipler Birliği Hatay İl Koordinatörü Dr. Ali Kanatlı, “En öncelikli sorun barınma. Barınma ve eğitim sorunu çözülmeden öğrenciler okula çağrılmamalı. Onarım işlemleri hızlanmalı, prefabrik yurtlar yapılmalı ve bu süreç tamamlanana kadar tüm sınıflara özel öğrenci statüsü hakkı tanınmalı” ifadelerini kullandı.
“Öğrencilerin kaliteli eğitim alması yalnızca onlar için değil onlardan tedavi hizmeti alacak yurttaşlar için de yaşamsal önemde” diyen Dr. Kanatlı, öte yandan “Az kalan sağlam binada da fiyatlar katlandı. Öğrenciler mümkün olduğunca yaşadıkları illerde eğitim görebilmeli” diyerek öğrenci ailelerinin yaşadığı ekonomik sorunlara da dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Özür dilerim
- 'Hapishaneden nasıl çıktığını biliyorum'
- Erdoğan teğmenleri hedef gösterdi
- 'Polemik falan çıkarmak istemiyorum ama...'
- AKP'den 'erken seçim' açıklaması
- AKP'nin içindeki 'teğmen' kavgası büyüyor
- Kahramanmaraş'ta peş peşe iki deprem!
- IŞİD'i sorumlu tuttu
- Fatih Ürek, havaalanında saldırıya uğradı
- 'Bunu milletimiz unutmaz ve affetmez'