Aydın Engin

Katil sadece tetikçi mi?

30 Kasım 2015 Pazartesi

Tahir Elçi’yi kim öldürdü?
Açın gazete sayfalarını; bakın TV ekranlarına; sabrınız varsa Twitter, Facebook labirentlerinde gezinin.
Hepsi Tahir Elçi’yi öldüren silahın tetiğini çekeni arıyor. Fotoğraflardan, tanık anlatımlarından, video görüntülerinden, elinde silahla koşan adamlardan sonuçlar çıkarma çabasındalar.
Dörtnala koşan iki adamdan öndeki mi Tahir Elçi’yi öldüren mermiyi sıktı, arkadaki mi? Öndeki ise arkadaki polis mi, destekçi mi? “Şehir gerillacılığı oynayan”larla polisler arasında çatışma Tahir Elçi’in vurulmasından önce mi çıktı, sonra mı? Çatışma sahici bir çatışma mıydı, yoksa şaşırtma amacıyla düzenlenmiş bir “çakma çatışma” mıydı?
Doğru sorular mı bunlar?
Cevapları bizi nereye götürebilir?
Bu sorulara cevap bulunsa “Tahir Elçi cinayeti” sahiden aydınlatılmış mı olur?

***

Biraz gerilere gidelim mi?
Cevap verin bakalım: Hrant Dink’i Ogün Samast mı öldürdü?
Sizce, Trabzon varoşunda doğup büyümüş o delikanlı hayatında bir kerre bile Hrant Dink’i görmüş müdür? Hrant’ın konuştuğu bir TV programında onu seyretmiş midir; yoksa o sırada bir “internet kafe”de okey oynamakta ya da porno sitelerinde mi gezinmektedir?
Hayatında AGOS gazetesini görmüşlüğü, eline alıp bakmışlığı var mıdır? Biri eline tutuşturmuş bile olsa okumuş ve okuduğunu anlamış olabilir mi?
Biliyoruz, tartışılacak yanı filan da yok, Hrant’ı aramızdan çekip alan o kalleş pusuyu kuran da, silahı ensesine dayayıp tetiği çeken de Ogün Samast’tı.
Bu durumda “Hrant Dink’in katili Ogün Samast’tır ve katil yakalanmıştır” mı diyeceğiz?
Öyle olsaydı Dink ailesinin, bir avuç yürekli avukatın ve yine “Hrant’ın arkadaşları” ortak adının altında bir araya gelmiş çok inatçı bir grubun yedi yıldır süren ve gerekirse yüz yedi yıl daha sürecek adalet arayışları saçma bir çaba olmaz mıydı?
Evet, Hrant Dink’i öldüren tetikçi belli ve yakalandı.
Peki Hrant Dink’in katil(leri) yakalandı” diyebilen var mı?

***

Gelin aynı soruyu Tahir Elçi için de yineleyelim.
Tetikçi -sanmıyorum ama- yakalanırsa “Tahir Elçi’nin katilleri yakalandı” mı diyeceğiz?
Yoksa Tahir Elçi’nin katillerini bir TV programında soy bir hukukçunun kavramlar üstündeki titizliği ile “PKK bir terör örgütü değildir” dediğinde, bu inceliği kavrayamayıp onu ekran lincine uğratanlar; izleyen günlerde en küçük bir çekince göstermeden Tahir Elçi’yi durup dinlenmeden hedef gösteren medya asalakları arasında mı aramalıyız?
Yoksa katiller, sosyal medya denen bataklıkta artık “trol” diye nitelemenin bile kompliman sayılması gerekecek kadar çürümüş ruhlarıyla Tahir Elçi’yi ölümle tehdit edenler midir?
Yoksa katilleri, terörün, şiddetin her türlüsüne, yani siyasal hedefleri için teröre başvuranlarla, onları bastırmak için estirilen devlet terörüne aynı kesinlikle karşı çıktığı için Tahir Elçi’yi “makbul yurttaş” saymayan ve “makul şüphe” duyulacaklar listesine kaydedenler arasında arasak daha mı doğru olur?
Acaba öldürülenleri ve öldürülecekleri hedef gösterenler tetikçilerden daha mı az katil?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları