Çanakkale’de bir skandal daha! 5 tondan fazla ürün imha edildi
Çanakkale'de izinsiz üretim yaptığı belirlenen iş yerinde 5 tona yakın ürün ele geçirilerek imha edildi.
Bir tonluk skandal! Viranşehir’de kaçak ve hijyensiz et baskını
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde zabıta ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde, kaçak yollarla temin edildiği ve hijyen kurallarına aykırı olduğu tespit edilen 1 ton kırmızı et ele geçirildi.
Yoğurt ve peynir imalathanesinde mide bulandıran görüntüler!
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Kilis'te hijyen kurallarını ihlal ettiği belirlenen yoğurt ve peynir imalathanesinin kapatıldığı belirtildi. Görüntüler ise ülkedeki gıda güvenliğinin durumunu gözler önüne serdi.
Asla tekrar ısıtmamanız gereken 5 yemek!
Evde artan yemekleri tekrar ısıtmak tehlikeli olabilir. Tavuk, pirinç, mantar ve yeşil yapraklı sebzeler tekrar ısıtıldığında toksik hale gelerek ciddi zehirlenmelere yol açabilir. İşte tekrar tekrar ısıtılmaması gereken o yemekler!
Düğünlerde servis edilecekti: 1 ton bozuk et ele geçirildi
Şanlıurfa’da zabıta ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, lokantalarda ve düğün yemeklerinde vatandaşlara servis edilmek üzere hazırlanan yaklaşık 1 ton bozuk tirit, kelle paça ve kuşbaşı eti ele geçirildi.
Güvenli gıda, sağlıklı yaşam: Uzmanından kritik uyarılar
Gıda, yaşamın temelidir ancak sağlıklı değilse hastalığın da kaynağı olabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Dünya Gıda Günü kapsamında güvenli gıda tüketiminin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Göral, "Gıdaların üretimden sofraya kadar mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel kirlenmeden uzak olması gerekiyor. Ancak günümüzde katkı maddeleri, pestisitler ve ultra işlenmiş gıdalar sağlığımız için ciddi tehdit oluşturuyor" dedi.
Uzmanlardan kritik uyarı!
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde 1.26 milyar ton gıda israf ediliyor. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki en büyük sorunun yanlış bilgiyle doğru bilginin karışması olduğunu belirterek, “Gıda güvenliği üretimden tüketime uzanan bütün bir zincirin güvenli olmasıdır” dedi.
Bir ülke kendi sofrasını kuramazsa - Gülay Ertürk
Bir ülke gıdasını başka ülkelerin insafına bıraktığında, bağımsızlığını da yitirir.
İstanbul Ticaret Borsası'nın gıda güvenliği mesajında sosyal medya vurgusu!
İSTİB Başkanı Ali Kopuz "Dünya Gıda Güvenliği Günü"ne dair açıklamalarda bulundu. Sosyal medyaya dikkat çekti.
Sofrada açlık var
Gıdada kendine yeten nadir ülkelerden biri iken halkının gıda ürünlerini “satın alabilirliği” sıralamasında dünya listesinde 85’inciliğe gerileyen Türkiye’de yurttaşın sağlığı tehlikede. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, “Yurttaş pazar kapanırken pazara gidiyor. Ürünü 5 kuruş ucuza bulmanın derdinde. Hepimizin yoksul çoğumuzun aç olduğu bir dönemi yaşıyoruz bu da taklit ve tağşiş hızla artırıyor. Bir de pestisit ve aflatoksin mevzuları var” dedi.
Gıdaya güven kalmadı
Sadece ihracattan dönen değil iç pazara üretilen ürünlerde de ilaç kalıntıları gündemde. Yurttaş Tarım Bakanlığı’ndan denetimi arttırmasını ve şeffaf olmasını istiyor.
‘Yaptırım uygulanmalı’
Son dönemde ihracatta yaşanan ürün iadeleri, ülkenin gıda güvenliği ve halk sağlığını etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde RASFF'den bildirime göre Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilmek istenen mandalina ve kuru incirlerde güvenli limitin altı katı oranında klorpirifos-metil tespit edildiği duyuruldu.
Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu'ndan 'gıda güvenliği' açıklaması
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimleri sonucu taklit ve tağşiş olduğunu tespit ettiği ürünler ve işletmeleri yayınlaması gündemde önemli yer edindi, geniş yankı buldu. Antalya’da özellikle her şey dahil sistemle gıda, yemek ve gastronomi üzerine kurulu turistik hizmetlerde gıda güvenliği de özen gösterilmesi gereken bir alan olarak ön plana çıkıyor.
Lisanslı depolar gıda arz güvenliğinde kritik rol oynuyor
Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdürü Ali Kırali, ''Modern teknolojiyle donatılmış lisanslı depolar, ELÜS'e konu tarım ürünlerinin güvenli ve sağlıklı şekilde saklanmasını sağlayarak gıda arz güvenliğinde hayati bir sigorta işlevi görüyor" dedi.
Uzmanlardan okul kantinleri için uyarı
Kantinlerin temiz ve hijyen kurallarına uygun olması gerektiğine dikkat çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, “Yemek hizmeti sadece karın doyurmak değil” dedi.
‘Savaşlar büyüyor, açlık artıyor...’
Birleşmiş Milletler, yıllık Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu raporunu yayımladı. Rapor, dünyanın gıda güvenliğinin son 4 yılda daha kötü bir hale geldiğini ortaya koydu. Dünya açlığının en önemli sebebi ise, dünya genelinde hararetlenen savaşlar oldu.
Küflendiğinde bile tüketilebilen gıdalar... Yemek israfından kaçınmak için dikkat: Uzmanlar hangi gıdaların tüketilebileceğini açıkladı!
Gıda zehirlenmesi bozuk gıdalarla meydana geldiğinde ortaya büyük sorunlar çıkarabilir. Ancak küflendiğinde de rahatlıkla tüketilebilecek gıdalar mümkün. İşte uzmanlara göre küflendiğinde tüketilmesi veya tüketilmemesi gereken gıdalar...
Tüketiciler dikkat! Gıda sahtekarlığı en çok bu ürünlerde yapılıyor
Yakın Doğu Üniversitesi’nin Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde düzenlediği “Gıdalarda Taklit ve Tağşiş” etkinliğinde sahte gıda ürünleri ile mücadele yöntemleri ele alındı. Sahtekarlığın en çok yapıldığı ürünlere dikkat çekilen etkinlikte, gıda güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusuna da değinildi.
Dünyada her gün 1,6 milyon kişi güvenli olmayan gıdalardan hastalanıyor
DSÖ verilerine göre dünyada her gün 1,6 milyon kişi güvenli olmayan gıdalardan hastalanıyor.
Manisa'da gıda zehirlenmesi şüphesiyle 24 işçi hastaneye başvurdu
Manisa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir fabrikada yemeğin ardından rahatsızlanan 24 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurdu.
İktidar bozuk gıda satanları koruyor mu?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gıda denetimleri ve taklit, tağşiş ürün listesinin açıklanmaması ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. TBBM’de düzenlediği basın toplantısıyla durumu değerlendiren Gürer, “Taklit ve Tağşiş listesinin açıklanmalı” dedi.
'Halk sağlığı hiçe sayılmıştır'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Et ve Süt Kurumu'nun Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" hükümlerine aykırı davranarak halkın sağlığıyla oynadığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
TMMOB: IFFCO Turkey işçileri fişlediğini itiraf etti
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, IFFCO Turkey Gıda San. ve Tic. A.Ş’de sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarılan işçiler için fabrika önünde toplandı. Firma ile görüştüklerini dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, “Firma yetkilileri, her ne kadar işten çıkarılmaların sendikal faaliyetler ile ilgili olmadığını söylemişlerse de aynı zamanda işten çıkarılan arkadaşlarımızın sendikalı olarak fişlendiklerini de kendi ağızları ile itiraf etmişlerdir” dedi.
TMMOB’dan IFFCO Türkiye tepkisi:
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren IFFCO Türkiye işverenin 6 işçiyi sendika üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkarmasına TMMOB’dan tepki geldi. Odaya üye 4 mühendisin işten çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu aktaran açıklamada, “Iffco Turkey firmasına sesleniyoruz; sendikal faaliyetler bahane edilerek çalışanları işten atmak suçtur. Biran önce bu suçu işlemekten vazgeçin ve işten atılan çalışanları işlerine iade edin” denildi.
Büyük tehlike kapıda: Yemek Çölü nedir?
Hayatımızın her anında lezzetlerle örülü bir dünya beklerken, bazen bulunduğumuz coğrafyanın veya ekonomik şartların etkisiyle bu zenginlikten mahrum kalabiliyoruz. İşte tam da bu noktada karşımıza çıkan "Yemek Çölü", besin çeşitliliğinin sınırlı olduğu, gastronomik çeşitlenmenin adeta bir vaha gibi uzaklarda olduğu bir olgu.
İkinci kez ısıtıp yemeyin: Ölümle sonuçlanıyor
Gıda güvenliği, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için hayati bir öneme sahiptir. Sofralarımıza konuk olan birçok lezzet, pişirilip tüketildikten sonra artan miktarlarıyla tekrar karşımıza çıkar. Ancak, bazı gıdaların ikinci kez ısıtılması, bilinçsizce yapıldığında sağlığımıza zarar verebilecek potansiyel riskleri barındırabilir...