Solun Ortak Adayından Şeffaflık Dersi

21 Mart 2014 Cuma

Başkentte, Türkiye Komünist Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Emekçi Hareket Partisi ve Halkevleri yıllar sonra ilk kez ortak bir sol aday ile seçime giriyor. Adayları, eski TMMOB başkanlarından, Emek Platformu Sözcüsü Kaya Güvenç.
Dün yaptığımız sohbette Güvenç, ortak aday platformu tarafından önerilen teklifi kabul etme gerekçesini, “Uzun zamandan beri sermaye çevrelerinin Türkiye için arzu ettiği şey sağa kaymış bir siyaset. Üç büyük partinin adayının da kökeni aynı: MHP. Biz de bu sefer aykırı bir aday çıkaralım dedik. Şu anda ortaya çıkmış olan siyasi belirsizlik nedeniyle, emekçi sınıfların ortak politika ve ortak aday çıkarabilmesi daha da önemli hale geldi” şeklinde aktarıyor.

Projemiz ‘insan’
Adaylara yöneltilen en popüler soru: Projeniz ne? Ankara’ya ne vaat ediyorsunuz?..
Kaya Güvenç, tereddütsüz “İnsan!” deyip ekliyor:
“Ankara’nın emekçi halkının sorunlarını dile getirmek ve yine halkla beraber bunları çözmek için aday olduk. Halkın daha güzel bir ortamda yaşamaya hakkı var. Yayalar trafikte korkmayacak, insanlar sularını içerken rahat olacak, otobüslere binerken ıstırap çekmeyecekler. Bunları yapmak için de halkın en küçük birimlerden başlayarak örgütlenmesine ve belediyenin uygulamaları için söz ve karar sahibi olmasına yönelik bir anlayış içindeyiz.”
CHP’nin aday tercihine kişisel eleştirileri olsa da, seçim kampanyasında hedefine sadece iktidar partisini koymuş durumda:
“Temel hedefimiz AKP’yi bu seçimde geriletmek. CHP ile değil AKP ile mücadele ediyoruz.”
Peki ya sloganları?..
“Çare Biz, Kendimiz!”

‘Rantçılara’ karşı ‘Geziciler’
Güvenç, 21 Ocak’ta adaylığını açıklamasından bu yana geçen iki aylık süreçte sendika, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinden 30’unu ziyaret etti. Beş üniversite kampusunda öğrencilerle buluştu. Üniversiteler salonlarını solun ortak adayına açmayınca, kimi gün bahçede çimler üzerinde, kimi gün yağmur altında gerçekleştirdi buluşmalarını. Kampanyasında, “Haziran Hareketi” dediği Gezi Parkı Direnişi’nin etkisi hissediliyor. “Ankara’yı Gezicilere teslim etmeyeceğiz” diyen AKP’li başkan Melih Gökçek’e karşı sloganları da belli:
“Ankara’yı rantçılara teslim etmeyeceğiz!”

Parayla değil emekle
Adaylık teklifini tek şartla kabul etmiş. Herkes taşın altına elini koyacak!
Koşul kabul edilmiş. Her gittiği yerde yanında platform bileşenleri TKP, ÖDP, EHP ve Halkevleri yöneticileri ve gönüllüleri var. Yüzlerce gönüllü de okul ya da iş çıkışlarında bildiri dağıtıp, afiş asıyor.

‘Parayla değil insan emeğiyle yapılıyor her şey’
Güvenç’in kampanyasının siyasetçilere örnek olması gereken çok önemli bir yönü daha var: Şeffaflık.
Seçimden bir gün sonra “21 Ocak’tan bugüne kadar biz toplam şu kadar para harcadık” diyerek kampanya bütçesini kamuoyu ile paylaşacak. Seçimlere bir hafta kala, toplam iki ayda harcadıkları bütçe belli: “30 bin lira!”
Matbaa, afişler ve kullanılan arabanın benzin parası...

***

Yetmişine merdiven dayayan Güvenç, Çubuk’ta katıldığı bir halk toplantısını, “Benim dışımdaki katılımcıların yaş ortalaması 20’ydi” diye keyifle aktardıktan sonra şöyle bitiriyor:
“Solun ortak bir aday çıkarabilmesi bundan sonrası için de önemli bir fırsat yaratmış durumda. Bu kampanyada görev alan bu gençler Türkiye’de sol hareketin geleceğini oluşturacak kadrolardır...”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları