Ülkü Tamer

Tatilde Kitap Soruşturmaları

18 Haziran 2011 Cumartesi
\n

Her yaz başında neredeyse bütün gazetelerin kültür-sanat sayfalarında, eklerinde gündeme gelir bu konu. Tatilde hangi kitapları okuyacağız? Genellikle de hafifkitaplar önerilir.

\n

Öğrencilik yıllarımda benim için tamamen tersi olurdu bunun. Kışın derslerin ağırlığını sabun köpüğünde kitaplarla hafifletir, çetin cevizleri tatile saklardım. Şimdi yaz-kış fark etmiyor. Her şeyi her zaman okuyabiliyorum.

\n

Ama beyni fazla uğraştırmayacak dördüncü vites kitapların önerilmesini de pek yadırgamıyorum. Bedenle birlikte beynin de dinlenmesi gerek. Tabii koca bir yıl sürekli çalışıp yorulduysa, dinlenmeyi hak ettiyse...

\n

***

\n

Tatilde neler okuyalımkonusunda benim de önerilerim olacak.

\n

Orhan Velinin toplu şiirlerini en son ne zaman okudunuz? Yazık oldu Süleyman Efendiyeya da İstanbulu dinliyorum, gözlerim kapalı dizelerinden başka hangi dizelerini hatırlıyorsunuz onun, hangi şiirlerini ezbere biliyorsunuz?

\n

Dranasın Fahriye Ablası sevdiğiniz şiirler arasında. BelkiOlvidosu da. Ya öteki şiirleri? Antolojilere alınmış birkaçının dışındakileri okumamış da olabilirsiniz.

\n

Melih Cevdet Andayı önemli bir sanatçı olarak kabul ediyorsunuz. Belki okumadığınız halde. Size öyle söylendiği için. Troya Önünde Atları okumuş muydunuz?

\n

1950’lerin şairlerini?

\n

Sözgelimi Dağlarca, Rıfat Ilgazı, Oktay Rifatı, Necati Cumalı, Behçet Necatigili, Sabahattin Kudret Aksalı?

\n

Onları okuyun.

\n

Bu kış çok satan yerli yazarları okudunuz. İyi de ettiniz. Kesinlikle küçümsemiyorum onları. Ama Orhan Kemali, adını çok duyduğunuz bu sanatçıyı da mı okumadan önemli yazarlar listenize eklediniz? Bereketli Topraklar Üstündeyi okumuş muydunuz?

\n

Yaşar Kemal de mi okumadan önemli yazarlar listenize aldığınız bir sanatçı? Demirciler Çarşısında Cinayetini okumuş muydunuz?

\n

Sait Faikin öykülerini?

\n

Hüseyin Rahmi Gürpınarı, Abdülhak Şinasi Hisarı, Yakup Kadri Karaosmanoğlunu, Sadri Ertemi, Kemal Tahiri?

\n

Reşat Nuri Güntekini? Sözgelimi, Olağan İşler adlı öykü kitabını bulabilir misiniz, bilmiyorum. Bulup okursanız seveceksiniz.

\n

***

\n

Günümüz yazarlarını, yeni kitapları elbette okuyacaksınız. Ama arada birçok eskilere değil, hiç olmazsa düne uzanın.

\n

Steinbeck yok artık ama ABDde Gazap Üzümleri hâlâ gündemde. Fransızlar Gidein Kalpazanlarını, İsveçliler Lagerlöfün Gösta Berlingini, İngilizler Lawrenceın Oğullar ve Sevgililerini okumayı sürdürüyor.

\n

Biz ise Sinekli Bakkalı bile...

\n

Sahi, kim yazmıştı onu?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları