Çavuşoğlu'ndan İsveç Başbakanı'na yanıt
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, imzalanan üçlü muhtıraya uyacaklarını söyleyen İsveç Başbakanı Andersson'a yanıt verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'deki dörtlü zirvede Türkiye'nin kırmızı çizgilerini açıkladı. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı" dedi. Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye'nin ABD'den F-16 talebine ilişkin şu anda olumsuz bir tablo bulunmadığını söyledi.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un "Türkiye ile yapılan anlaşmaya ve iadelerle ilgili sözleşmeye uyacağız" açıklamasının ardından Dışişleri bakanı Çavuşoğlu'ndan yanıt geldi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü muhtırayı belirterek "Bu belgeye uymak zorundadırlar. Uymazlarsa bunları NATO'ya almayacağız" açıklamasında bulundu.
Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarına dair notlar:
ÜÇLÜ MUHTIRA
"İki sorunumuz var. Birinci PKK gibi terör örgütlerinin faaliyetleri. İkincisi ise sanayi ürünlerinde uygulanan bize yönelik ambargo.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bu süreçte devreye girdi. Biz kendi taslağımızı gönderdik. En son görüşmede, NATO Zirvesi'nden birkaç gün önce, bu iki ülke bizim taleplerimizi kabul etti. Ancak, bazı konularda görüş ayrılıkları devam etti.
Madrid'de görüşmelerde müzakereler devam etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kırmızı çizgilerini açıkladı. PKK, NATO'nun da terör listesinde. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı.
İsveç ve Finlandiya terörizmle mücadelede Türkiye ile tam işbirliği taahhüt ediyor.
Bunlar diyorlar ki, 'Bir terör saldırısı olmadıkça propoganda serbest'. Ama artık bunu da yapamayacaklar. PKK'nın eleman devşirmesini engelleyecekler.
Mutabakat zaptımız için diğer NATO ülkelerinin de buna katılmasını sağlayacağız. Sadece üç ülke ile sınırlı kalmayacak.
Muhtıra üç ülkenin taahhüdüdür. Esas olan bağlayıcılıktır. TBMM'den geçmediği halde bu iki ülke de NATO'ya giremez.
Bizim bunlara (İsveç ve Finlandiya) verdiğimiz delilller ışığında PYD/YPG/PKK'nın bağlantılı olduğunu belgeledik. ABD'nin, Fransa'nın bu konuda iki yüzlülükleri var. Bunlar biraz da ABD'ye güvendiler. Ama sonunda masaya oturmak zorunda kaldılar.
TÜRKİYE'NİN F-16 TALEBİ
ABD ile ilişkilerimizde görece olarak daha olumlu bir hava var. Sorunların çözülmesi, ilişkilerin geliştirilmesi muhtemel. F-16 konusundaki görüşmelerimiz çok olumluydu. ABD Başkanı Joe Biden da F-16'ların Türkiye'ye verilmesinden yana olduğunu, acak onayın Kongre'den geçmesi gerektiğini söyledi. Demokrat Parti'de bu duruma karşı çıkan birkaç senatör var. Ancak, şu anda olumsuz bir tablo görmüyoruz.
KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESECEĞİZ
ABD'nin YPG'ye olan yardımları konusundaki hayal krıklığımızı defalarca dile getirdik. Ulusal güvenlik meselesi olduğunda, kimin ne dediği önemli değil. Türkiye uluslararası hukuk çerçevesinde gereğini yapmaktadır. Rusya ve ABD'nin Türkiye'ye bir şey söyleme hakkı yok. Biz, Rusya'nın attığı her adımdan mumnun değiliz. Bu konuda oldukça şeffaf davranıyoruz.
NORMALLEŞME SÜRECİ
İsrail'deki hükümet değişikliklerinin ilişkilerimizde olumsuz etkisi olmaz. Ekim ayında ülkede seçimler başlayacak. Ardından büyükelçi atamalarına başlayacağız.
Mısır ile istediğimiz hızda değiliz. İki tarafında da aynı anda aynı hızda olması gerekiyor."
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?