Çiğdem Toker

Bozdağ neye ‘yalanın daniskası’ dedi?

30 Nisan 2016 Cumartesi

 “Bizim, cehennemde ateş beğenmek gibi bir lüksümüz yok. Alın birini vurun ötekinize” Yer: Anayasa Komisyonu salonu. Geçen perşembe; o akılalmaz kavgadan bir saat önce.
HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, elindeki tabletten, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili bir habere atıf yaparak konuşuyor.
Oturduğu yer, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bir kol uzaklığında. Kastettiği iki ateşten biri AKP iktidarı, diğeriyse Cemaat.
Peki Önder neden böyle diyor?
CHP’li Bülent Tezcan Komisyon’da “Korkunç bir teklif ama evet diyeceğiz” diye özetlenebilecek o ilginç konuşmasınıyaptıktan sonra, Önder söz alarak, superhaber.tv adlı internet sitesinde yayımlanmış bir haberi okumaya başlıyor.

‘Paralel keyfi tutuklamayapacak’
Haber, “paralel yapıya yakın bazı hâkim ve savcıların Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye yönelik keyfi tutuklama kararı verebileceği” kulisini konu alıyor.
Önder’in aktardığı bu “kulis” haberin devamı şöyle geliyor:
“Bu iddiaların yoğunlaşması üzerine dokunulmazlık dosyalarının gönderileceği 150’nin üzerindeki savcılıkla alakalı bir çalışma yapılıyor. Keyfi tutuklama kararı verebilecek paralel bağı olan hâkim ve savcılar tespit ediliyor.
Ak Parti kurmaylarına göre dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği kabul edildikten sonra istenmeyen görüntülerin yaşanmaması için milletvekilleriyle ilgili fezlekelerin gönderileceği bazı hâkim ve savcılar görevden alınarak yerlerine yenileri atanacak. Kurmaylar, Meclis’teki dokunulmazlık fezlekelerinden HDP’liler hariç tutuklamayı gerektirecek içerikte bir şey yok” da demişler diyen Önder sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Hani bu haber, sol bir yayın organı, muhalif, Kürt yayın organında çıksa amenna! Yarı resmi El Ahram gazetesi gibi hükümetin resmi yayın organıdır.”

***

Komisyon üyelerinin dikkatle dinlediği bu sözlerden sonra Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bozdağ’a söz veriyor. Bozdağ, bu sözlerin “koca bir yalan” olduğunu söyleyince, şöyle bir diyalog çıkıyor ortaya:
Önder: Yalan değil gardaşım, haber size yakın sitede çıktı.
Bozdağ: Koca bir yalanın Komisyon’da milletvekili tarafından tekrarından ibarettir.
Önder: Yani bu site yalan mı yazmış?
Bozdağ: Yalanın daniskasını yazmış, tamam mı? Bu bir iftiradır. O sitedekilerin Ak Parti’yle hiçbir alakası yoktur. Ben hiç takip etmiyorum.
Önder: Aman ha, başın derde girer. Sayın Cumhurbaşkanı’nın akrabası var bu sitede. (gülüşmeler)
Bakan Bozdağ, böyle bir durum olmadığını, Önder’in aktardıklarının bir senaryo olduğunu söylüyor. Yasaya, hukuka aykırı, vicdana aykırı hareket eden hâkimlerin HSYK’ye şikâyet edilebileceği sözlerini bazı Komisyon üyelerinin gülümseyerek dinlediği görülüyor.
Önder, ısrarlı sorulara karşın superhaber.tv sitesindeki Cumhurbaşkanı yakınlarının kim olduğunu söylemiyor.
Ancak gerçek olsun olmasın; haberin kurgulanış, sunum ve yayımlandığı mecraya bakıldığında; dokunulmazlık fezlekeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin tutuklanma ihtimalinden AKP’nin çok hoşlanmadığı anlaşılıyor. (İşin bu kısmını “Gazeteciler, akademisyenler cezaevine giriyor. Bizim de bedel ödememiz lazım” diyen Kılıçdaroğlu değerlendirecektir kuşkusuz.)
Bu da AKP’nin dokunulmazlık teklifini, HDP’yi Meclis’te bitirme amaçlı hazırladığını bir kez daha teyit ediyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları