Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler

Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler
09 Mart 2018 Cuma, 15:02
Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler
Dünyanın en prestijli breakdans yarışması Red Bull BC One’ın Türkiye ayağı bu sene 17-18 Mart 2018 tarihinde İzmir’de gerçekleşecek. Hip hop kültürünün önemli bir parçası olan breakdans İzmir’de Karşıyaka sahilinde yer alan bir park sayesinde gençler tarafından sevildi. Bugün hip hop kültürüne yön veren isimlerin bir zamanlar yolu Karşıyaka Kareler’den geçti. Türkiye’nin en iyi b-boy’ları Karşıyaka Kareler’de antreman yaparak kendini geliştirdi. Karşıyaka Kareler’in hikayesi RedBull.com’da yer alıyor.
Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler
Dünyanın en prestijli breakdans yarışması Red Bull BC One’nın Türkiye ayağı bu yıl 17-18 Mart 2018 tarihlerinde İzmir’de gerçekleşecek. RedBull.com’da daha önce yayınlanan söyleşide Türkiye’nin önemli breakdansçılarının çıktığı Karşıyaka Kareler’de yetişen, Karşıyaka’nın tozunu yutmuş profesyonel breakdansçılar ve hip hop kültürüne gönül vermiş kişiler yer almıştı. Daha önce Red Bull BC One’ın Türkiye elemelerinde jürilik yapmış olan ve Karşıyaka Kareler’de yaptığı antremanları anlatan Hasan ‘Alvin’ Özdemir, "Okula gider gibi çantama ekmeğimi, suyumu alıp giderdim, spor akademisini kazanmamda da yurtdışında hayalimdeki projeleri gerçekleştirmemde de Kareler'in payı büyük" ifadelerini kullanıyor.
Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler
SADECE BREAKDANSÇILAR DEĞİL RAPÇİLER DE ORADAYDI Sadece dansla ilgilenenler değil, hip hop kültürüne gönül vermiş herkes bir dönem Karşıyaka Kareler'de bulundu. Türkçe rap'in önemli figürlerinden Yener Çevik de onlardan biri, Kareler’in sosyalleşmek adına çok önemli olduğunu düşünen Çevik: “Pilli teypler vardı, orada olan herkes para birleştirirdi ve o teypte pil bitince alınırdı. O müziğin susmaması için her şey yapılırdı.”
Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler
‘KENDİLİĞİNDEN BÜYÜMÜŞ BİR KÜLTÜR EVİYDİ’ Bir süredir İngiltere'de yaşayan Seçkin Erkuş, Kareler'de vakit geçirmiş herkesin adını andığı, efsanevi isimlerinden biri. Dans onun için bir meslek haline dönüşmemiş belki ama dansla bağını da hiç koparmamış. Hip hop'un sonu gelmez bir tutku olduğunu, "Sağlığım izin verdiği sürece dans edeceğim" sözleriyle özetliyor. Kareler'deki kolektif ruhun özellikle altını çizen Erkuş o atmosferi anlatırken, "Kareler, İzmir’de breakdans kültürü adına çok önemliydi, kültürün gelişmesinde başroldeydi diyebilirim. Çünkü herkese, her yaşa, her kültüre açıktı. Herkesi benimseyebilen, açık görüşlü, çok özel bir alandı. Kendi kendine oluşmuştu. Hiçbir kurumdan ya da kişiden yardım almadan kendiliğinden büyümüş bir kültür eviydi orası" dedi.
Hip hop kültürünün İzmir’deki mabedi: Karşıyaka Kareler
POLİS BELEDİYEYİ DANS EDEBİLSİNLER DİYE UYARMIŞ Karşıyaka Kareler’de yetişmiş bir diğer önemli ismi Hamit Ertaş breakdansı yarıda bıraksa da hala boş zaman bulduğunda Kareler’e gelip çalışmaya devam ediyor. TRT’nin 1999 yılında breakdansı anlattığı bir belgeselinde de yer almış Ertaş, breakdans yaptığı günlere dair bir anısını paylaşırken, “Belediye arada sırada yeşil alan için sulama sistemini açıyordu. Bizi izlemeyi seven, ‘İhsan abi’ diye çağırdığımız bir polis memuru bu konuda belediye görevlilerini uyardı. O günden sonra antreman saatlerimizde sulama sistemini açmadılar” ifadelerini kullandı. İzmir’de hip hop kültürünün yeşermesini sağlayan Karşıya Kareler’in hikayesinin tamamı, https://www.redbull.com/tr-tr/izmir-karsiyaka-kareler-in-hikayesi adresinde yer alıyor.