Mümtaz Soysal

Komşu Dostluğu

03 Mart 2014 Pazartesi

SON günlerin dış politika dalgalanmaları devletler arası ilişkilerde Türkiye’nin daha dikkatli ve duyarlı bir rota tutturmasını gerektireceğe benziyor. Karadeniz’in hemen karşımızdaki kuzey kıyılarında ve içteki topraklarda olup bitenleri iyi izlememiz ve gerektiğinde temkinli bir politika izlemeye hazırlanmış olmamız önemlidir. Kırım, neredeyse bizim toprağımız sayılacak kadar yakınımızda ve geçmişi de bizim tarihimizin sayfalarında.
Öte yandan, Rusya’nın siyasal, ekonomik, stratejik ve sosyal açılardan bizler için ne denli önemli olduğunu ayrıca vurgulamak bile fuzuli kaçar. Böyle olunca, bu olayın kamuoyumuzda, siyaset çevrelerimizde, kısacası ülkemizde, ulusumuzda hiçbir çalkalanma, tedirginlik ve telaş yaratmamış olması çok tuhaf değil mi?
İkinci Dünya Harbi ve Soğuk Savaş bir yana, Rusya ile Çarlık rejiminin ve Sovyetler Birliği’nin topraklarında kurulan şimdiki Ukrayna devleti konusunda bilgi dağarcağımızda ne kadar ve nasıl bir birikim olduğu da pek belli değil. Böyle bir durumda kuzeyimizde ortaya çıkabilecek daha da kritik bir gelişmenin riskleri daha da endişe verici olabilir.
Komşu yarımadadaki gerilim çok şükür henüz bir çatışma ya da NATO’nun yahut doğrudan doğruya Türkiye’nin müdahale etmesini gerektirecek bir raddeye gelmiş değil. Ama yine de bölgenin önemli devleti ve en yakın komşusu olan Türkiye’nin ilgisini belli edici bir açıklamanın yapılması ve hiç değilse ticaret ilişkileri açısından bazı açıklamaların yapılması gerekmez miydi? Komşuluk adabı böyle bir durumda bazı ağızların konuşmasını bekler.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları