Dalga geçer gibi! Kasaplar Odası Başkanı'ndan akılalmaz 'kıyas' hesabı: Türkiye'nin en ucuz gıdası 'kırmızı et'
Kırmızı et fiyatları Türkiye’de her dönem gündemde yer alıyor. Birçok vatandaş kırmızı et fiyatlarını pahalı bulurken, Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen ise diğer gıda ürünlerine kıyasla kırmızı etin ucuz olduğunu savundu. Restoranda satılan 100 gram etin kasapta satılan 1 kilo et ile aynı fiyatta olduğunu söyledi.
Kırmızı et fiyatları kasap reyonuna uğramayı unutturdu. Kıymanın kilosu 500 TL, kuşbaşının 530 TL, kasap köftenin 440 TL, antrikotun 650 TL, kemikli etin 480 TL, kuzu butun 610 TL, kuzu pirzolanın kilosu 730 TL civarında satılırken Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, çok konuşulacak bir açıklamaya imza attı.
Ömür Şen diğer gıda ürünlerine kıyasla kırmızı etin ucuz olduğunu iddia etti.
Şen, ortalama bir restoranda yenen 100 gramlık et yemeğine verilen para ile kasaptan alınan 1 kilo kırmızı etin fiyatının aynı olduğunu belirterek, gıda sektöründeki en ucuz ürünün et olduğunu ifade etti.
"BENCE GIDA SEKTÖRÜNÜN EN UCUZ ÜRÜNÜ ET"
Türkiye’deki kırmızı et fiyatlarının ucuz olduğuna değinen Başkan Ömür Şen, şöyle konuştu:
“Et fiyatları uzun bir süredir rölantide gidiyor. Kurban Bayramı öncesi fiyatlar ile şu andaki fiyatlar da aynı seyrediyor. Bu fiyatların aşağı düşeceğine inanmıyorum. Et fiyatları genel anlamda ucuz. Piyasadaki diğer ürünlerin fiyatına bakıldığında bunların arasında en ucuzu kırmızı et diyebiliriz. Bu süreçte ete zam yapmayı düşünmüyoruz. Balık sezonu olması, Kurban ertesi olması, sirkülasyonun az olması nedeniyle zam düşünülmüyor.
Kasaptan gidip 500 TL’ye 1 kilo et alınmazken, restoranda 100 gram ete bin TL para verilebiliyor. Lüks restoranlarda bu fiyatlar daha da fazla olabiliyor. Tüm hesaplar yapıldığında et gerçekten pahalı değil. Bence gıda sektörünün en ucuz ürünü ettir. İnsanlar fiyatları biraz abartıyor gibi geliyor. Son 1-2 sene içerisinde her şeye yüzde 300’lere varan zam geldi. Bu gıda ve diğer sektörlerde böyle. Kırmızı et hem Samsun’da hem de Türkiye’de en ucuz gıda diye düşünüyorum."
“DİŞİ BÜYÜKBAŞLAR KESİLMEMELİ"
Kazançlarının çoğu zaman masrafları çıkarmaya yetmediğine değinen Başkan Şen, et fiyatların düşmesi için yapılması gerekenleri sıralayarak, şöyle devam etti:
"Et fiyatları düşmez ama bu seviyede gitmesi için köylüye, besiciye destek verilmesi lazım. Özellikle dişi büyükbaşların kesilmemesi gerekiyor. Yem ve samana destek verilmesi lazım. Yem ve saman pahalı olunca besiciye yansıyor. Besici yeterince kazanamayınca hayvancılık yapmayı bırakıyor. Kasabın elinde olan bir şey yok. Bizim kar marjımız yüzde 10-15 civarında. Elektrik, su, kira, işçi ve vergi masrafları esnafın belini büküyor.
Ben 20 metrelik dükkanımda aylık 37 bin TL elektrik faturası ödedim. 5 bin TL su faturası ödedim. 4 tane sigortalı elemanım çalışıyor. Sıkıntılı bir süreçteyiz. İnşallah bunların hakkından da geliriz. Kasap esnafı olarak girdi masraflarından sıkıntımız var. Bu masrafları çıktığımızda kazancımız masrafımıza yetmiyor diyebiliriz. 2 tane dolap çalışsa yaklaşık 40 bin TL fatura geliyor. Devletimizin de esnafa sahip çıkması gerekiyor. Büyük firma ve şirketlere baktığınızda doğru dürüst vergi ödeyen yok. Esnafın da o nedenle desteklenmesi gerekiyor."
350 TL’den et satmayı herkesten çok istediğini de sözlerine ekleyen Şen, “Biz kasaplar olarak etin kilosunu 350 TL’den satmak isteriz. Ne kadar ucuz et satarsak o kadar sirkülasyonumuz artar. 1 kilo alan 1,5 kilo alır. Kar marjımız ortada. Etin fiyatı da şu anda çok pahalı değil. Yakın zamanda bir zam olacağını da düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu