Milyonların gözü hükümette
Milyonlarca emekçi ve emeklinin gözü bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verisinde olacak.
TÜİK bugün saat 10.00’da enflasyon verilerini açıklayacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı da belli olacak. Veriler milyonlarca emekçi ve emekliyi yakından ilgilendiriyor. Memur ve memur emeklisi yüzde 10 toplu sözleşme zammı ile 6 aylık enflasyon farkı alacak. 5 aylık verilere göre memur ve memur emeklisinin yüzde 6.7 oranında enflasyon farkı oluşmuştu. Memur ve memur emeklisinin haziran enflasyonu ile birlikte maaş ve aylığında yüzde 20 oranında artış olması bekleniyor. Ancak memur konfederasyonları yüzde 20’nin üzerine “ek zam ve refah payı” verilmesini istiyor.
İşçi ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. 5 aylık enflasyon yüzde 22.72’ydi. Haziran enflasyonu ile birlikte oranın yüzde 25 civarında olması bekleniyor. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de yaklaşık yüzde 25 oranında zam alması öngörülüyor. Ancak emeklilerde en düşük aylık olan 10 bin lira değişmeyecek. Aylıklardaki artış ise kök aylığa yapılacak. Emeklinin kök aylığı 8 bin lira ve altındaysa yüzde 25 zamla yine 10 bin lira almaya devam edecek. Temmuzda “sıfır zam” almış olacak. Milyonlarca emekli mevzuat gereği yapılması gereken bu zamların dışında ek zam verilmesini istiyor.
En kötüsünü ise yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçi yaşayacak. İktidar asgari ücrete zam yapılmayacağını açıkladı. Açlık sınırı 18 bin 979 lira. Asgari ücret açlık sınırının altında. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 24 bin 614 liraya ulaşmış durumda. Eğer iktidar zam yapmazsa asgari ücretli işçileri gelecek yılın şubat ayına kadar çok zor bir dönem bekliyor. Bu işçilerin neredeyse tamamı toplu sözleşmenin olmadığı özel sektörde çalışıyor.
MAKAS AÇILACAK
Bu arada asgari ücrete zam yapılmazsa en düşük memur maaşı ile makas da açılacak. Halen en düşük memur maaşı 33 bin lira seviyesinde. Yaklaşık yüzde 20 zamla 40 bin liraya yaklaşacak. Buna karşın en düşük işçi ücreti olan asgari ücret ise 17 bin lirada kalacak.
EMEKLİNİN MUTFAĞI ALEV ALEV
Milyonlarca emeklinin ek zam dışında başka talepleri de var. Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği, ev kiraları başta olmak üzere temel gıda fiyatlarının her gün arttığına, çarşıda, pazarda ve markette zamların yağmur gibi yağdığına işaret ederek, “Emekli maaşı kiraya yetmiyor. Elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor. Emeklinin mutfağı alev alev yanıyor. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor” açıklamasını yaptı. Emeklilerin aylıkları yetmediği için günlük gıda harcamalarını tüketici kredisi veya kredi kartıyla karşılamak zorunda kaldığına işaret eden birlik, emeklilerin banka kuyruklarında yaşam savaşı verdiklerini bildirdi. Birlik, emekliler böylesine ağır ve zor şartlar altında yaşamaya çalışırken; milyonlarca emeklinin oyunu alarak işbaşına gelen iktidarın, devlet bütçesinden karşıladığı üçer beşer maaş ve huzur hakkı ödemeleriyle “yandaşlarına, dost ve akrabalarına ulufe dağıttığını, kendilerinin bir gecede yemek ücreti olarak ödedikleri on bin lirayla emeklilere bir ay geçinin dediğini” belirtti. Birlik, emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı:
. Asgari ücret ülke gerçekleri göz önüne alınarak uluslararası standartlara göre yeniden belirlenmelidir. Halen 10 bin lira olarak ödenmekte olan en düşük emekli aylığı başta olmak üzere tüm emekli aylıkları ile dul ve yetim aylıkları kök maaş olarak; temmuz ayından geçerli olmak üzere en az asgari ücret kadar olmalıdır. Ayrıca 12 bin lira seyyanen ek zam yapılmalıdır.
. Tüm emeklilerle, dul ve yetim aylığı alanlara, yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin.
. İntibak Yasası acilen çıkarılsın.
. Aylık bağlama oranları yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.
. Eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde EYT Kanunu yeniden düzenlensin.
. Mezarda emeklilik istemiyoruz. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün.
. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.
. Staj süreleri ve çıraklık sigortası SGK başlangıcı sayılsın.
. Emekli aylıkları ile dul ve yetim aylıklarının toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, “Emekli Sendikaları Kanunu” çıkarılsın.
. Emekli aylıklarından yapılan tüm sağlık kesintileri kaldırılsın.
. Konut sahibi olmayan emeklilere TOKİ tarafından sosyal konut projeleri hayata geçirilsin.
. Milli hasıladan emeklilere yüzde 100 pay verilsin.
. Devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!
- 'Daha sert adımlar atacağız'