Arzu Süzmen

2016’nın en moda ayakkabısı: Çarık

10 Ocak 2016 Pazar

Hayatta her şey mümkün, modada da… Bir bakmışsın “bizim çarık”, Avrupalı tasarımcıların koleksiyonlarında baş köşeye oturmuş. 

Anadolu’nun geleneksel giyim kuşamının en önemli parçalarından biri olan çarık, sığır derisinden yapılan, deliklerine geçirilen şeritlerle bağlanan, ucu kalkık ayakkabılar. Anadolu'da köylüler kendi el emeği, göz nuruyla yaparlarmış çarıklarını, sonra eskisi kadar giyilmez olmuş. Hele ki şehirlerde, sokaklarda tercih edilen bir ayakkabı olarak kıymeti pek bilinmemiş. 

Çarığın kıymetini şimdi en çok da Céline markasının kreatif direktörü ve tasarımcısı Phoebe Philo biliyor. 2016 Resort Koleksiyonu'nda sunduğu çarıktan ilham alan ayakkabılar o kadar sevildi ki, moda dünyasını yönlendiren dergiler tarafından da desteklenerek yılın en önemli akımlarından biri ilan edildi. 

2014 yılında Time Dergisi'nin “Dünyanın En Etkili 100 İnsanı” listesinde yer alan İngiliz tasarımcı Philo, tasarımlarında feminist bir yaklaşımla kadınlara ve moda dünyasına farklı, yaratıcı ayakkabılar sunarak insanları şaşırtmayı seviyor. İngiliz Vogue Dergisi’ne “Benim modayla ilişkim biraz da oyun gibi, o dönem ne hissediyorsam onu tasarlayıp sunuyorum” diye konuşan tasarımcı daha önce de androjen spor ayakkabıları lüks modaya uyarlamış, Birkenstocks için renkli kürklü ayakkabılar tasarlamış, ayağı eldiven gibi saran ayakkabılarla da sektörü ters köşeye yatırmıştı. Bu tasarımlar “çirkin ayakkabı” akımının parçası olarak anlandırılsa da, denemekten kimse vazgeçemiyor.

 Phoebe Philo’nun defilesinde “üstüne basa basa” sergilediği bu sivri uçlu, topuksuz, terlik biçiminde, yandan bağcıklı, tokalı ayakkabılar, 2016 yılına damgasını vuracak gibi görünüyor. 

Narciso Rodriguez, Victoria Beckham, Paco Rabanne, 3.1Philip Lim gibi tasarımcı ve markalar da arkası açık loafer, bot, önden fermuarlı stillerde tasarladıkları çarıktan ilham alan ayakkabılarla akımı destekliyor. Çarıkları trençkotlar, düz kesimli, sade elbiselerle, kısa paça veya bol paçalı pantolonlarla kombinlemek moda olacak. Çarık rüzgarı Anadolu'dan değil de, Avrupa'dan esince bakalım İstanbul sokaklarında ayakları süsleyecek mi? Olur mu, olur. Hayatta her şey mümkündür, modada da…

Misal bir bakarsın, Nazım’ın mısralarında da çarığa rastlamışsın:

“Yürek değil be, çarıkmış bu, manda gönünden, 
teper ha babam teper 
paralanmaz 
teper taşlı yolları. 
Bir vapur geçer Varna önünden, 
uy Karadeniz'in gümüş telleri, 
bir vapur geçer Boğaz'a doğru. 
Nazım usulcacık okşar vapuru, 
yanar elleri...”
 

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları