DIA belgeleri

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Neye niyet neye kısmet.. Amerika’da 2016 başkanlık seçiminin Demokrat adayı Hillary Clinton’ı “vurmak” girişimi nelere kadir oldu. Muhafazakâr sivil toplum kuruluşu Judicial Watch’un Bilgilenme Yasası çerçevesinde açtığı dava sayesinde yayımlanan Pentagon belgesinden söz ediyoruz...
Belge, Suriye’de başından beri rejim değişikliği için radikal İslamcılara yatırım yapan ve burnumuzun dibinde IŞİD ucubesi “hilafet” devleti yaratan Batılı güçler ile Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın stratejisini ortaya seriyor. ABD yönetimi olacakları isabetle öngörmüş, kendince faydalanmaya çalışmış.
Hiç şaşırtıcı değil elbette. Yine de ABD hükümet belgesi olarak kayıtlara geçmiş oldu. Kuvvetle muhtemel ki 21. yüzyılda bölgeye radikal İslamcı tohumların kimler tarafından nasıl ekilip büyütüldüğüne dair başka belgeler göreceğiz…

***

Türkiye’de sağ olsun Hürriyet’in Washington temsilcisi arkadaşımız Tolga Tanış Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri” vurgusuyla aktardı. (Belgenin aslı http:// www.judicialwatch.org/document-archive/pgs-287-293-291-jw-v-dod-and-state-14-812-2/) İki ülkede de ana akım medyada pek az ilgi gören 7 sayfalık belgeden öğrendiklerimiz şunlar:
ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens ve üç elçilik çalışanı, 11 Eylül 2012’de Clinton’ın iddia ettiği gibi öylesine gelişen bir baskında öldürülmedi. Bu, NATO Kaddafi’yi devirdiğinde Trablus’a konan İhvancılar sayesinde rahatça faaliyet gösteren radikallerin işiydi.
ABD istihbaratı, Libya’da gasp edilen silahların Suriye’deki İslamcılara “çimento yüklü gemi” yalanıyla taşındığını tespit etti.
ABD istihbaratı şunları öngördü:
Suriye’de rejim devrilmeyecek, Rusya, Çin ve İran’ın yardımıyla kıyıyı tutacak; isyanın itici güçleri cihatçı Selefiler, İhvan ve Irak’taki El Kaide’den oluşan muhalifler Batılı ülkeler, Türkiye ve Körfez’in desteğiyle Musul ve el Anbar’a komşu Haseke ve Deyr el Zor’u.
Suriye’nin doğusunda bir Selefi yönetim ortaya çıkacak. “Şii yayılmacılığı” ve Suriye rejimini tecrit gerekçesiyle bölge güçleri bunu destekleyecek.
Irak El Kaidesi, Musul ve Anbar’a geri dönecek, Irak istikrarsızlaşacak, Irak ve Suriye Sünnileri ile Körfez Arapları arasında cihat momentumu oluşacak.

***

Yani bugün ne olduysa o… “Ilımlı İslam”a yatırım yapmış Obama yönetimi, bir ucu Türkiye, bir ucu Katar’a uzanan İhvan’la ekilen tohumların farkındaydı. Dünyaya “liberal, seküler, demokratik ve Batı desteğini hak eden ılımlı” safsatasıyla sunulanlar “rejim değişikliğinin stratejik aygıtları” görülen radikallerdi. Bugün aynı şey El Kaide uzantısı El Nusra ile Ahrar el Şam’dan oluşan Fetih Ordusu’yla sürüyor.

***

Bu belgeyle birlikte hafızayı zorlarsak bölgede ılımlı seküler Türkiye’nin “değersizleşmesini” içeren şu manzara çıkıyor:
ABD’nin Libya elçisi öldürülmeden önce Ağustos 2012’de Türkiye’yi ziyaret eden Clinton, “ne hikmetse” İhvancılar yerine “Suriye’den gelen genç aktivistlerle” görüşerek Ankara’yı gücendirmişti.
Elçilik baskını Obama’nın “ılımlı İslam” dizaynını iyice sarstı, Türkiye’de cihatçılarla pozlar veren neocon John McCain gibi isimler ve Körfez baskısına rağmen mevzuyu salt idare etmeye yöneldi.
Obama, bir yüzünü hep Suudi istihbarat şefi Prens Bender’in “radikallerle rejimi devirelim sonra diğerlerini hallederiz, Kafkasya’dakileri de dizginleriz” önerisini reddetmiş Rusya lideri Putin’e dönük tuttu. Rusya’nın bölgedeki ağırlığını gözetti. Putin hiç geri adım atmadı.
Kimyasal silah yalanıyla ABD Suriye’ye saldırtılmak istendiğinde Obama topu Kongre’ye atıp bu işten sıyrıldı.

***

Ama “deniz bitti”. Obama’nın 2 yıla yakın vakti var. Radikaller bölgeye yerleşti. Obama’nın “İhvan’ın şimdilik köşeye çekildiği sekülerlerin liderliğindeki Tunus’a en son NATO üyesi olmayan ana müttefik” statüsü vermesi, başkanlık mirası gördüğü İran’la nükleer anlaşma sonrası yeni yöneliminin işareti midir, bilmek zor. Bildiğimiz ABD’ye 9/11 olarak dönen 1980’lerdeki “haltın yenildiği”. Bir de bu işlerde bizim siyasal İslamcı heyetimizin dahlinin derinliği…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları