Aşırı terleme sorunu olanlar dikkat!
Aşırı terleme sorunu yaşayanların kabusu, yaz ayları oluyor. Sıcaklıkla beraber daha da artan terleme, kişinin yaşamını çekilmez hale getirebiliyor. Klimanın serinliği de bu hastaların sorununa çare olmuyor! Terlemenin fizyolojik bir süreç olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzman Dr. Deniz Çetinkünar sıcak başta olmak üzere pek çok etkenin terlemeye yol açabileceğini ancak farklı tedavi yöntemleri ile bu sorunun giderilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.
Aşırı terleme yani hiperhidrozun pek çok nedeni var: sistemik hastalıklara bağlı olabileceği gibi tamamen yapısal da olabilir. Ancak terlemenin aşırı olması, kişinin yaşamını çekilmez hale getirebiliyor. El sıkışma, kalem tutma, müzik aleti kullanma, direksiyon tutma gibi günlük hayatta sık karşılaştığımız durumlarda hissedilen ıslaklık hissi, kişiye aşırı rahatsızlık verebiliyor. Ayrıca bu durum, utanma hissine dolayısıyla özgüven eksikliğine yol açabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzman Dr. Deniz Çetinkünar, aşırı terleme şikâyeti ile başvuranların öncelikle ayrıntılı tıbbi geçmişinin sorgulanması, muayene sonrasında ise gerekli tetkiklerinin yapılarak bu durumun sebep olabileceği diğer hastalıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini anlatıyor. Tedavi seçiminde terlemenin yaygınlığı, şiddeti, yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, kişinin yaşı ve sağlık durumunun mutlaka dikkate alındığını belirtiyor. Aşırı terleme tedavisinde farklı yöntemler olduğunu söyleyen Dr. Deniz Çetinkünar’dan bu yöntemler hakkında bilgi aldık.
Sprey, krem ve solüsyonlar hafif terlemelerde etkili oluyor. Alüminyum tuzları içeren solüsyonlar, spreyler terleme için kullanılabiliyor. Genellikle gece uygulanırlar, kontrol sağlandıktan sonra haftada 1 uygulamaya geçilebiliyor. Tahriş edebileceklerinden kullanım sıklığına dikkat edilmesi önemli.
Terlemeyi azaltan sistemik antikolinerjikler, beta ve kalsiyum kanal blokeleri ve psikiyatrik ilaçlar da söz konusu. Bu tip ilaçlar ağız kuruluğu, görme bozukluğu, idrar yolları problemleri gibi yan etkiler oluşturabileceğinden diğer tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda, şiddetli terlemelerde öneriliyor.
Bu tedavi yönteminde, el ve ayaklar suyun içine sokuluyor ve elektrotlar uygulanarak ilgili bölgelere elektrik akımı veriliyor. Tedaviden başarılı ve etkili sonuç alabilmek için uygulamanın sürekliliği önem taşıyor. Özellikle el ve ayak terlemesinde başvurulan iyontoferez tedavisine ara verilirse, sorun 1-2 hafta sonra yeniden ortaya çıkıyor. Adını Clostridium Botulinum adlı bakteriden alan bu tedavi ile bakteri kaynaklı toksinin, sorunlu bölgelere enjekte edilerek terlemenin durdurulması sağlanıyor. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemeleri, saçlı deri terlemelerinde kullanılan en etkin tedavi seçeneklerinden biri. Uygulaması kolay, yan etkileri ise minimum düzeyde oluyor. Başarılı sonuçlar için ilk uygulamadan 6 - 8 ay sonra uygulanmanın yenilenmesi gerekiyor.
Cerrahi tedavide koltuk altı ter bezleri çıkarılabiliyor, küretaj yapılabiliyor ya da lazer ile yok edilebiliyor. Koltuk altı ve el bölgesi için uygulanan diğer bir cerrahi yöntem ise endoskopik Torakal Sempatektomi. (Burada yer alan cümle çıkarılmıştır) Minimal invazif olan bu yöntemin uygulandığı hastalar, kısa süre içerisinde normal yaşantılarına dönebiliyorlar. Kompensatuar terleme yani ameliyat öncesi terleme olmayan vücut bölgelerinde aşırı terleme görülmesi ise bu yöntemin en önemli komplikasyanlarından biri.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza