Kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu riski üç kat daha yüksek

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Beyitler, özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu riskinin üç kat daha yüksek olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 06.04.2023 - 07:00
Kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu riski üç kat daha yüksek
Abone Ol google-news

Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının zamanında tespit edilerek gerekli tedavinin yapılması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Beyitler, "İhmale yer yok" dedi.

İhmallerin gelecekte böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve gebelik problemleri gibi riskli durumlara neden olabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. İlke Beyitler, bol su tüketilerek, yeterli sıklıkta ve miktarda idrar yapılarak bu durumun önüne geçilebileceğini ifade etti.

"TUVALETE GİTMEYE ÇEKİNİYOR"

Beyitler, “Küçük çocuklardaki tuvalet eğitimi zorlu ve uzun bir süreç. Bu süre içerisinde anne babaların ciddi bir mesai harcamaları gerekiyor. Yuva ya da anaokulu çağındaki çocuklar birçok nedenle tuvalete gitmeye çekiniyor ve idrarını tutuyor. Bu da başlı başına idrar yolu enfeksiyonlarına yol açan bir sebep. İdrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına ve böylece koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açıyor. En sık görülen belirtileri ise kabızlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, kilo alamama şikayetleri oluyor” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonlarına ilişkin belirtilerin okul öncesi çocuklar tarafından dile getirilemediğini de hatırlatan Beyitler, bunun ilk etapta anne ve babalar tarafından tespit edildiğini söyledi.

"KORUNMADA DİRENCİ AZALIYOR"

Enfeksiyonların bazı nedenlerine değinen Beyitler, “Genital bölgenin çok sık olarak sabun veya şampuanlı suyla yıkanması, mesanenin yetersiz boşalması, böbrek taşı hastalığı, sünnetsiz olma ve mesane dissinerjisi gibi nedenler enfeksiyona sebep olabiliyor. Ancak genel olarak bu enfeksiyon, bağırsak bakterilerinin idrar yoluna ulaşmasıyla meydana geliyor. Kız çocuklarında yüzde 3 oranında görülen idrar yolu enfeksiyonları erkek çocuklarında yüzde 1 oranında görülüyor. Bunun nedeni, mesaneye ilerleyen bakterilerin kız çocuklarda mesaneye daha hızlı ulaşabilmesi. Gereksiz antibiyotik kullanımı, kötü hijyen gibi faktörler de genital bölgenin doğal ortamını bozuyor. Böylece çocukların idrar yolu enfeksiyonundan korunmada direnci azalıyor” ifadelerini kullandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler