Özgür Mumcu

Proje okullar

12 Ekim 2016 Çarşamba

Memleketin bazı köklü liseleri var. Mezunlarının üniversite sınav başarısı yüzde 80-90’larda. Öğrenciler bu liselere yüksek puanlarla girebiliyor. Öğretmenler de benzer bir şekilde sınavla bu liselerde görev alıyordu. “Proje Okul” uygulamasıyla buna son verildi.
Önce okullara “bakan onayıyla” müdür atanmaya başlandı. Sonra, birçok öğretmen görevden alındı ve daha öncesinin aksine herhangi bir kural aranmaksızın yeni öğretmenler atandı.
Haziran ayında bu liselerin öğrencileri, öğretmenlerinin görevden alınmasını, yeni müdürlerin öğrenci faaliyetlerini yasaklamasını protesto etmeye başladı. İktidar çevreleri, sanki protestolar durduk yere çıkmış gibi, olan biteni üst aklın bir oyunu olarak değerlendirdi.
Eylül ayında bir genelge çıkarıldı. Liselerde görevden almalar sistematikleşti. “Proje okul” ilan edilen 155 lisedeki öğretmenlerden 8 sene ve üzerinde bir süredir çalışanlar “norm fazlası” ilan edildi.
Bugün okullarda veda sahneleri yaşanıyor. Lise öğrencileri, senelerdir okullarına emek vermiş öğretmenlerini uğurluyorlar. Dün Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğrenciler, öğretmenlerinin gönderilmesini protesto etmek için derslere girmedi. “Proje okulların” velileri bir araya gelip bu düzenlemeyle mücadele etmenin yollarını arıyor.
Okullar açılalı beri devam eden bu meseleye önceki gün Türkiye’nin en köklü okullarından Kabataş Lisesi’nin çiçeği burnunda müdür yardımcısı Şakir Voyvot’un sözleri damgasını vurdu.
Voyvot’un, proje okullarda arzulananın ne olduğunu açıkça ifade ettiği bir konuşması yayımlandı. Şöyle diyor yeni projenin lise müdür yardımcısı: “Bütün okullarımızın imam hatip lisesi gibi olması zamanı geldi.” Yetmiyor “Elhamdülillah dağı taşı imam hatip lisesi dolduracağız” diyor. Bütün liselerin kapısında Anadolu Gençlik teşkilatının olması gerektiğini söylüyor. Bundan 25 sene sonra İslami hükümlere geçmiş ülkelerinin haberlerini kutlayacaklarını da ekliyor.
Proje belli. Öğrencilerinin ve velilerinin iradeleri çiğnenerek okulları imam hatip lisesi haline getiriliyor. İslami dergilerde “Modern hayata muhalefet etmenin yolları” başlıklı makaleler yayımlayan bir şahıs ise Kabataş Lisesi’ne gökten zembille müdür yardımcısı olarak atanabiliyor.
Hürriyet’in haberine göre, Kabataş Lisesi’nde 67 öğretmenden 30’u, Pertevniyal Lisesi’nde 60 öğretmenden 28’i, Vefa Lisesi’nde 40 öğretmenden 20’si, Avni Akyol Lisesi’nde 39 öğretmenden 28’si norm fazlası diye görevden alındı. Diğer liselerde de oranlar benzer. Toplamda 155 proje lisede 8 yılını doldurduğu gerekçesiyle 1187 öğretmen başka okullara gönderildi.
Amaç ne? Yerlerine dağı taşı imam hatip liseleriyle donatmak isteyen Voyvot gibilerini atamak mı?
Memleketin en köklü devlet liseleri kapılarında İslamcı örgütlerin cirit attığı, “dindar ve kindar” nesiller yetiştirmeyi kendine görev bilmiş tek parti okullarına dönüştürülmek isteniyor.
Sırada buna direnen öğrencilerin, velilerin ve bunlardan bahsedenlerin sindirilmesi var.
Bu mesele memleketin en önemli meselelerinden biridir. Bu mesele memleketin geleceği meselesidir. “Modern hayata muhalefet etmeyi” kendine görev bilenlerin şekillendireceği eğitimden geçen nesillerin memleketi mutlak bir fikri ve iktisadi çöküşe götüreceği açık.
Cumhuriyet, okullarını kaybediyor. Tehlikenin farkında mısınız?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları