Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü

Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü
10 Mayıs 2019 Cuma, 09:45
Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü
MUŞ'un simgesi 'kırmızı laleler', baharla birlikte Muş Ovası'nı kırmızıya çevirdi. Her yıl nisan ayının sonlarına doğru çıkan ve 15 gün ömrü olan kırmızı laleleri görmek için vatandaşlar ovaya akın ediyor.
Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü
Tarım ve Ormancılık Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce 2015 yılında 'Muş 1071' ismi ile tescillenen Muş lalesi büyük ilgi görüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte yeşeren Muş Ovası'nda açan laleler bir anda araziyi kırmızıya boyadı. Doğal güzellikleri ile görenleri büyüleyen ve 15-20 gün ömrü olan Muş Lalesi'ne, vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Eşi, çocukları ve arkadaşlarıyla birlikte Muş Ovası'nı gezen Fatma Selçuk, "Dağlardaki karlar erimeden, baharda laleleri görebiliyoruz. Ömürleri de çok kısa, çocuklarımızın bu güzelliğe şahit olmasını istedik. Muş'ta yaşayan herkesin gelip, bunu çocuklarına göstermesi lazım" dedi.
Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü
Muş Alparslan Üniversitesi'nce yapılan çalışmada Muş lalesinin özellikleri şu şekilde sıralanıyor:
Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü
"Endemik türdür. Çiçekleme dönemi yılda 2-3 haftadır. Çok yıllık otsu, bitki boyu; 23-30 santim, çiçekte kalma süresi 15-20 gün, gövde çiçek, dar eliptik, çiçek şekli; zambak, çiçek rengi; kırmızı, çiçekte lekelerin sınırlarına farklı renklenmesi; var, çiçeklenme, başlama zamanı; nisan-mayıs ayları. Toprak; yetiştiği toprakların hemen hepsinin kireçli, hafif alkali ve geniş bir iletkenlik skalasına sahip olduğu göz önünde bulundurulursa lale soğanlarının Muş ilinde hemen her toprakta yetişebilmektedir."

En Çok Okunan Haberler