Musul'da kuşatmaya son 11 kilometre... IŞİD sivilleri kalkan yapıyor
Iraklı Haşdi Şabi güçleri Musul'un batısındaki stratejik Telafer Askeri Havaalanı'nı IŞİD'den geri aldı. Musul'un Rakka ile bağlantısının kesilmesi ve tam olarak kuşatılması için Şii milis güçler ve Peşmerge denetimindeki Sincar arasında yalnızca 11 km kaldı.
Musul kent merkezinde güvenlik güçleri ile IŞİD militanları arasından yaşanan sokak çatışmaları, ağırlıklı olarak Tahrir Mahallesinde şiddetleniyor. Iraklı askerler, akşam saatlerinde karanlığın çökmesiyle mevzilerine ve konuşlandıkları hükümet binalarına geçip sabahın ilk ışıklarıyla militanların elinde tuttuğu mahallelere saldırı düzenliyor.
Güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını gece saatlerinde gerçekleştiren IŞİD mensupları ise gündüz saatlerinde daha çok bomba yüklü araçlarla askerlerin zırhlı vasıtalarının toplu olarak beklediği bölgelere yönelip, kendilerini patlatıyor. Bunun yanında sıcak temasın yaşandığı çatışmalarda IŞİD, evlerin dar ve küçük pencereleri veya yüksek binaların çatılarından keskin nişancılarla askerleri hedef alıyor.
IŞİD'in keskin nişancıları ve bomba yüklü araçlarla saldırılarından dolayı sivillerin evlerinden çıkmamalarını isteyen Irak ordusunda görevli Tümgeneral Abulvahap Sadi, "Halkın evlerinden çıkmamaları ve oldukları yerlerde kalmalarını istiyoruz. Uygun bir vakitte daha güvenli bir bölgeye sevk edilecekler." dedi.
Sivillerin can güvenliğinin sağlanması için dikkatli ve özenli bir şekilde ilerleme kaydetme zorunda olduklarını aktaran Sadi, "İlk hedefimiz sivillere ve kentte en az zararla ilerleme kaydetmektir. DEAŞ, binlerce aileyi kendisini korumak için kalkan olarak kullanıyor." diye konuştu.
Musul'da henüz yaklaşık 2 milyon sivilin ikamet ettiği tahmin ediliyor. Irak ordusunun 3 Kasım tarihinde girdiği kentin doğu mahallelerinde militanlar çoğunlukla bombalı araçlarla güvenlik güçlerine saldırıyordu ancak kentteki siviller önceye nazaran bombalı araçlarla yapılan eylemlerin sayılarında ciddi azalma meydana geldiğini belirtiyor.
IŞİD'in kent merkezindeki varlığını idame ettirebilmek için şu anda dar sokaklara beton bloklar yerleştirerek geniş zırhlı tankların hareket kabiliyetini en aza indirmeyi planladığı kaydediliyor.
İki ateş arasında kalan siviller, mecbur kalmadıkça evlerini terk etmiyor. Bunun nedeni ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolündeki bölgelerde inşa edilen kamplara sevk edilmeleri halinde 6 aya kadar evlerine dönüş izni yok. Bu yüzden yaralı veya hastası olmayan aileler mümkün mertebede Musul'da yaşamayı tercih ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği