Aşırı çalışmak sadece yorgunluk ve tükenmişlik değil, kalıcı beyin değişimlerine de neden olabilir. Güney Kore’de yapılan yeni bir araştırma, haftalık 52 saatten fazla çalışan bireylerde beyin yapısının değiştiğini ortaya koydu. Çalışma, duygusal düzenleme ve yürütücü işlevlerle bağlantılı beyin bölgelerinde dikkat çekici hacim artışları olduğunu gösteriyor.
UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ BEYİN YAPISINI DEĞİŞTİRİYOR
Araştırmada Güney Kore’deki sağlık çalışanlarının beyin yapıları incelendi. Katılımcılar “normal çalışanlar” ve “aşırı çalışanlar” olmak üzere iki gruba ayrıldı. Haftalık 52 saat ve üzeri çalışan bireylerde, özellikle yürütücü işlev (planlama, problem çözme, çalışma belleği) ve duygusal kontrol gibi alanlarla ilişkili beyin bölgelerinde hacim artışı gözlemlendi. Özellikle sol orta frontal girus adlı beyin bölgesinde %19 oranında hacim artışı tespit edildi.
DİKKAT, PLANLAMA VE KARAR ALMA MERKEZLERİ ETKİLENİYOR
Nörogörüntüleme analizlerine göre, beynin 17 farklı bölgesinde hacim artışı kaydedildi.
Bunlar arasında:
- Orta frontal girus
- Üst frontal girus (dikkat, planlama, karar alma)
- İnsüla (duyusal algı, içgörü, sosyal bağlamı anlama, duygusal tepkiler)
bulunuyor.
Araştırmacılar, bu hacim değişikliklerinin kronik iş stresi karşısında beynin verdiği nöroadaptif bir yanıt olabileceğini belirtiyor.
AŞIRI ÇALIŞMA KALP KRİZİNİ DE ETKİLİYOR
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre, aşırı çalışma her yıl 800.000'den fazla insanın ölümüne neden oluyor.
Bunlar çoğunlukla:
- Kalp-damar hastalıkları
- Metabolik bozukluklar
- Depresyon ve anksiyete
gibi hastalıklarla bağlantılı. Yeni bulgular, bu sonuçların bir kısmının nörolojik düzeydeki yapısal değişimlerden kaynaklanabileceğini düşündürüyor.