Birleşmiş Milletler: Dünyanın gıda güvenliği tehlikede
Birleşmiş Milletler, yıllık Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu raporunu yayımladı. Rapor, dünyanın gıda güvenliğinin son 4 yılda daha kötü bir hale geldiğini ortaya koydu. Dünya açlığının en önemli sebebi ise, dünya genelinde hararetlenen savaşlar oldu.
Birleşmiş Milletler, Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu raporunu yayımladı. Rapora göre, 2030 yılına kadar dünya açlığını ortadan kaldırmak gittikçe ulaşılamaz bir hedefe dönüşüyor.
Rapor, Dünya açlığını bitirme hedefinin Birleşmiş Milletler’e önerildiği 2019 yılına göre, 2023 yılındaki gıda güvencesinin çok daha kötü bir durumda olduğunu ortaya koyuyor.
Son 4 yıldır dünya açlık oranlarında iyi yönde bir değişiklik olmadığını belirten rapor, açlığın gittikçe artmasının en önemli sebebini, gün geçtikte şiddetlenen bölgesel savaşlar olarak nitelendiriyor.
HER 11 KİŞİDEN 1’İ AÇ
Çarşamba günü yayınlanan yıllık rapora göre, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik krizlerin etkisiyle 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan aç kaldı. Dünya genelinde her 11 kişiden biri, Afrika'da ise her beş kişiden biri ölümcül açlıkla karşı karşıya.
Rapora göre, eğer dünyada radikal bir değişim olmazsa, gelecek on yıl içerisinde yaklaşık 582 milyon insan ölümcül açlıkla yüzleşecek.
Rapor, dünyadaki açlığın en önemli sebebi olarak yüzde 36’lık bir oranla dünya çapında yaşanan bölgesel mücadeleleri gösteriyor. İkinci sebep ise yüzde 27’lik bir oranla yüksek gelir eşitsizliği oldu.
Ukrayna–Rusya arasındaki savaş, “Avrupa’nın tahıl ambarı” olarak anılan Ukrayna tarım endüstrisini büyük oranda etkiledi. Worldvision insani yardım kuruluşu, Sudan’da 8.6 milyon insanın, Somali’de ise 1 milyon insanın açlığın pençesinde olduğunu aktardı. Açlığın en önemli sebeplerinden biri olarak, ‘Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin bölgeye ulaşmasının, büyük oranda sekteye uğraması’ gösterildi.
Diğer yandan, Gazze halkı ölümcül açlıkla mücadele vermekte. Birleşmiş Milletler, Gazze’de 495 bin Filistinli’nin yıkıcı açlıkla yüzleştiğini açıkladı. Bu rakamın gelecek aylarda 1.1 milyona yükselmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler'in Haziran ayında yayımladığı rapora göre, Gazze nüfusunun yaklaşık birde beşi, üç günden uzun süreler boyunca aç ve susuz kalıyor. (3)
KÜRESEL YARDIM YETERSİZ
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde yapılan araştırmanın hazırlanmasına yardımcı olan bölüm yöneticisi David Laborde, bazı bölgelerde ilerleme kaydedilmesine rağmen durumun küresel düzeyde kötüleştiğini söyledi.
Laborde, “Daha iyi koordine olmak için işleyişimizi değiştirmemiz, uzman gönüllülerimizin sayısını artırmamız ve neyi, nerede yapacağımız konusunda doğru kararlar vermeliyiz” dedi.
Laborde, ‘gıda güvenliğini desteklemek için yapılan uluslararası yardımın, yılda 76 milyar dolar olduğunu’ söyledi. Bu rakam, tüm Dünya ekonomisinin yıllık karının yüzde 0,07’sine tekabül ediyor.
Bölgesel eğilimler farklılık gösterse de, artan nüfusun, savaşların ve iklim değişikliklerinin ağır bastığı Afrika'da açlık artmaya devam etti. Asya’da açlık oranlarında büyük bir değişiklik görülmedi. Diğer yandan Latin Amerika, açlık oranlarının azaldığı tek bölge oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'