Taraflar birbirini suçladı: Antakya Atatürk Parkı'nda kesilen ağaçlarla ilgili tartışma büyüyor

Hatay Antakya’da bulunan Atatürk Parkı’ndaki ağaçların önceki gün Türkiye Tasarım Vakfı tarafından ofis alanı oluşturmak için kesildiği iddia edilmişti. Vakıf ise kesim konusunda Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni adres olarak gösterirken parkın statüsünden kaynaklı Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da tartışmalarda ismi geçti. Cumhuriyet tartışmaların tarafında yer alan isimlere ulaştı.

Yayınlanma: 03.02.2024 - 03:00
Taraflar birbirini suçladı: Antakya Atatürk Parkı'nda kesilen ağaçlarla ilgili tartışma büyüyor
Abone Ol google-news

Parkta “Ördekli Havuz” olarak bilinen kısmında yapılan işlem sonrası Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri açıklamada bulundu. Açıklamada alan tahsisi için kendilerine Türkiye Tasarım Vakfı (TTV) tarafından başvuru olduğunu ama buna olumlu yanıt verilmediği belirtildi. Belediye yetkilileri sökülen ağaçların belediye birimi tarafından yeniden dikildiğini ayrıca konuya ilişkin yasal hakların kullanılacağını belirtti. 

TTV İSİM VERDİ

Belediyenin ardından bir açıklama da Türkiye Tasarım Vakfı’ndan gelirken ağaç kesim kararının Belediye tarafından alındığı ifade edildi. Açıklamada “Hatay Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Parkı içerisinde kurulacak geçici konteyner yerleşkesinin bu amaçla kullanılmasına izin vermiştir. Görsellerdeki ağaçların yerinden sökülmesi kararı HBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü saha sorumlusu Ahmet Akseven tarafından alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

"ONAY SÖZLÜ VERİLDİ" İDDİASI

Açıklama sonrası iddialarını sorduğumuz Vakıf yetkilileri başvuru belgelerini ve ilgiliyi krokiyi tarafımıza gönderdi ancak onayın yazılı değil sözlü olarak verildiğini belirtti. Yetkili tarafından yapılan açıklamada “Yer kapsamında HBB ile yaklaşık 1 ay boyunca görüşmeler yaptık. Biz parkta başka bir yer istemiştik, ördekli park olarak geçen yeri bize belediye önerdi. Ancak onay bize sözlü olarak verildi” denildi.

Cumhuriyet'in ulaştığı Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilisi ise "İki kurumdan da kendilerine yapılan bir başvuru olmadığı" iddiasını doğrularken, yeşil alanda imara yönelik bir girişimin onaylanmasının ise söz konusu olamayacağını belirtti. 

"YETKİ KURULA AİT"

Gelişmeler sonrası gazetemize konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası Hatay İl Temsilcisi ve Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Sözcüsü Serkan Koç, Atatürk Parkı’nın hem kentsel sit alanı hem de tescilli yapı olduğuna dikkat çekti. “İlgili alanda bir şey yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne proje sunulmalı ve onay alınmalı” diyen Koç, “Aksi halde bizzat bölge kurulunun; hem orayı kurumlara tahsis edenler hem de ağaç kesme işlemini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunması gerekir. Kurulun suç duyurusunda bulunması için biz dilekçemizi dün işleme koydurduk” ifadelerini kullandı.

Koç, ofis yeri için Atatürk Parkı'nın seçilmesine ise "Bakanlık, rezerv alan adı altında kent merkezindeki bütün alanın yetkisini almışken, Bakanlığın proje ortağı TTV kendisine buradan bir yer bulamadı mı?" sözleriyle tepki gösterdi. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler